menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Φως παντού

Φως παντού
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο με κουλτούρα εφαρμογής προγραμμάτων, όπως Teachers4Europe, e-Twinning, UNESCO, καθώς και προγράμματα που άπτονται των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία και ανοιχτές συνεργασίες με σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια.


Διευθυντής Σχολείου

Κυριαζίδης Σπυρίδων

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το «CONNECT» είναι ένα Erasmus+ KA2 έργο [GRANT AGREEMENT: 2020- 1-EL01-KA226- SCH-094578], το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2021 και στοχεύει στην προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τις Ξένες Γλώσσες στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στις ψηφιακές τεχνολογίες. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του «Επιστήμη με και για την Κοινωνία» (SwafS). Οι μαθητές των τμημάτων της Ε τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό υλοποιώντας ένα από τα προτεινόμενα σενάρια. 

Το πρόβλημα

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διαφόρων ειδών. Συχνά, όμως, θα πρέπει να ξεκινάμε από τα απλά προβλήματα της κοινότητάς μας, ώστε να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις που θα έχουν διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, εξοικειωνόμαστε με την «κουλτούρα του ενεργού πολίτη», μαθαίνουμε να βρίσκουμε λύσεις, να τις εφαρμόζουμε, ενώ δείχνουμε έντονο ενδιαφέρον για τη γειτονιά μας. Κάθε γειτονιά έχει δικά της προβλήματα, τα οποία συχνά ισχύουν και για το ευρύτερο πλαίσιο της πόλης μας. 

Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιστημονικής Δράσης

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και ολοκληρώθηκε στο τέλος του σχολικού έτους

  1. Νοιάζομαι
  2. Μαθαίνω
  3. Δρω

Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επεκτείναμε τις γνώσεις μας γύρω από το φως, παίξαμε μαζί του και διασκεδάσαμε με τις δυνατότητές του,  και χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφική μηχανή ως εργαλείο ώστε να αποτυπώσουμε προβλήματα της εγγύτερης και ευρύτερης γειτονιάς μας. Στη συνέχεια, αφού αναζητήσαμε λύσεις, υλοποιήσαμε κάποιες από αυτές. Τέλος,προτείνουμε κάποιες άλλες μέσα από την κατασκευή ενός μοντέλου έξυπνης πόλης, μιας εφαρμογής για κινητό και ενός online περιοδικού, αναδεικύοντας, έτσι, τις προτάσεις μας με τη μορφή πολυτροπικών εφαρμογών (installation).

Αναλυτικότερα

1. Νοιάζομαι: Κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά μας οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν ευκαιρίες και προβλήματα της τοπικής μας κοινότητας, επωφελούμενοι από την μάθηση στην ύπαιθρο. Έχοντας κατά νου τον συγκεκριμένο βιώσιμο στόχο (11) και εφοδιασμένοι με φύλλα παρατήρησης και φωτογραφικές μηχανές μπόρεσαν να αξιοποιήσουν με κριτική σκέψη τη δύναμη της φωτογραφίας. Στη συνέχεια ακολούθησε κατηγοριοποίηση των προβλημάτων και ταξινόμηση αυτών. 

2. Μαθαίνω: …για το φως και τον ρόλο του στη ζωή

Ήρθε η σειρά της Φυσικής. Στο πρώτο στάδιο μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα με τη βοήθεια και του υπέθυνου ΕΚΦΕ Σερρών, κ. Σωτήρη Μανδηλιώτη, καθώς επισκεφτήκαμε  το εργαστήριό του, κάναμε πειράματα οπτικής και πραγματικά ΜΑΘΑΜΕ, όσα μπορούσαμε περισσότερα. Τελικά όλα βγαίνουν στο ΦΩΣ!!  

Φυσικά δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε και μια παράσταση θεάτρου σκιών από τον δικό μας καραγκιοζοπαίχτη! Το θέατρο Σκιών υπάρχει βέβαια χάρις στο φως!

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του φωτογράφου, κ. Νίκου Μανδηλιώτη, προσεγγίσαμε το θέμα μας  από άλλη σκοπιά, εστιάζοντας στο πώς η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει μέσο καταγραφής και ανάδειξης των προβλημάτων ενός τόπου. Επίσης είδαμε πως μέσα από τη φωτογραφία ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός τόπου, οι αλλαγές και τελικά το αποτύπωμά μας στο χρόνο. 

Ακολούθησε μια από τις πιο ωραίες επισκέψεις: Μουσείο Κινηματογράφου! Πρώτα κάναμε ένα 3D ταξίδι στην ιστορία του κινηματογράφου και μετά ασχοληθήκαμε με παιχνιδοκατασκευές που εκμεταλλεύονται το μετείκασμα: θαυματοτρόπιο, ζωοτρόπιο, πραξινοσκόπιο. Περιηγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου, είδαμε ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές και κάμερες και παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα αποσπάσματα από παλιές ιστορικές ταινίες. Τέλος, στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την τεχνική της πράσινης οθόνης, γυρίσαμε τη δική μας ταινία, με τίτλο “Κατασκήνωση του τρόμου”! 

Στο Μουσείο φωτογραφίας είδαμε και σχολιάσαμε έργα του φωτογράφου Χρήστου Δικαιάκου. Ο καλλιτέχνης μέσα από τον φακό του,  καλεί τον θεατή να προβληματιστεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μαζί του κι εμείς!

Τέλος, καλέσαμε τον κ.Δημήτρη Αντωνίου, ακτιβιστή και συγγραφέα,στο σχολείο μας για να μας μιλήσει για τις ανάγκες των ατόμων με κινητικά προβλήματα, για τα δικαιώματά τους και για την υποχρέωση που έχουμε απέναντί τους να ζουν σε μια πιο βιώσιμη και φιλική πόλη.

3. Δρω

- Συμβολική δενδροφύτεση. Μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Σερρών, φυτέψαμε μία πλατανομουριά (Morus alba) και δύο μελικοκιές (Celtis australis) στο τριγωνικό παρκάκι μπροστά από το Σχολείο μας.

-Έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες

Δύο ομάδες μαθητών, με τη βοήθεια του κ. Πεταλίδη προχώρησαν στο επιχειρηματικό τους σχέδιο. Η μία ομάδα ασχολείται με μια εφαρμογή για κινητό με την επωνυμία city points. Η εφαρμογή παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν προβλήματα της πόλης και μέσω της εφαρμογής να ενημερώνεται η Δημοτική αρχή της πόλης. Επιπλέον η εφαρμογή δίνει πόντους στους χρήστες για κάθε ενέργειά τους φιλική προς το περιβάλλον. Οι πόντοι θα μπορούν να μετατραπούν σε δωρεάν χρόνο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, ή σε μείωση των δημοτικών τελών. Η δεύτερη ομάδα θα προωθήσει τα πράσινα πλακάκια και τα πράσινα πάνελ. Είναι στοιχεία που παράγονται με τρισδιάστατους εκτυπωτές και προορίζονται για να καλύπτουν κάθετες εξωτερικές επιφάνειες στις οικοδομές. Η επωνυμία της επιχείρησης είναι Green tiles – Green panels.  Τα πράσινα πλακάκια, έχουν τρύπες, στις οποίες δέχονται χώμα και μετά την εφαρμογή τους σε τοίχο, μπορούν να φυτευτούν.  Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο διαγώνιο σωλήνα για αυτόματο πότισμα. Το όλο σύστημα θα μπορεί να συνδεθεί με αισθητήρες μέτρησης της υγρασίας, που θα ενεργοποιούν το πότισμα όταν χρειάζεται.

- online περιοδικό 

https://issuu.com/katerina.trag/docs/lights_on

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μινιατούρες, "miniature photograpphy", ως κύριους ήρωες σε σουρεαλιστικά διοράματα τοπίων, δημιούργησαν το δικό τους ηλεκτρονικό περιοδικό "Lights on Serres_miniatures on patrol", το οποίο δημοσίευσαν προσπαθώντας να αξιοποιήσουν και τα μέσα κοινωνικής δικτυωσης για προβάλουν την ανάγκη τους να ζουν σε μια βιώσιμη πόλη. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον  να αποκτήσουν γνώσεις, αξίες και να διαμορφώσουν στάσεις, έτσι ώστε να ευαισθητοποηθούν για την πόλη τους και να υιοθετήσουν στάσεις ζωής με σκοπό την προστασία και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Διαμόρφωσαν νέους κοινωνικούς στόχους και προφανώς σχημάτισαν μια διαφορετική αντίληψη για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Αυτό φαίνεται από τις εργασίες τους, τις συζητήσεις τους και τη συμπεριφορά τους. Άρχισαν να συζητούν για περεταίρω δράσεις που αφορούν σε τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναπτύσσουν ιδέες για θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Κυρίως, όμως, άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα της διάχυσης των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα/αειφορία του κόσμου αυτού. Και όλα αυτά μέσα από πλούσιες και απολαυστικές δράσεις και εμπειρίες. 



Συνεργασίες

Connect

- Eco Schools

- Δήμος Σερρών

- Δασαρχείο

- Unesco Σερρών

- Μουσείο κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

-Μουσείο φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

- ΕΚΦΕ Σερρών

- φωτογράφος, κ. Ν. Μανδηλιώτης 

- software engineer, Dr Πεταλίδης N.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναγνωστίδου Μαρία, Τραγούδα Αικατερίνη, Κουνατίδου Χρυσούλα, Λεπτοκαρίδου Ελισάβετ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Το Connect είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η διάχυση γίνεται σε ευρύ επίπεδο. Εκτός από το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος συνεργαστήκαμε με πολλούς και διαφορετικούς φορείς, οι μαθητές συμμετείχαν και στο μαθητικό συνέδριο Connect, όπου παρουσίασαν τη δράση τους σε όλους τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επίσης το περιοδικό κοινοποιήθηκε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως και το σύνολο της δράσης, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του σχολείου , στα blog των τάξεων και άλλες δημόσιες ιστοσελίδες. 

https://connect-eu.exus.co.uk/el/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/programma-connect/

https://peirserron.gr/

https://www.facebook.com/peiramserron

https://issuu.com/katerina.trag/docs/lights_on

https://blogs.sch.gr/planet-e2/

https://docs.google.com/presentation/d/1YmKOXpJy1KE-QiySMUL1_Az3gSuo8LqvKaNzIrfvjlI/edit?usp=sharing 


Στόχος δράσης

Οι μαθητές να νιώσουν ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και να καταστούν ικανοί να παρατηρούν τα κακώς κείμενα και να βρίσκουν τρόπους αντιμετώπισής τους. Να ζητούν και να επιδιώκουν τη βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι. Να αποζητούν ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας βιώσιμης πόλης πράσινες, ασφαλείς γωνιές και πάρκα. Να αποκτήσουν θετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον και να βιώσουν τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την οργάνωση μιας εκστρατείας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για αλλαγή. Τέλος, να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες τους και να συνειδητοποιήσουν την ατομική τους ευθύνη και την αξία της συλλογικής δράσης .

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

μαθητές, εκπαιδευτικοί γονείς, Δήμος, πολίτες

Χρόνος δράσης

σχολικό έτος 2022-2023

Τόπος Δράσης

σχολείο, γειτονιά, ΕΚΦΕ, Μουσείο Κινηματογράφου, Μουσείο Φωτογραφίας

Δίκτυο

Connect Eco schools AspNet Unesco

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας