menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ-ΛΑΡΙΣΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Φροντίζω τα ζώα και υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους!

Φροντίζω τα ζώα και υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ-ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε δράσεις των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μέσα από αυτές προσπαθεί να δημιουργήσει μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική συνείδηση ενημερώνοντας παράλληλα και ευαισθητοποιώντας και την τοπική κοινωνία.


Διευθυντής Σχολείου

ΡΟΔΟΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με την τεχνική της ιδεοθύελλας δημιουργήσαμε  εννοιολογικό χάρτη με ερώτημα «Ζώα που μας προσφέρουν τροφή και τι τροφή. Στη συνέχεια  δεύτερο εννοιολογικό χάρτη«Τι προσφέρει ο άνθρωπος στα ζώα». Από τη σύγκριση των δύο χαρτών καταλήξαμε στο  ότι υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον.

Μελετήσαμε τον πίνακα του Σαγκάλ ‘Εγώ και το χωριό’, και συζητήσαμε  για το μήνυμα αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώων που θέλει να  στείλει ο Σαγκάλ.

 Παίξαμε, μετρήσαμε ξεχωρίσαμε τα ζώα που μας δίνουν προϊόντα και ζουν κοντά μας και αυτά που δεν μας δίνουν αλλά ζουν κοντά μας. Κατά βάση ασχοληθήκαμε με τα ζώα της φάρμας!

Παρατηρήσαμε εικόνες ανά ζεύγη που απεικόνιζαν ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και ζώα σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε  για τα ζώα που εκτρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον σε αντιδιαστολή με εκείνα που στερούνται την ελευθερία τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κάποια ζώα που απεικονίζονται στις εικόνες που τα εκτρέφει ο άνθρωπος στο φυσικό τους περιβάλλον είναι πιο χαρούμενα γιατί είναι καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσής τους και μας δίνουν καλύτερης ποιότητας προϊόντα.

Τέλος αφού μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων συζητώντας επάνω στο κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων, αποφασίσαμε να κάνουμε 

τη δική μας αφίσα για τα δικαιώματα των ζώων. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα οπτικοποίησε και παρουσίασε ένα δικαίωμα. Την αφίσα μας την εκτυπώσαμε και την πήραν τα παιδιά στο σπίτι για να ενημερωθούν και οι γονείς και να μάθουν από τα παιδιά ότι η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων δημιουργεί τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ζώων με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις για τα ζώα και τον άνθρωπο!

 

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι καλές πρακτικές και τα αποτελέσματα του Προγράμματος για τα ζώα, μέσα από αφίσες, κατασκευές και μέσα από την ιδιαίτερη συνεργασία με τους γονείς ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν όλους! Όλη η δράση ανέβηκε και στα site του σχολείου.https://blogs.sch.gr/nipmakrychlar/2023/04/30/dekemvrios-ianoyarios-th-e-m-a-t-i-k-o-s-a-x-o-n-a-s-frontizo-to-perivallon-perivallon-pagkosmia-kai-topiki-politistiki-klironomia-y-p-o-th-e-m-a-frontizo-ta-zoa-kai-yperaspizomai-ta-dikaiomata-toys/



Συνεργασίες

Μαθητές, γονείς, εκπ/κοί


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ροδόπη Γιαννακάκη, Αθηνά Ζιώγα

Στόχος δράσης

Τα νήπια να κατανοήσουν ότι υπάρχει μια πολύ στενή και αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα Τα νήπια να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δεν σέβεται τα ζώα για αυτά που μας προσφέρουν. Τα υπερκμεταλλεύται για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε ζωϊκά προϊόντα. Να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης. Τα νήπια να γνωρίσουν το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας