menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6o Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Για ένα καλύτερο αύριο...μαζί! Τραγούδι από τη χορωδία του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου

Για ένα καλύτερο αύριο...μαζί! Τραγούδι από τη χορωδία του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των μαθητών-τριών του σχολείου μας, σε σχέση με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δημιουργήσαμε σαν ομάδα χορωδίας του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου Αττικής ένα τραγούδι.

Το τραγούδι αγκαλιάζει τον 10ο και 16ο στόχο και αγγίζει εν μέρει τον 5ο και 17ο .

Τα παιδιά της ομάδας επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα κοινωνικό θέμα, όπως οι ανισότητες σε κάθε τους μορφή και ο κοινός αγώνας για την εξάλειψή τους, επειδή οραματίζονται «... ένα καλύτερο αύριο...» με τη συμμετοχή όλων, όπως είναι και ο τίτλος του τραγουδιού μας.

Πρώτα απ’ όλα τα παιδιά κατέθεσαν τις σκέψεις τους σε μορφή στίχων, είτε με ομοιοκαταληξία είτε χωρίς. Αρχικά η συνειδητοποίηση του αγώνα για την κατάκτηση της αλλαγής «για δίκαιη κοινωνία, ισότητα και ανθρωπιά για όλους τους ανθρώπους, για όλα τα παιδιά». Προτρέπουμε τους γύρω μας να συνεργαστούμε «...ενωμένοι δυνατοί, για να δώσουμε μαζί νόημα στη ζωή». Αμέσως μετά η επίγνωση των δυσκολιών που έχει αυτός ο αγώνας: «Δύσκολος ο δρόμος μ’ εμπόδια πολλά... για να ‘ναι όλοι ίσοι», θυμόμαστε λοιπόν ότι «...ζούμε στην ίδια γη».

Κι ακολουθεί η ευαισθητοποίησή μας αλλά και η προτροπή στους γύρω μας: «... τ’ αυτιά μου δεν θα κλείσω σε κάθε μια κραυγή που θέλει δικαιοσύνη σ’ αυτήν εδώ τη γη». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σαν «μια γροθιά» ανεξάρτητα από φύλο ή κοινωνική τάξη.

Προσαρμόσαμε το κομμάτι σε ομοιοκατάληκτο στίχο και κάποια  παιδιά έγραψαν τη μουσική, την οποία διορθώσαμε μαζί για να μην υπάρχουν ρυθμικά παράτονες συλλαβές (το σχολείο μας δεν είναι Μουσικό Γυμνάσιο). Επιλέξαμε μαζί τις συγχορδίες του κομματιού. Λόγω της πανδημίας ηχογραφήθηκε το πιάνο με τη μελωδία και στάλθηκε στο κάθε παιδί χωριστά σαν καραόκε. Τα παιδιά ηχογράφησαν πάνω σ’ αυτό τη δική τους φωνή, και δύο απ’ αυτά πρόσθεσαν συνοδεία κιθάρας. Συλλέξαμε όλα τα αρχεία ήχου και συνθέσαμε όλες τις φωνές και τα όργανα μαζί.

Με τη βοήθεια της κας Χριστοπούλου (καθηγήτρια Τεχνολογίας του σχολείου μας) δημιουργήθηκε βίντεο όπου τα παιδιά πήραν την πρωτοβουλία να «ντύσουν» το τραγούδι με ζωγραφιές που δημιούργησαν τα ίδια, επίσης εμπνευσμένα από τους στόχους. Έτσι παρουσιάζουμε μια οπτικοποιημένη δουλειά θεωρώντας την μια ολοκληρωμένη δημιουργία!

Καταθέσαμε το τραγούδι στο European School Radio για τον μαθητικό διαγωνισμό τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2021», με θέμα «Από το εγώ στο εμείς» με στόχο να το ακούσουν και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Στην ψηφοφορία των ακροατών πιστεύουμε ότι χιλιάδες μαθητές-τριες, γονείς, εκπαιδευτικοί  από την Ελλάδα και την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το τραγούδι μας.

Επίσης, αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας το βιντεάκι με το τραγούδι μας μέσω της βιντεοθήκης του ΠΣΔ (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο), έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο από όποιον θέλει να το ακούσει και να το τραγουδήσει μαζί μας!

https://video.sch.gr/asset/detail/GaUOZVZZibjcasfajWNs0uF4/nb9GTNVqgbTTwKkYkjNcmF7d

Να σημειώσουμε ότι οι σχολικές μονάδες παροτρύνονται να αναρτούν τα βίντεο με τις δημιουργίες τους στο ασφαλές περιβάλλον του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου για τη διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η δράση μας θα κοινοποιηθεί άμεσα και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Δημητρίου για να προβληθεί και στην τοπική κοινωνία.


Στόχος δράσης

10, 16, 5

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας