menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

Το 1ο ΓΕ.Λ. Πύργου είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε το 1873, ενώ το κτίριο που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα είχε κτιστεί το 1932. Είμαστε ένα ιστορικό σχολείο από το οποίο πέρασαν πολλές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Παρόλο που είμαστε ένα σχολείο της περιφέρειας, έχουμε υλοποιήσει πολλές δημιουργικές δραστηριότητες. Έχουμε συμμετάσχει σε δύο προγράμματα Erasmus. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικά προγράμματα και προγράμματα Αγωγής υγείας. Επίσης εκδίδουμε σχολική εφημερίδα ενώ πραγματοποιούμε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διοργάνωση bazaar τις ημέρες των εορτών. Παράλληλα έχουμε αρκετές συμμετοχές στο φεστιβάλ “κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους” και την “Camera Zizanio” όπου αποσπάσαμε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία 17-20 ετών το 2013. Επιπροσθέτως μετά από την επιτυχή συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗ” ήμασταν το μοναδικό σχολείο που έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής τον Οκτώβριο του 2018 στην Αθήνα. Το Μάιο του 2019 το σχολείο μας βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Κοινή ευθύνη” με την υλοποίηση βίντεο με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων. Σε συνεργασία με το ΓΕ.Λ. Λάλα δημιουργήσαμε ένα τρισδιάστατο εγκέφαλο για τη συμμετοχή μας στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (BAW - Awareness week 2020) η οποία αναβλήθηκε λόγω COVID-19. Παρουσιάσαμε την εργασία μας ωστόσο στη Βραδιά του Ερευνητή το Νοέμβριο 2020. Επιπλέον αναπτύσσουμε πολλές δράσεις κοινωνικής προσφοράς όπως οργάνωση κοινωνικού παντοπωλείου, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις καθώς και εθελοντικές αιμοδοσίες.


Διευθυντής Σχολείου

Φωτεινόπουλος Γεώργιος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, το 1ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ, μια σειρά δράσεων. Την έναρξη των δράσεων αποτέλεσε το Χριστουγεννιάτικο Bazar με κατασκευές των μαθητών, με σκοπό την συλλογή χρηματικού ποσού που διατέθηκε σε φιλανθρωπικές δράσεις. Την ίδια περίοδο οι μαθητές συγκέντρωσαν και πρόσφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έγραψαν ευχετήριες κάρτες με ζωγραφιές που εστάλησαν σε παιδιά με σοβαρές ασθένειες. Στις παραπάνω δράσεις συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς με κατασκευές και προσφορά χρηματικού ποσού και τροφίμων. Στη συνέχεια ακολούθησαν ενημερωτικές συναντήσεις για τον εθελοντισμό σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Πύργου, την αιμοδοσία σε συνεργασία με τον σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και την παροχή πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.


Αποτελέσματα / επίδραση

Σε όλες τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις η συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ήταν ιδιαίτερα θερμή. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του εθελοντισμού ως μια στάση ζωής και όχι ως περιστασιακή προσφορά. Άλλωστε η συστηματική ενασχόληση με τον κοινωνικό εθελοντισμό βοηθά όχι μόνο αυτούς που δέχονται βοήθεια, αλλά και αυτούς που την προσφέρουν.



Συνεργασίες

Γονείς των μαθητών 1ου Λυκείου Πύργου

Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Πύργου

Σταθμός Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Πύργου

ΕΚΑΒ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μανδηλαρά Μαρία,Νάρρου Μαρία, Παναγιωτοπούλου Παναγιώτα,Παπαγεωργίου Αγγελική, Σίψα Βασιλική

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Στόχος των δράσεων είναι η καλλιέργεια εθελοντικής συνείδησης. Η εθελοντική συνείδηση που πλαισιώνεται με συλλογικές στάσεις, αξίες και αρχές είναι μια διαδικασία που καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Το σχολείο αποτελεί τη βάση για να αποκτούνται οι αντιλήψεις, στάσεις, αρχές και αξίες που προάγουν τον ανθρωπισμό και την ικανοποίηση από τη διάθεση προσφοράς και που λειτουργεί ως ένας αόρατος δυνατός όμως συνεκτικός ιστός στην κοινωνία μας, επιδιώκοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη και στους νόμους της ηθικής. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, τη συμπόνια, την άμβλυνση προβλημάτων αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και συνανθρώπων μας. Μορφές έκφρασης εθελοντισμού υπάρχουν πολλές με κορυφαία ανάμεσα σε αυτές εθελοντική αιμοδοσία που έχει ανεκτίμητη αξία και είναι η αγάπη για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τη σωτηρία της. Με τη συμμετοχή μας σε εθελοντικές δραστηριότητες ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος συμβάλλουμε στη κοινωνική ανάπτυξη, τη κοινωνική συνοχή στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια στην ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί

Χρόνος δράσης

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Τόπος Δράσης

1ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας