menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ας γίνουμε κηπουροί

Ας γίνουμε κηπουροί
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ.


Διευθυντής Σχολείου

ΜΑΓΓΟΥ ΕΛΕΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με βασικό στόχο να συμβάλλουμε στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θέλοντας να αξιοποιήσουμε την περιέργεια που έχουν τα νήπια μας για τον κόσμο που τα περιβάλλει αποφασίσαμε να "τρέξουμε" το πρόγραμμα : "ας γίνουμε κηπουροί". Στην τάξη είδαμε βίντεο για την καλλιέργεια, την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής διαφόρων φυτών. Μιλήσαμε για την κομποστοποίηση και αποφασίσαμε να μαζεύουμε τις φλούδες των φρούτων μας για να φτιάξουμε λίπασμα για τον κήπο μας. Βάλαμε σπόρους σε ποτηράκια με βαμβάκι και παρατηρήσαμε την ανάπτυξή τους σε μέρος που οι σπόροι έχουν ήλιο, αέρα νερό αλλά και σε μέρος που βρίσκονται σε σκίαση και δεν έχουν τη φροντίδα μας. Με τον τρόπο αυτό αντιλήφθηκαν τι χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Μιλήσαμε για τα θερμοκήπια και την καλλιέργεια των εποχιακών λαχανικών μέσα σ' αυτά. Με συνεργάτη επιστήμονα βάλαμε σπόρους αρωματικών φυτών μέσα σε μικρά θερμοκήπια και σε βιοδιασπώμενα γλαστράκια. Με αφορμή όλων αυτών των δραστηριοτήτων που έγιναν σε επίπεδο τάξης γεννήθηκε δημιουργήθηκε η ανάγκη στα νήπια μας να φτιάξουμε το δικό μας κήπο στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας. Τα νήπια μας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία θα δημιουργούσε ανθόκηπο και η άλλη κήπο με αρωματικά φυτά και λαχανικά. Για τις ανάγκες του ανθόκηπου χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε γλάστρες και ρόδες τις οποίες και τις βάψαμε με τη βοήθεια των παιδιών. Στον κήπο με τα λαχανικά φυτέψαμε και τα αρωματικά φυτά που είχαμε καλλιεργήσει στα θερμοκήπια μας. Τέλος αποφασίστηκε από τα νήπια μας η φροντίδα των κήπου μας εκ περιτροπής από τα νήπια- προνήπια των δύο τμημάτων. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα νήπια μας μέσα από πρακτικό - βιωματικό τρόπο απόλαυσαν τη δημιουργία και διαμόρφωση του δικού τους κήπου. Ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξοικειώθηκαν με την καλλιέργεια της γης, επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν, κατέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες, καλλιέργησαν οικολογικά, ευαισθητοποιήθηκαν σε σχέση με το περιβάλλον και συνειδητοποίησαν πως η προστασία του μέσα από μικρές αλλαγές είναι υπόθεση που αφορά μικρούς και μεγάλους.



Συνεργασίες

Αναπτύχθηκε συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των νηπίων σχετικά με την καλλιέργεια των φυτών μας, τις μεθόδους φροντίδας τους, τις καλές πρακτικές για τη διατήρηση τους, τη χρήση νερού, την αξιοποίηση των οργανικών ουσιών(φλούδων από φρούτα). Συνεργασία με ειδικό επιστήμονα γεωπόνο για την καλλιέργεια των σπόρων σε θερμοκήπια. Συνεργασία με επαγγελματίες της πόλης για την αγορά σπόρων, φυτών αλλά και εργαλείων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΓΓΟΥ ΕΛΕΝΗ , ΖΙΩΓΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στις καλλιέργειες φυτών, να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, να εξοικειωθούν με πρακτικές δεξιότητες της καλλιέργειας σπόρων και φυτών, να αποκτήσουν τις ορθές στάσεις που απαιτεί η ζωή σε ένα κόσμο που χρειάζεται αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, να μάθουν την περιβαλλοντική, διατροφική και οικονομική αξία καλλιέργειας του κάθε είδους. Η συντήρηση και φροντίδα του κήπου τους θα έχει θετική επίδραση στη γνωστική και ψυχοκινητική ανάπτυξη τους καθώς επίσης και στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης.

Χρόνος δράσης

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στα μέσα Απριλίου με διάρκεια μιας εβδομάδας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας