menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Νικήσιανης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Φύλαξε το, μην το πετάς! Ανακύκλωσε με μας»

«Φύλαξε το, μην το πετάς! Ανακύκλωσε με μας»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Περιγραφή :

Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται με ένα τέτοιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα αφορούν δεξιότητες μάθησης όπως επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα. Όσον αφορά τις δεξιότητες ζωής επεξεργαζόμαστε την κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση και τέλος σχετικά με τις δεξιότητες του νου εξασκούνται οι δεξιότητες της οργανωσιακής σκέψης και οι κατασκευές.

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές σε συνεργασία με τους γονείς τους συλλέξαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία δεν χρειάζονταν πια και τα έφεραν στο νηπιαγωγείο όπου ξεκίνησε η επεξεργασία τους. Αρχικά ταξινομήσαμε τα αντικείμενα ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα και οι μαθητές έψαξαν ποια από αυτά ανακυκλώνονται σύμφωνα με την ειδική σήμανση επάνω στην συσκευασία τους. Σχετικά με τα αντικείμενα που ανακυκλώνονται, ενεπλάκησαν σε συζητήσεις ως προς την χρησιμότητά τους και την δυνατότητα για νέα χρήση τους έτσι ώστε να μην καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων και να πάρουν ζωή. Από τα υλικά που συλλέχθηκαν, ξεχώρισαν κομμένα χαρτιά από παλιές εργασίες, ρολά από χαρτί υγείας, πλαστικά καπάκια και παλιά ρούχα που τους είχαν μικρύνει ή είχαν φθαρεί. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε με τα ρολά από το χαρτί υγείας να φτιάξουν δεντράκια – φωλιές για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τρισδιάστατα δεντράκια που να απεικονίζουν τις 4 εποχές του χρόνου. Μαζέψαμε καπάκια για να δοθούν για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου και δημιουργήσαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια για να στολίσουμε το δέντρο του χωριού. Τα κομμένα χαρτιά από παλιές εργασίες χρησιμοποιήθηκαν ώστε να φτιάξουμε ανακυκλωμένο χαρτί το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να γράψουν τα παιδιά το γράμμα τους προς τον Άγιο- Βασίλη. Και τέλος τα παλιά ρούχα κόπηκαν σε λωρίδες έτσι ώστε να πλεχθούν με την χρήση ατομικού αργαλειού και να δημιουργήσουν ένα διακοσμητικό για το δωμάτιο τους , το οποίο απεικόνιζε μια κουκουβάγια πάνω σε ένα χιονισμένο κλαδάκι.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε περιβαλλοντικά θέματα, συγκεκριμένα στην ανακύκλωση προϊόντων και στην ορθή διαχείριση των υλικών καθώς ενεπλάκησαν σε βιωματικές περιβαλλοντικές δράσεις



Συνεργασίες

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Δήμος Παγγαίου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καταφυότου Κωνσταντίνα, Τοπαλίδου Αικατερίνη

Στόχος δράσης

Στόχοι : Στόχος του προγράμματος ανακύκλωσης «Φύλαξε το, μην το πετάς! Ανακύκλωσε με μας» ήταν η ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων στάσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι σύγχρονες κοινωνίες των οποίων κύρια πρακτική αποτελεί η υπερκατανάλωση αγαθών καταφεύγουν αναπόφευκτα σε κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή τεράστιου όγκου απορριμμάτων. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι μικροί μαθητές και οι αυριανοί πολίτες να γνωρίζουν τις έννοιες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ορθολογική τους χρήση, με έμφαση στη μείωση της παραγωγής των προϊόντων και την ανακύκλωσή τους.

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας