Γαϊτανάκι- Εγώ κι εσύ μαζί (Εκφοβισμός, μη-βία, αποδοχή και κοινωνική συμβίωση, πολιτιστική κληρονομιά)

menu
Μαθητικές δημιουργίες
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική και αγροτική περιοχή στον νομό Αχαΐας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 90 μαθητές κατανεμημένους σε 6 τμήματα. Φοιτούν σε αυτό παιδιά από τις κοινότητες Κραθίου, Συλιβαινιωτίκων, Γκουμέικα, Πορωβίτσας, Παραλίας Πλατάνου και Άνω Πλατάνου. Για το λόγο αυτό το ένα τρίτο των μαθητών είναι μεταφερόμενοι με ταξί, με τις δυσκολίες που η μετακίνηση συνεπάγεται ( πρωινή ζώνη, κλπ). Οι μαθητές μας ανήκουν στην ηλικία ανάμεσα στα 6-12 χρόνια, φέρουν έντονα τα χαρακτηριστικά των μαθητών της υπαίθρου καθώς το σχολείο ανήκει σε ημιαστική περιοχή, αλλά έχει απορροφήσει παιδιά από τα χωριά των αγροτικών περιοχών του Δήμου. Επίσης, λόγω της θέσης του στην παραλία του Δήμου όπου συγκεντρώνεται η οικονομική ανάπτυξη κατά την τουριστική περίοδο συγκεντρώνει την κυρίαρχη ομάδα των μαθητών από γονείς μετανάστες( σε ποσοστό 45%). Προσδοκούμε το σχολείο μας να αναπτύσσει και να καλλιεργεί τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά των μαθητών, εμπνέοντας τους αξίες, συναισθήματα, δεξιότητες όπως: Κριτική Σκέψη και Επίλυση Προβλημάτων | Καινοτομία και Δημιουργία | Επικοινωνία και Συνεργασία | Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη | Σεβασμός στις Ανθρώπινες | Διαφορές και Ανισότητες | Προσοχή στην Φυσική, Κοινωνική και Συναισθηματική Υγεία
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ
Επικοινωνία με σχολείοΤο γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αγροτικών κυρίως περιοχών. Σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας.
Ο παραδοσιακός αυτός χορός, πέρασε στη χώρα μας από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από το χειμώνα στην άνοιξη, από τη ζωή στο θάνατο, αλλά και το αντίθετο. Αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ελεύθερη έκφραση.
Κατασκευάστηκε το γαϊτανάκι με πολύχρωμες κορδέλες που δένονται σε κεντρικό κοντάρι με υλικά που υπήρχαν στο σχολείο αλλά και μας πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων.
Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι/ χορευτές πλέκουν χορεύοντας με συγκεκριμένες κινήσεις γύρω από το στύλο, το γαϊτανάκι. Με τον χορό τους φτιάχνουν μια πολύχρωμη πλεξούδα από κορδέλες.
Σύμφωνα με την παράδοση, για το γαϊτανάκι χρειάζονται 13 άτομα. Ένας κρατάει το στύλο στο κέντρο. Από το στύλο κρέμονται 12 κορδέλες και κάθε κορδέλα την κρατάει ένας χορευτής.
Οι χορευτές γυρίζουν κυκλικά γύρω από το στύλο. Κατά διαστήματα, αλλάζουν τον τρόπο που κινούνται στον κύκλο τους, και με τα βήματα τους πλέκουν τις κορδέλες σε όμορφες κοτσίδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο κύκλος στενεύει και οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το στύλο. Ο χορός συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που ο στύλος μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη πλεξούδα.
Τότε αλλάζει κατεύθυνση ο χορός, ξετυλίγοντας τις κορδέλες από το στύλο.
Τα γαϊτανάκια που στήθηκε στο προαύλιο την περίοδο της αποκριάς, και χόρεψαν όλες οι τάξεις με πολύ κέφι για όλη την αποκριά κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής.
Μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η πολυπολιτισμική μάθηση, υιοθετούνται θετικές στάσεις και συμπεριφορές, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά, πολιτιστική πολυμορφία στην παράδοση, μέσα από την διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών όπου μεταλαμπαδεύονται στη σχολική κοινότητα. Προωθείται ο σεβασμός και η ισότητα όλων, ενδυναμώνονται οι μειονότητες, δημιουργείται πνεύμα αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας και προάγεται η ολοκλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι μαθητές
-γνώρισαν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά,
- Αποκτούν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με το παραδοσιακό παιχνίδι «Γαϊτανάκι»,
-Έμαθαν παραδοσιακούς χορούς όπως: συρτό, καλαματιανό, και
- Έμαθαν παραδοσιακά τραγούδια όπως: «Λεμονάκι μυρωδάτο», «Μήλο μου κόκκινο»
- Κατανόησαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους, για την κοινωνική δικαιοσύνη.
- Κατανόησαν ότι η παράδοση είναι ζωντανή και μπορεί να γίνει διασκεδαστική , δημιουργική δράση,
- Κατανόησαν πώς να είναι αλληλέγγυοι σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη.
-Αναγνώρισαν την αξία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και της ανάγκης για ευημερία σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κ.τ.λ.
- Εξασκήθηκαν να λειτουργούν ομαδικά και συνεργατικά, αναπτύσσοντας θετικό κλίμα στη δυναμική της ομάδας, της τάξης , του σχολείου, της κοινότητας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]