menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Goals Project 2021- Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση

Goals Project 2021- Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η Γ΄1 τάξη του 1ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας συμμετείχε στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Goals Project 2021, όπου περισσότερες από 3600 τάξεις  από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να μελετήσουν και να προωθήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Με τον Στόχο 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση ασχολήθηκαν σχολεία από 19 χώρες, με μαθητές/τριες από 6 ως 18 ετών. 

Τα παιδιά με μεγάλη χαρά συμμετείχαν στο Project: έψαξαν πληροφορίες, μελέτησαν το παρόν και το παρελθόν, παρατήρησαν, παρακολούθησαν,  πειραματίστηκαν, ερεύνησαν, κατασκεύασαν και προσομοίωσαν.

Αλληλεπίδρασαν με παιδιά από  όλο τον κόσμο συμμετέχοντας 2 φορές σε διεθνείς διαδικτυακές ζωντανές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών με μαθητές/τριες  και εκπαιδευτικούς και ξεναγήθηκαν εικονικά στα Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τέλος δημιούργησαν  και έδρασαν με την ελπίδα να ακουστούν σε όλη τη γη:

«Θέλουμε καθαρό νερό  για όλους τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη μας!»

Αναλυτικά όλο το Goals Project 2021- Στόχος 6, το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην τάξη μας, το υλικό από όλα τα σχολεία και για όλους τους Στόχους, καθώς και  τις 2 διεθνείς συναντήσεις, μπορείτε να δείτε στο περιοδικό "ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟ" στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το οποίο έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 4 χρόνια για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/?p=1097

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μας στην Καμπάνια "Το νερό για Μένα " που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη  για την Παγκόσμια Μέρα Νερού στις 22 Μαρτίου 2021  https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/?p=1104


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και μαθήτριες έμαθαν για τη σημασία του καθαρού πόσιμου νερού  για όλα τα πλάσματα του πλανήτη, όπως επίσης και την αξία της αποχέτευσης. 

Αντιλήφθηκαν τις Κοινωνικές Ανισότητες που έχουν σχέση με το νερό, τη σωματική και ψυχική Υγεία και Ευημερία  που απορρέουν από το καθαρό νερό,  τη σημασία της Εκπαίδευσης για την ορθή διαχείριση και χρήση του, την Υπέυθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή που σχετίζονται με το νερό, τη σχέση του νερού με τον υδροφόρο ορίζοντα και τις λεκάνες απορροής, άρα και την σχέση του με τη Ζωή στη Στεριά, τη σημασία της ύπαρξης Ισχυρών Θεσμών για την προστασία των περιοχών με νερό, αλλά  και των καταναλωτών, την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων για την επίτευξη στόχων, όπως αυτός και φυσικά  τη σχέση  του νερού με την Κλιματική Αλλαγή.

Τέλος έμαθαν πολιτισμικά στοιχεία των λαών για το νερό από τα παλαιότερα χρόνια ως σήμερα.

Μελέτησαν το ποτάμι "Ποδονίφτης" της περιοχής τους. Σημείωσαν τα προβλήματα σκουπιδιών και εγκιβωτισμού, όπου υπάρχουν,  και δραστηριοποιήθηκαν στέλνοντας γράμματα στη Δήμαρχο της πόλης με στόχο  την παρότρυνση  της δημοτικής αρχής  για δράσεις  προστασίας του.

Η αλληλεπίδραση με άλλους/ες μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο οδήγησε στην συνειδητοποίηση της παγκοσμιότητας των προβλημάτων και της αναγκαιότητας οικουμενικών λύσεων.Συνεργασίες

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στρατάκη Βασιλική, Πασχαλίνα Παπαδαμάκη, Πολυχρονοπούλου Λουκία

Στόχος δράσης

Η αξία του καθαρού και πόσιμου νερού για όλους τους ανθρώπους, ζώα και φυτά καθώς και η ύπαρξη αποχέτευσης.

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας