«ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: Mια σχέση ζωής»

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το Ε.Κ. Καλαμαριάς είναι ένα εργαστηριακό κέντρο που υποστηρίζει δύο Επαγγελματικά Λύκεια με τους εργαστηριακούς χώρους και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει. Το Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Καλαμαριάς, μία από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Ελλάδας με περίπου 800 μαθητές και 120 καθηγητές, και το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς με περίπου 400 μαθητές και 55 καθηγητές. Στο Ε.Κ. Καλαμαριάς διατίθενται συνολικά 90 εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω σχολικές μονάδες για την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων. Επιπλέον η σχολική μονάδα εκπονεί προγράμματα ERASMUS διαφόρων δράσεων καθώς και είναι πολύ ενεργή σε συμμετοχές σε προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Πολιτιστικά, Μαθητικούς/Σχολικούς διαγωνισμούς, Φεστιβάλ, Εκθέσεις, Μαθητικά Συνέδρια κ.α.
Τσιβίκης Κωνσταντίνος
Επικοινωνία με σχολείοΤο έργο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022, για μία ώρα κάθε εβδομάδα, εκτός διδακτικού ωραρίου. Είχε κατατεθεί ως σχέδιο για πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας. Επιπλέον συνδέθηκε με την θεματική του Εθνικού Δικτύου «Διατροφή Περιβάλλον και Υγεία» του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, αλλά και με τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όπου και παρουσιάστηκε σε σχετική προγραμματισμένη εκδήλωση.
Λόγω της απήχησης και των θετικών σχολίων που λάβαμε για το έργο των παιδιών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε τις δράσεις του προγράμματος και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, καταθέτοντας ένα δεύτερο πρόγραμμα με τον τίτλο «Δεν το πετώ, το αξιοποιώ» με βασικό πόνημα τη δημιουργία ενός padlet, για την οργάνωση και παρουσίαση της πληροφορίας και όλων των προτάσεων και των πονημάτων των μαθητών, το οποίο ενσωματώθηκε στο βασικό πόνημα του έργου «ΓΗ μαΓηρική και υΓΗα: Μια σχέση ζωής» που είναι ένα blog στο σχολικό δίκτυο (https://blogs.sch.gr/vatzim/).
Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω μαθητοκεντρικές μέθοδοι:
καθώς και η χρήση των νέων τεχνολογιών και web2 εφαρμογών.
Το θέμα χωρίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με το πρόγραμμα σπουδών των συμμετεχόντων μαθητών, με το πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του φυσικού περιβάλλοντος, της μεταποίησης φυτικών και ζωικών προϊόντων, της διατροφής, της υγιεινής, των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.
Από την πρώτη στιγμή οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε μια ανέλαβε από έναν άξονα. Ακολούθησε ο καταιγισμός ιδεών, τέθηκαν οι αρχικοί προβληματισμοί, τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν και τα υποέργα που έπρεπε να υλοποιηθούν. Αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι web2 εφαρμογές:
Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι τα νοικοκυριά επηρεάζουν και εκείνα με τον τρόπο τους το περιβάλλον και κατ’επέκταση την υγεία μας, μέσω της ενέργειας που καταναλώνεται για το μαγείρεμα της τροφής, αλλά και της παραγωγής αποβλήτων μέσω των διατροφικών τους συνηθειών. Μελέτησαν και κατανόησαν τρόπους επίλυσης του προβλήματος και τελικά πρότειναν και παρασκεύασαν υγιεινές συνταγές σύμφωνα με τα κριτήρια του έθεσαν, που αφορούσαν στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής και ταυτόχρονα στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ζύγιζαν τα υπολείμματα και πρότειναν αξιοποίηση/επανάχρηση αυτών. Αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν στον κομποστοποιητή του σχολείου μας για την παραγωγή κομπόστ και χρήση αυτού στον αγρόκηπο και στο θερμοκήπιο του σχολείου μας, για παραγωγή πρώτων υλών. Άλλα αξιοποιήθηκαν για την παρασκευή φυτικών καλλυντικών από τους συμμετέχοντες του περιβαλλοντικού προγράμματος της σχολικής μας μονάδας με τίτλο «Ότι περισσεύει, θεραπεύει».
Οι μαθητές από τα αρχικά στάδια της δράσης την «αγκάλιασαν» με πολύ ενθουσιασμό και την αντιμετώπισαν ως μια πρόκληση μια και δεν είχαν έρθει σε επαφή με παρόμοιο θέμα. Δούλεψαν με ζέση και ζήλο, αξιολογούσαν το κάθε τους βήμα, ασκούσαν κριτική στις προς συζήτηση προτάσεις και λειτούργησαν ως πολλαπλασιαστές στους συμμαθητές τους, στο φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, διότι η δράση είχε θετική επίδραση σε αυτούς όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων. Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές θέλησαν να την συνεχίσουν και το τρέχον σχολικό έτος και να επεκτείνουν το έργο τους αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι εκπαιδευτικοί ενέπλεξαν και επιπλέον τμήματα μαθητών. Επιπλέον συμμετείχαν εισάγοντας τη φιλοσοφία του εν λόγω έργου:
όπου θα λάμβαναν υπόψη τους τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής, την όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την κυκλική οικονομία.
Όλη η πληροφορία και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στο blog που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό και βρίσκεται στο παρακάτω link:
Τελικά οι μαθητές:
Με το motto «Φυτεύω μαΓΗρεύω στην υΓηα μου» οι μαθητές θέλησαν να δείξουν την αλληλένδετη σχέση της Γης της μαΓηρικής και της υΓΗας.
Με το Εθνικό Δίκτυο «Διατροφή Περιβάλλον και Υγεία» του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου και με το Δίκτυο «Ταπερίστας 2023» του ΚΠΕ Αρναίας, όπου μέσω των εξ αποστάσεως σεμιναρίων και δράσεων που μας προσέφεραν, μας εφοδίασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αρκετές γνώσεις και ιδέες προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε, κινητοποιηθούμε, ενημερωθούμε και να αναβαθμίσουμε το έργο μας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]