menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Αμφίκλειας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Γυμνάσιο Αμφίκλειας: «Οι ιστορίες τους, η ιστορία μου.»

Γυμνάσιο Αμφίκλειας: «Οι ιστορίες τους, η ιστορία μου.»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι μαθητές ερεύνησαν την ιστορία του σχολείου τους μέσα από το διαδίκτυο, προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις συγγενικών τους προσώπων. Η έρευνα αυτή τους βοήθησε να αντιληφθούν την άυλη υπόσταση του σχολείου ως ένα σύνολο εμπειριών και αναμνήσεων που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του ανθρώπου. Στη συνέχεια, αξιοποίησαν αυτές τις μαρτυρίες για να συνθέσουν μία ψηφιακή αφήγηση μετουσιώνοντας την προσλαμβανόμενη πληροφορία σε μία σύνθεση δικής τους δημιουργίας.

Η εργασία αυτή βοήθησε τους μαθητές να διαχειριστούν το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού και της απομάκρυνσης από το σχολείο λόγω πανδημίας. Το μήνυμα αισιόδοξο: «Το σχολείο υπάρχει πάντα στην καρδιά μας … »

Το σχολικό έτος 2019-2020, οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Λάιου και Αθανάσιος Γρανιτσιώτης, ανέλαβαν πολιτιστικό πρόγραμμα στην Α’ τάξη με τον τίτλο: «Αναζητώντας την ιστορία του σχολείου μου.» Οι παιδαγωγικοί στόχοι που τέθηκαν ήταν οι ακόλουθοι:

- Να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του σχολείου τους

- Να αναδείξουν την τοπική ιστορία

- Να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης

- Να εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία του project

- Να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές

 

Σιγά σιγά ξεκίνησε να συντονίζεται η ομάδα και να προχωρούν οι εργασίες. Τελικά όμως, η όλη δράση συνέπεσε σε μεγάλο βαθμό με την έκρηξη της πανδημίας και το επακόλουθο κλείσιμο των σχολείων (άνοιξη 2020). Το σοκ μεγάλο για όλους. Λίγο έλειψε το πρόγραμμα να εγκαταλειφθεί. Τελικά όμως, συνεχίστηκε εξ αποστάσεως όπως και τα μαθήματα. Δεν μπορούσαν πλέον να γίνουν επισκέψεις, ούτε προσκλήσεις προσώπων στο σχολείο μας. Το υλικό αντλήθηκε κυρίως από το διαδίκτυο και μέσα από τα σπίτια των μαθητών. Συζητήσεις με συγγενείς, αναζήτηση φωτογραφιών και τελικά συνεντεύξεις με γονείς και παππούδες.

Η ίδια η μελέτη του αντικειμένου, του σχολείου δηλαδή, βοήθησε τους μαθητές να διαχειριστούν τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βίωσαν λόγω του εγκλεισμού και της απομάκρυνσης από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Μία συζήτηση για τα συναισθήματά  τους ίσως να μην ήταν τόσο εύκολη αν το θέμα της συζήτησης ήταν αυτό καθαυτό. Ακόμη, μέσα όμως από την εργασία αυτή, οι μαθητές ήρθαν κοντά μεταξύ τους, με εμάς τους καθηγητές, με τους οικείους τους και απασχολήθηκαν δημιουργικά σε μία δύσκολη περίοδο.

Όταν πλέον επιστρέψαμε στο σχολείο (το Μάιο του 2020), και ασχολούμασταν με τη σύνθεση του υλικού, εμπλακήκαμε σε συζητήσεις με τους μαθητές σχετικά με το τι σημαίνει σχολείο τελικά. Το συμπέρασμα ήταν ότι το σχολείο ξεφεύγει από το χώρο, αποτελεί σύνολο εμπειριών και αναμνήσεων που κουβαλά ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή, στην καρδιά του.

Το αποτέλεσμα της εργασίας ήταν μία ψηφιακή δημιουργία με τίτλο: Γυμνάσιο Αμφίκλειας: «Οι ιστορίες τους, η ιστορία μου.» την οποία αποφασίσαμε να υποβάλλουμε στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ομάδα του σχολείου μας διακρίθηκε και έλαβε βραβείο στην κατηγορία των Γυμνασίων.

Μαθητική δημιουργία: http://photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/407?locale=el

Και στο youtube: httphttps://www.youtube.com/watch?v=k0IjK8AdKMEs://www.youtube.com/watch?v=k0IjK8AdKME

Τοπικός τύπος για τη βράβευση: 1) https://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/179606-ta-sxoleia-anazitoyn-tin-istoria-tous

2) https://www.lamiafm1.gr/%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/?fbclid=IwAR1-tLyTVYbOW109xHQDCwOfBJHwKDwWqfoeZjOo8jROnvvl7wjC4Ph6AlA


Στόχος δράσης

Να ερευνήσουν οι μαθητές την ιστορία του σχολείου τους μέσα από διάφορες πηγές και να μετουσιώσουν την προσλαμβανόμενη πληροφορία σε μία σύνθεση δικής τους δημιουργίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας