menu

Σύνδεση | Εγγραφή

15ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα για το 2023 - Πιστοποιητικό Αριστείας.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα για το 2023 - Πιστοποιητικό Αριστείας.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

15ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Το Στρούμπειο οφείλει το όνομα του στον Ηπειρώτη ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο.Από τα δημόσια σχολεία, το Στρούμπειο έχει την καλύτερη φήμη.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται και λειτουργεί ο μεταφερθείς από το προαύλιο του πρώτου παλαιού κτιρίου Ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη που είναι και η Προστάτιδα του σχολείου.Συστεγαζόμαστε με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς και καινοτόμα προγράμματα.Έχει ένα πλούσιο αριθμό επαίνων,βραβείων και διακρίσεων ΄για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, για κοινωνικά θέματα ,εθελοντισμού,αιμοδοσίας. Πιστεύομε σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία ..


Διευθυντής Σχολείου

Παγανιά Γεωργία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Tο Νηπιαγωγείο μας, και οι εκπαιδευτικοί του, συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με μια σειρά δραστηριοτήτων.

Η εβδομάδα κώδικα ήταν  από (7-22 Οctober 2023).

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Δεχτήκαμε  λοιπόν την πρόσκληση της Leading teacher : Αννα Μαγκιώση GR-Magkiosi-009 να συμμετάσχουμε και μεις στην συμμαχία με ” Kωδικός : cw23-Jd3ZE και Title: " Coding and sustainability έτσι ώστε να κοινοποιήσουμε τις δικές μας ιδέες που έχουμε ετοιμάσει και να δούμε μαζί ιδέες ανθρώπων από όλη την Ευρώπη!

https://padlet.com/annmagiosi/coding-and-sustainability-hferxqtkt5fcg9mh?fbclid=IwAR3olvIBtMhie8rcJ2nvGRvZwGVj8bf5HOUDrDFI4WYZtlLd8aQXdWeQ6y0

Η πρόσκληση περιελάμβανε τις παρακάτω οδηγίες

Ώρα για παιχνίδια κωδικοποίησης! 

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγής δωρεάν.

 Μερικές ιδέες:

Δημιουργία έξυπνης πόλης, περίπατος στη φθινοπωρινή φύση, κύκλος νερού, αναδιάρθρωση δέντρων, ζώα με λουλούδια, εξοικονόμηση ενέργειας, κλιματική αλλαγή ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε τη δική σας δραστηριότητα σχετικά με το θέμα!

 Εμπνεύστε τους μαθητές σας! Ας λάβουμε όλοι μέρος και ας γιορτάσουμε την Εβδομάδα Κώδικα 2023!

Και ξεκινήσαμε.......

Α1 ΤΜΗΜΑ.

 "Διαλογή στην πηγή" 

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα "Διαλογή στην πηγή" - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην εβδομάδα code week με το θέμα της ανακύκλωσης.

Το ρομποτάκι μας σκοπό είχε να μαζέψει τα σκουπίδια, να τα φορτώσει και να τα οδηγήσει στον χώρο της ανακύκλωσης. Πρώτα τα παιδιά πραγματοποίησαν τη διαδρομή χρησιμοποιώντας τα πλακάκια του πατώματος της τάξης μας.

Έπειτα σχεδίασαν τη διαδρομή με τα βελάκια - κάρτες και τα τοποθέτησαν στο πάτωμα.

Και ακολούθησαν τη διαδρομή.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε την πίστα του beebot και προγραμματίσαμε το ρομποτάκι να μαζέψει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια και να τα οδηγήσει στον κάδο της ανακύκλωσης.

Πάλι χρησιμοποιήσαμε τα βελάκια του κώδικα ώστε να μας βοηθήσουν στον προγραμματισμό. Ένα παιδί τοποθετούσε τα βελάκια του κώδικα και το άλλο προγραμμάτιζε το ρομποτάκι. Στο τέλος όλοι κάναμε έλεγχο.

Τέλος ολοκληρώσαμε με ένα φύλλο εργασίας στο οποίο έπρεπε τα παιδιά να σχεδιάσουν τα βελάκια της διαδρομής επάνω στο πλέγμα και να γράψουν τον κώδικα στο κάτω μέρος της εργασίας.

Άλλα παιδιά το κατάφεραν με επιτυχία άλλα δυσκολεύτηκαν αλλά προσπάθησαν και άλλα εγκατέλειψαν καθώς ήταν η πρώτη γνωριμία τους με τη γλώσσα προγραμματισμού. Την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα.

Σημασία είχε η χαρά στα μάτια όλων μας που μας πρόσφερε η δραστηριότητα.

 

 Α2 Τμήμα.

 Αγαπώ τη Γη,φροντίζω το περιβάλλον.

Με αφορμή την αγάπη μας για   την Πράσινη ενέργεια.

 -  αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην εβδομάδα code week και  με το θέμα της Πράσινης ενέργειας.

Μιλώντας για την ενέργεια και την επάρκειά της, είδαμε το βιβλίο <<Ο φίλος μας ο ηλεκτρισμός>> και βάλαμε και εμείς νερό στον υδρόμυλό μας (με ρευστή διάφανη κόλλα).


Συνεχίσαμε με το βιβλίο <<Το φωτισμένο περιβάλλον>> και γνωρίσαμε τις ανεμογεννήτριες (φυσήξαμε τη δική μας και την είδαμε να γυρίζει).

Ακολούθησε το βιβλίο << Ο Πέρης το περιβάλλον και η Ηλέκτρα της ΔΕΗ>> και απαριθμήσαμε 12 ορθές πρακτικές για χρήση της χωρίς σπατάλη, ώστε να μην επιβαρύνεται επιπλέον το περιβάλλον (τα παιδιά αναφέρθηκαν και στον ηλιακό θερμοσίφωνα),

Έπειτα παίξαμε με τη Bee-bot, που ήθελε και αυτή να γνωρίσει όσα μάθαμε και Ολα όσα μας δίνουν την Πράσινη ενέργεια.

Πήγε στην Ανεμογεννητρια, στην συνέχεια στον υδρόμυλο.

Ξεκουράστηκε κοντά στα δεντράκια και επισκέφτηκε το εργοστάσιο με τα Φωτοβολταικα .

Στο τέλος έφτασε στο ουράνιο τόξο και  του διηγήθηκε όλα αυτά τα θαυμαστά .

Το code week μας έστειλε και τα πιστοποιητικά μας για να θυμόμαστε την χαρά της συμμετοχής μας.

Εμείς περάσαμε υπέροχα ......δοκιμάστε και σεις.....

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά καλλιέργησαν νέες δεξιότητες και ήρθαν σε επαφή με τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη δράση αυτή στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας πατώντας στο σύνδεσμο:   

https://blogs.sch.gr/15nipat/category/steam/code-week/Συνεργασίες

Είμασταν μέρος της συμμαχίας “Coding and sustainability” ,της οποίας ιδρύτρια είναι η Anna Magkiosi – Leading Code Week teacher.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παγανιά Γεωργία.Δήμητρα Αγγελογιαννοπούλου.Τσιμά Ελένη.

Στόχος δράσης

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε

Χρόνος δράσης

https://blogs.sch.gr/15nipat/category/steam/code-week/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας