menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Σορωνής

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Φιλοζωική δράση "Ευαισθητοποιούμαι και ευαισθητοποιώ"

Φιλοζωική δράση "Ευαισθητοποιούμαι και ευαισθητοποιώ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Σορωνής

Το Δημοτικό Σχολείο Σορωνής Ρόδου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, 22 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Λειτούργησε για πρώτη φορά ως ελληνικό σχολείο το 1947, ενώ προϋπήρχε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Σήμερα λειτουγεί ως 7/θέσιο με Τμήμα Ένταξης και Ολοήμερο.


Διευθυντής Σχολείου

Μαρία Χατζηνικόλα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η φιλοζωική δράση του δημοτικού σχολείου Σορωνής ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2022 με έναυσμα την παγκόσμια μέρα των ζώων (4 Οκτωβρίου) και αποτελεί αποτέλεσμα μίας σειράς ενεργειών από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικούς παράγοντες.

Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους μαθητές για την παγκόσμια ημέρα των ζώων ξεκινώντας έτσι έναν διάλογο όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων και την θέση τους στην κοινωνία. Οι μαθητές δημιούργησαν μάσκες και κολλάζ με ζωγραφιές και μηνύματα για να τιμήσουν τα ζώα. Οι εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν στο φιλοζωικό σωματείου Ρόδου και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη εθελοντών στο σχολείο μας. Κατά την επίσκεψη, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων, τους κανόνες ευζωίας τους, τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και για την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους τόσο ο δήμος όσο και οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.   

Στη συνέχεια, οι μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών σχεδίασαν ένα πλάνο δράσης ώστε να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στο κυνοκομείο Ρόδου. Σχεδίασαν αφίσες όπου καλούσαν τους κατοίκους του χωριού να συνεισφέρουν τροφές, φάρμακα και άλλα αναλώσιμα για το κυνοκομείο Ρόδου. Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών μοίρασαν τις αφίσες σε επιχειρήσεις του χωριού.

Έχοντας τονίσει στους μαθητές τη σημασία της συνεργασίας των φορέων, ο πρόεδρος της ΣΤ’ τάξης  με τη βοήθεια της διευθύντριας του σχολείου, επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη του χωριού κο Μανώλη Μπονιάτη, ώστε να οριστεί μία συνάντηση με αρμόδιο του δήμου με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών για το νομικό πλαίσιο και τι προβλέπει για τα ζώα. Οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων συνάντησαν τη δημοτική σύμβουλο κα Αποστολίδη – Πάττα, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και δεσμεύτηκε να αποστείλει ταΐστρα και τροφή για τα αδέσποτα που βρίσκονται στην περιοχή μας, πράγμα και το οποίο έκανε.

Στην πορεία της δράσης, όλοι οι μαθητές είχαν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον σκύλο της Δίωξης Ναρκωτικών με τον συνοδό του κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο μας. Μιλήσαμε για τη βοήθεια που προφέρουν τα ζώα στους ανθρώπους. Η επίσκεψη οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, κάνοντας την ιδέα του εθελοντισμού πράξη,  βοήθησαν στην κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και πήραν μέρος στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του φιλοζωικού σωματείου Ρόδου. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, δόθηκαν στο σωματείο για να καλυφθούν ανάγκες των ζώων.

Επιπλέον, ένας μαθητής της Ε’ τάξης μαζί με τους γονείς του κατασκεύασε σκυλόσπιτο με παλέτες, το οποίο και μεταφέρθηκε στο σχολείο, ώστε να διακοσμηθεί από τους μαθητές της Ε’ τάξης και να γίνει δωρεά στο κυνοκομείο Ρόδου.

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν τρεις κουμπαράδες σε  τοπικές επιχειρήσεις του χωριού, ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό για στειρώσεις γάτων που βρίσκονται έξω από το σχολείο μας, σε συνεννόηση με την κτηνίατρο του χωριού μας. Οι μαθητές της Ε’ τάξης παρέδωσαν τα χρήματα κατά την επίσκεψή τους στο κτηνιατρείο του χωριού, όπου και έγινε ξενάγηση. Η κτηνίατρος μίλησε στα παιδιά για τη φύση τους επαγγέλματός της και τους έκανε μία επίδειξη προετοιμασίας χειρουργείου.

Σε συνεννόηση με τους εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών στο κυνοκομείο. Οι μαθητές παρέδωσαν τις τροφές και τα φάρμακα που συγκέντρωσαν και περιηγήθηκαν στο χώρο. Είχαν την ευκαιρία να ταΐσουν σκυλάκια και να μάθουν την ιστορία τους. Η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου μίλησε στους μαθητές για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν και τόνισε τη σημασία της υιοθεσίας αδέσποτων καθώς και της εικονικής υιοθεσίας.

Μετά την παραπάνω επίσκεψη, οι μαθητές της Ε’ τάξης παρήγαγαν γραπτό λόγο σε μορφή ημερολογιακής καταγραφής, όπου μπαίνοντας στη θέση του σκύλου περιέγραψαν την επίσκεψη στο κυνοκομείο. Επίσης, οι μαθητές της Δ’ τάξης έγραψαν ποίημα για το κατοικίδιό τους στο μάθημα των αγγλικών.

Στο πλαίσιο καλών πρακτικών και διάχυσης πληροφοριών στην κοινωνία θέλαμε να στείλουμε το μήνυμά μας και σε άλλους. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επικοινώνησαν με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Σπυριδούλα Στρατή και Παναγιώτη Χριστοφόρου από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Λυχνάρι. Αντιπροσωπεία μαθητών από την Δ, Ε, και ΣΤ τάξη επισκέφθηκαν τον σταθμό και έδωσαν συνέντευξη για τη δράση τους προσκαλώντας έτσι και άλλα σχολεία να αναλάβουν δράση. Σημαντική ήταν η βοήθεια των γονιών και των εκπαιδευτικών του σχολείου καθώς το σχολείο βρίσκεται 25 χλμ από το κέντρο της Ρόδου και η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εκτός διδακτικού ωραρίου. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.

Στο πλαίσιο της δράσης εντάσσεται και η θεατρική παράσταση «Αδέσποτα» των Ράπτη και Δούσου από τη θεατρική ομάδα «Hippo», την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές στο σχολείο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δεξιότητες του 21ου αιώνα:

Δημιουργικότητα (Creativity), Επικοινωνία (Communication), Κριτική σκέψη (Critical thinking), Συνεργασία (Collaboration)

Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Κοινωνικές Δεξιότητες, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα

Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας -  επικοινωνίας και συνεργασίας

Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων (case studies)



Συνεργασίες

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τους εξής φορείς, ομάδες και ιδιώτες:

Φιλοζωικό Σωματείο

Τοπικές επιχειρήσεις

Δήμος Ρόδου

Κτηνίατρος

Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου

Θεατρική ομάδα "Hippo"

Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός

Τοπική εφημερίδα

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αθηνά Αλχαζίδου, Τσαμπίκα Νικηταρή, Μαρία Χατζηνικόλα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημιουργία αφίσας

Ενημέρωση τοπικής κοινωνίας

Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό

Παραγωγή γραπτού λόγου (ημερολόγιο και ποιήματα)

Συμμετοχή σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του φιλοζωικού σωματείου

Δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ιστοσελίδα του σχολείου

Διάχυση πληροφοριών και εμπειριών στην οικογένεια και στο φιλικό περιβάλλον των μαθητών

 


Στόχος δράσης

Οι μαθητές να: 1. Ενδιαφερθούν και να αναλάβουν δράση σχετικά με προβλήματα που παρατηρούν στην κοινωνία. 2. Γνωρίσουν και να προάγουν τον εθελοντισμό μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις. 3. Αποκτήσουν κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη. 4. Πληροφορηθούν για τη σημασία της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και οργανώσεις. 5. Αντιληφθούν/κάνουν πράξη μεθόδους επικοινωνίας με φορείς με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας. 6. Γίνουν ενεργοί πολίτες.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κοινότητα

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022 - Μάρτιος 2023

Τόπος Δράσης

Σορωνή, Ρόδος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας