menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΔΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

GREEN REPORTERS

GREEN REPORTERS
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Tο σχολείο μας συμμετέχει για πρώτη φορά  στο δίκτυο σχολείων ASPnet της UNESCO.Tο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/Associated Schools Project Network), αποτελεί ένα παγκόσμιο Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία μέλη του Δικτύου δεσμεύονται να προωθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Το θέμα που επιλέξαμε να ασχοληθούμε είναι το εξής:

«Οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Οι τρεις τάξεις προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο το project ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για αυτό δεν έχουν καταγραφεί κάποιες δράσεις οι οποίες είχαν προβλεφθεί και απαιτούν φυσική παρουσία.

Η ΣΤ΄  δημιούργησε μια μαθητική εφημερίδα με τίτλο  GREEN REPORTERS η οποία αποτελείται από δυο τεύχη. Το 1ο τεύχος περιλαμβάνει άρθρα των μαθητών σχετικά με ορισμένα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς  τα οποία κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, οι μαθητές  καταπιάστηκαν με την έννοια της κλιματικής αλλαγής ,το φαινόμενο του θερμοκηπίου κα. Το τεύχος αυτό είναι στα ελληνικά.

Το 2ο τεύχος  δημιουργήθηκε με αφορμή την ημέρα της Γης κι εκεί οι μαθητές δημιούργησαν άρθρα περιβαλλοντικού περιεχομένου συμπεριλαμβανομένων της κομποστοποίησης  ,τα οφέλη της ανακύκλωσης, τη μόλυνση των υδάτων κα. Τέλος ,στην εφημερίδα δημοσιεύτηκαν ένα ποίημα και ένα σταυρόλεξο μαθητών καθώς και διάφορα online κουίζ που βρήκαν οι μαθητές από το διαδίκτυο . Το τεύχος αυτό είναι στα αγγλικά.

Η  Δ΄ και  Ε'  συμμετέχουν σε ένα etwinning πρόγραμμα με τίτλο Let's reduce plastic  , το οποίο είχε σκοπό την συνεργασία των μαθητών προκείμενου να κατασκευάσουν e-posters  παρουσιάζοντας προϊόντα τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα πλαστικά . Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με σχολείο της Ισπανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Η Ε'  παρακολούθησε το πρόγραμμα «Βιώσιμος Πλανήτης» από το ΚΠΙΣΝ(Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) διάρκειας τριών διδακτικών ωρών.

Πρόκειται για το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα σχολικά προγράμματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen), είτε μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης τα παιδιά δημιούργησαν χειροποίητες αφίσες σχετικά με την προστασία του πλανήτη καθώς και τον δεκάλογο του ακτιβιστή.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι πολυ σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο απο την έννοια της μόλυνσης του περιβάλλοντος(έννοια με την οποία είναι  εξοικειωμένα τα παιδιά).

Συνειδητοποίησαν ότι οι απλές καθημερινές συνήθειες τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην προστασία του πλανήτη.

Έμαθαν γιατί κάποια μνημεία είναι τόσο αξιόλογα ώστε να ενταχθούν στη λίστα της Unesco αλλά και πως τα ανθρώπινα λάθη συμβάλλουν στην καταστροφή τους.

Αντιλήφθηκαν ότι οι πόροι της Γης δεν είναι ανεξάντλητοι .

Τέλος ,συνεργάστηκαν αρμονικά με όλες τις δυσκολίες της απόστασης για να δημιουργήσουν τα συνεργατικά έργα τους.

Το υλικο δημοσιεύται στην ιστοσελίδα του σχολείου  και μέρος των εργασιών θα αποσταλεί για δημοσίευση στο Unesco's Trash Hasck.

 Συνεργασίες

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΥΦΤΙΔΗ

Στόχος δράσης

Οι στόχοι ήταν οι εξής:• εξοικείωση με την έννοια της κλιματικής αλλαγής (όξινη βροχή, μόλυνση του αέρα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου • να μάθουμε τι είναι η UNESCO και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς • να μελετήσουμε με ποιο τρόπο επηρεάζονται τα μνημεία από την κλιματική αλλαγή • να ενημερωθούμε με ποιες ενέργειες μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε • να σκεφτούμε ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε • να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ανακύκλωσης

Χρόνος δράσης

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020-ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας