menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΛ ΤΥΧΕΡΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Giants of Science

Giants of Science
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΓΕΛ ΤΥΧΕΡΟΥ

Το ΓΕΛ Τυχερού είναι ένα μικρό σχολείο που αριθμεί 33 μαθητές και βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή. Παρά τον μικρό αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών το σχολείο συμμετέχει σε πολλά προγράμματα, διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις και εκπαιδευτικές κοινότητες.


Διευθυντής Σχολείου

Κανίδου Ζωή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Κεντρική ιδέα του project είναι η υλοποίηση της προσέγγισης Cinemeducation, για την εξερεύνηση της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών . Δεδομένου ότι οι μαθητές λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος πληροφόρησης μέσω εναλλακτικών μορφών όπως οι εικόνες και τα βίντεο που άλλωστε υποστηρίζονται από τις κινητές συσκευές στις οποίες αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ημερήσιας δραστηριότητάς τους, αλλά και της αμεσότητας της πληροφορίας που βοηθά στην απόδοση νοήματος, επιλέχθηκε αυτή η τεχνική για την προσέγγιση της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών.

Οι μαθητές της Β΄Λυκείου παρακολούθησαν δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο τριών «Γιγάντων» των Φυσικών Επιστημών: του Γαλιλαίου , του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, συζητούν για όσα τους έκαναν εντύπωση και αποτυπώνουν σε κόμικ στιγμιότυπα της ζωής και του έργου τους είτε αποκαλύπτοντας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανάπτυξαν το έργο τους είτε τον τρόπο που «δουλεύει» η Επιστήμη είτε ερμηνεύοντας αφηρημένες έννοιες όπως οι Νόμοι του Νεύτωνα ή η θεωρία της Σχετικότητας. Μέσα από μια διαδικασία που επιτρέπει την γέννηση συναισθημάτων, συνδέουν την σχολική γνώση με τον πραγματικό κόσμο στο παρελθόν και στην καθημερινότητα δημιουργώντας γέφυρες και αποδίδοντας νόημα σε αφηρημένες καταστάσεις που συνήθως παραβλέπονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο αφιερώματα για την ζωή και το έργο τριών εμβληματικών φυσιογνωμιών στην ιστορία της επιστήμης, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν:

  1. Το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης», παραγωγής 2013 του Ιδρύματος  Ευγενίδου και το οποίο διατίθεται ελεύθερα μέσω YouTube, εδώ 
  2. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», παραγωγής 2016 του Ιδρύματος Ευγενίδου, εδώ
  3. Το ντοκιμαντέρ «Άλμπερτ Αϊνστάιν ο δημιουργός της σύγχρονης Φυσικής», που έχει προβληθεί από την ΕΤ1 και διατίθεται στο YouTube, εδώ

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των 3 ατόμων, αποφάσισαν την ιστορία που θα αφηγηθούν στο κόμικ τους για την δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήσαν την ελεύθερης χρήσης online εφαρμογή Storyboard That στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου (ή στους προσωπικούς υπολογιστές τους στην περίπτωση της Τηλεκπαίδευσης). Για την εξιστόρηση, ανέτρεξαν πίσω στο βίντεο ώστε να αντλήσουν τα στοιχεία (ημερομηνίες, ονόματα, εκφράσεις) ακόμα και στο σχολικό εγχειρίδιο για να συνδέσουν την σχολική γνώση (που για τους μαθητές περιορίζεται στους «τύπους») με την υπό κατασκευή ιστορία.

Τέλος, η τάξη ψήφισε τα καλύτερα κόμικ τα οποία συμπεριελήφθησαν στο συλλογικό έργο ώστε να μην υπάρχει επανάληψη του ιδίου στιγμιότυπου από διαφορετικές ομάδες. Οι μικρές ιστορίες σε τρίπτυχα των μαθητών αφηγούνται:

– την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξεταση

– τους νόμους του Νεύτωνα

– τις επιστημονικές διενέξεις που έμειναν στην Ιστορία μεταξύ του Νεύτωνα και άλλων επιφανών επιστημόνων

– τα νοητικά πειράματα του Einstein


Αποτελέσματα / επίδραση

Η σύνθεση των μαθητικών κόμικ σε μορφή αφίσας και video

Το κόμικ σε video

H αφίσα σε pdf

Επιπλέον, η αξιολόγηση του project ως προς τον άξονα "Πεποιθήσεις και στάσεις των μαθητών για τις ΦΕ" έγινε πριν και μετά την υλοποίησή του μέσω ενός ερωτηματολογίου διερεύνησης του R4C του ΙΕΠ.Συνεργασίες

Το Project έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του ΓΕΛ Τυχερού στο Erasmus έργου του ΙΕΠ "Reflect for Change, R4C"


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τρυφωνίδου Στέλλα

Στόχος δράσης

Ο επιστημονικός εγγραμματισμός μέσω της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος 2020-Μάρτιος 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας