menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Γίνομαι η αλλαγή για ν' αλλάξουμε τη γη!

Γίνομαι η αλλαγή για ν αλλάξουμε τη γη!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

  • Τηλεσυνέντευξη από τον Δήμαρχο Ελληνικού σχετικά με τις πολιτιστικές και φυσικές ομορφιές της πόλης , τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, την πραγματοποίηση δράσεων σχετικά με δεντροφύτευση στην περιοχή.
  • Οργάνωση από κοινού οικολογικού πρωινού  (αρκετές φορές) στον κήπο ή την αυλή του σχολείου, ενημέρωση για το οικολογικό αποτύπωμα διατροφής και τη σχέση του με τον στόχο 15.
  • Φύτευση λουλουδιών σε γλάστρες στο σχολείο, όπου δεν υπάρχει κήπος (1οΜεινοτικό Δ.Σ. Ξάνθης)
  • Αγορά ελιάς (με χρήματα των μαθητών) και φύτευση στην αυλή του σχολείου, ως σύμβολο της σύμπραξης των δύο σχολείων και της φιλίας των μαθητών.
  • Κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών σχετικών με τους δύο τόπους της Ελλάδας και τη βιοποικιλότητά τους.
  • Εκστρατεία/καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης (βρίσκεται σε εξέλιξη) του μαθητικού πληθυσμού με τρόπο βιωματικό  και διαδραστικό (θεατρικό δρώμενο με συμμετοχή μαθητών άλλων τάξεων) για τον στόχο 15 καθώς και την αναγκαιότητα εφαρμογής της  ανακύκλωσης με σωστό τρόπο!
  • Δημοσιοποίηση των δράσεων και της σύμπραξης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο  με την δημιουργία τεύχους ηλεκτρονικού περιοδικού schoolpress  https://schoolpress.sch.gr/mikroienergoipolites/archives/101    και τεύχος 3 (βρίσκεται σε εξέλιξη)
  • Διάχυση της δράσης με τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στον εσωτερικό και αύλιο χώρο του σχολείου μετά από αλληλεπίδραση και συνεργασία των δύο τάξεων.
  • Εκστρατεία μείωσης χαρτιού και επαναχρησιμοποίησης πλαστικού σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό. 
  • Δημιουργία χειροποίητης υφασμάτινης τσάντας από παλιά Τshirt για αντικατάσταση των πλαστικών και χάρτινων σακουλών.
  • Επίσκεψη-ενημέρωση στο βουνό (Υμηττό) από την Ομάδα Δασοπυροσβεστών Εθελοντών  Ελληνικού
  • Δεντροφύτευση του δέντρου του Ε΄1 στο βουνό στο πλαίσιο της δράσης  αναδάσωσης για τις 353.000 ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργανώθηκε από τον Δήμο, την Ομάδα Δασοπροστασίας και τον Σύλλογο Ποντίων Αργυρούπολης-Ελληνικού.
  • Τηλεσυνέντευξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κι Εθελοντισμού Ελληνικού (προγραμματισμένη)
  • Ημέρα Περιβάλλοντος με χορευτικά και δρώμενα, περίπτερα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης όλου του μαθητικού πληθυσμού (προγραμματισμένη).
  • Φύτευση μικρών φυτών στο υιοθετημένο παρτέρι δίπλα στο 1ο Μειονοτικό Δημ.Σχολείο Ξάνθης.
  • Κυνήγι χαμένων παλιών και σημερινών θησαυρών του περιβαλλοντικού τοπίου της παλιάς πόλης της Ξάνθης με την καθοδήγηση του ΚΠΕ Βιστωνίδας νομού Ξάνθης.

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές των δύο σχολείων  ήρθαν σ'επαφή και αντάλλαξαν ιδέες, παιχνίδια, ευχές, χαμόγελα! Κρατήσαμε την επικοινωνία μέσω live συναντήσεων,ανταλλάξαμε καλές πρακτικές, μοιραστήκαμε ιδέες, σκέψεις και κάναμε από κοινού δραστηριότητες. Κατασκευάσαμε επιτραπέζια παιχνίδια με σκοπό να γνωρίσει η κάθε ομάδα τον τόπο της άλλης, τις φυσικές ομορφιές της Ξάνθης και του Ελληνικού κι αναπτύξαμε δεξιότητες συνεργασίας κι επίλυσης προβλήματος. Μέσα από την επαφή μας, οργανώνοντας μαζί δραστηριότητες, ανταλλάσσοντας απόψεις κι απορίες, καταλήξαμε στο πόσο κοντα είμαστε, ας μας χωρίζει τόσο μεγάλη απόσταση...Οι διαφορές στην καθημερινότητα και σε θρησκευτικές συνήθειες όχι μόνο δε δυσκόλεψαν τη διάδραση μεταξύ των δύο τάξεων, αλλά μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πόσο μικρές είναι μπροστά στο κοινό όραμα! Τα χαμόγελα, η προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό, η συνέργεια με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της ενεργού πολιτειότητας , το ΜΟΙΡΑΣΜΑ, μας έκαναν να υψώσουμε μαζί τη φωνή μας για την προστασία της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τόπου μας, για τη δημιουργία αναμνήσεων που θα καθορίσουν τη μελλοντική μας πορεία ως ενεργοί πολίτες. Η ελιά που φυτέψαμε , μία σε κάθε σχολείο, θα συμβολίζει τη δύναμη που μπορεί να έχουν μαθητές από δύο διαφορετικές μεριές της Ελλάδας η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας στους ίδιους, στους συμμαθητές τους, στο σχολείο τους, στη γειτονιά τους, στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης και του Ελληνικού. https://www.storyjumper.com/book/read/133472772/627437b4ec501



Συνεργασίες

Συνεργασία με τους διευθυντές των δύο συμμετεχόντων σχολείων, κ.Βασίλη Μαρκόπουλο από το 3ο Δ.Σ.Ελληνικού και τον κ. Suat Ahmet Kehaya από το 1ο Μειονοτικό Δ.Σ. Ξάνθης.

Με τον Δήμο Ελληνικού, τον Δήμαρχο Ελληνικού, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κι Εθελοντισμού Ελληνικού.

Με την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού

Με τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ΄Διεύθυνσης Αθήνας, κ.Νίκο Στεφανόπουλο

Με το ΚΠΕ Βιστωνίδας Νομού Ξάνθης

Με τους γονείς των παιδιών που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν σε αυτή την ξεχωριστή συνεργασία!


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΝΝΑ ΠΙΣΚΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, SUAT AHMET KEHAYA

Στόχος δράσης

Οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία τους , ώστε να αποτελέσουν τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες-προώθηση της ενεργού πολιτειότητας. Να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. Να κατανοήσουν το οικολογικό αποτύπωμα διατροφής και τη σχέση του με τον στόχο 15. Να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες και την αλληλεπίδραση με μαθητές άλλου τύπου σχολείου. Να καλλιεργήσουν την πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν την αλλαγή!

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος-Μάιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας