menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

FUNΚΟΣΜΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΣΕ ΞΕΦΡΕΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

FUNΚΟΣΜΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΣΕ ΞΕΦΡΕΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το "Funκόσμιο διεπιστημονικό συνέδριο Φυσικής Αγωγής σε ξέφρενη συμπόρευση με την τέχνη" που οραματίστηκε η γυμνάστρια του σχολείου, κατασκευάστηκαν από τα παιδιά αρθρωτές χάρτινες φιγούρες, που χρησιμοποιήθηκαν ως θελκτικά εργαλεία για την κατανόηση της αξίας των αρθρώσεων στην κίνηση και γενικά στη ζωή. 
Τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την πραγματοποίηση  Επιστημονικού συνεδρίου προβάροντας τις επιστημονικές τους εισηγήσεις και άρθρωσαν επιστημονικό λόγο, ο οποίος υποστηριχτηκε από power point και video με εικονιζόμενα τα έργα των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά του σχολείου, σε δράσεις αθλητικού ενδιαφέροντος με καλλιτεχνική επιμέλεια, που βιντεοσκοπηθηκαν ή φωτογραφηθηκαν με απώτερο σκοπό την παρουσίασή τους στο συνεδριο. Κύριο θέμα του συνεδριου : "κιναισθηση η 6η αίσθηση" και προετοιμασία συμποσίων, στρογγυλών τραπεζών, παρουσίαση συνεντεύξεων ως ερευνητικών μέσων συλλογής δεδομένων σε σχέση με τους θεματικούς άξονες που είναι : απολογισμός του 1ου συνεδρίου στο Βουλευτικό Ναυπλίου, κοινωνιολογία του ανθρώπινου σώματος, τα είδη των κινήσεων, η σωματοποίηση ως τρόπος πρόσληψης και βίωσης- συμπόρευσης με το σώμα μας, η κιναίσθηση ως έννοια και η σκοπιμότητα της ανάπτυξής της, η Φυσική Αγωγή και η αξία της ως γνωστικό αντικείμενο και ως πρακτική εφαρμογή, η μουσειακή αγωγή, τα ολυμπιακά αθλήματα και η υγιεινή διατροφή. Παρουσιάσεις χορογραφιών με χρήση black light, με σκιές πίσω από πανιά, αναξειξη της κιναισθητικότητας με ατομικές παρουσιάσεις κινητικά επιδεξιων παιδιών και παρουσίαση tango, step aerobic χορογραφίας με τη συνοδεία ζωντανής μουσική ς στο πιάνο. Έκθεση των πολυμορφικών έργων τέχνης (αρθρωτών φιγούρων)  σε εκθεσιακό χώρο με ιδιαίτερη επιμέλεια (τρισδιάστατα) αναδεικνύοντας την ομορφιά της κινητικής επιδεξιότητας.

Αποτελέσματα / επίδραση

Πρόκληση ενδιαφέροντος για την Επιστήμη, τη Φυσική Αγωγή, ενθουσιασμός για συνεργασία και δημιουργικότητα, προσμονή για το αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν η διδασκαλία προσφέρεται ως δώρο και όχι ως σκληρή υποχρέωση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και η διαδικασία συναρπαστική.Συνεργασίες

Δήμος Ναυπλιέων, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και οι διακεκριμένοι επιστήμονες : Βαγγέλης Μιχελάκης, καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά και η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας του ΕΚΠΑ και Δημήτρης Ηλιόπουλος από το μπιστρό Boutique, για την παρασκευή φρέσκων χυμών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Υπεύθυνη προγράμματος: Δέσποινα Διακάκη (Κ. Φ. Α. ) Συμμετέχοντες Δάσκαλοι τάξεων : Μαίρη Κατσαρού, Άντα Ροτζιώκου, Σοφία Ταμπάκη, Ιωάννα Τσιρίκου, Δήμητρα Λεκάκη, Κωνσταντίνα Ηλιοδρομίτη. Συνεπιμελήθηκαν ακόμα οι εκπαιδευτικοί: Χρύσα Σαββάκη, Στέλιος Καρανάσιος, Βαρβάρα Μούγιου, Στέλιος Καρατάσος, Σοφία Τσουμάνη.

Στόχος δράσης

Γνωστικοί, ψυχοκινητικοί, συναισθηματικοί, κοινωνικοί, παραστατικοί, καλλιέργεια δια βίου ενασχόλησης με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή καθώς και με την τέχνη, καλλιέργεια ενδιαφέροντος για την επιστήμη, ανάπτυξη κιναίσθησης, ρυθμού, συνεργασίας, φαντασίας, μουσειακή αγωγή.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας