menu

Σύνδεση | Εγγραφή

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ευ Αγωνίζεσθαι - Προβολή του Ολυμπιακού Πνεύματος

Ευ Αγωνίζεσθαι - Προβολή του Ολυμπιακού Πνεύματος
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

9 τμήματα Α' (3), Β' (3), Γ' (3) 195 μαθητές 25 εκπαιδευτικοί


Διευθυντής Σχολείου

Παπαδάκη Ελευθερία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η παγκόσμια ειρήνη αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στον πλανήτη Γη. Η Αθήνα, την πόλη που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα στην Αρχαιότητα και φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, εξυμνώντας τις ανθρώπινες αξίες, την ευγενή άμιλλα και την ειρηνική συνύπαρξη, μέσα από τον αθλητισμό, τις αξίες και τις αρχές του Ολυμπισμού, όλων των ανθρώπων και όλων των πολιτισμών.

Η υλοποίηση του Προγράμματος "Ευ Αγωνίζεσθαι - Προβολή του Ολυμπιακού Πνεύματος" από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο του σχολείου ήταν ένα καινοτόμο απολαυστικό “Ολυμπιακό Ταξίδι” στο αθλητικό ιδεώδες και μεγαλείο από το χθες μέχρι το σήμερα και με το βλέμμα στο μέλλον.

Η μεθοδολογία του προγράμματος με βάση τον διάλογο και τον συμμετοχικό σχεδιασμό αναπτύχθηκε σε στάδια υλοποίησης:

  1. Δημιουργία Oμίλου, θεωρητική παρουσίαση των 17 παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, επιλογή στόχου και θέματος, συζήτηση και καθορισμός στόχων του προγράμματος:

Με αφετηρία τον στόχο “Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί”, έναν από τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνδετικό κρίκο την Ολυμπιακή Εκεχειρία προβλήθηκαν οι αρχές και οι αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού Πνεύματος».

 

  1. Θεωρητική προσέγγιση

- της Ολυμπιακής εκεχειρίας, δηλ. «έχειν χείρας», «κρατώ τα χέρια μου, σταματώ να χτυπώ, διακόπτω τις εχθροπραξίες», που είναι η παύση των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται προσπάθεια η εκεχειρία αυτή να καθιερωθεί ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

- της ιστορίας και των αθλημάτων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων μέσω των ερωτήσεων που έθεσαν οι μαθητές

- του στόχου “Καλή Υγεία και Ευημερία” (διαθεματική προσέγγιση)                           -  

- του στόχου “Λιγότερες Ανισότητες” (διαθεματική προσέγγιση)

  1. Βιωματική και ερευνητική προσέγγιση

- Επίσκεψη με ξενάγηση των 16 μαθητών της ομάδας στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας (Golden Hall/ περιοχή ΟΑΚΑ), όπου παρουσιάζεται η καταγωγή, η ιστορία και η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω μιας χωροχρονολογικής αφήγησης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η περιήγηση και η ξενάγηση στα εκθέματα καθώς και η οπτικοακουστική εμπειρία μέσω σύγχρονων πολυμεσικών εφαρμογών στους 3 σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους – τη Γέννηση των Αγώνων (Αρχαία Ολυμπία), την Αναβίωση (Αθήνα 1896) και την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004) – μετέφεραν τους συμμετέχοντες σε κάθε εποχή με ελκυστικό, πρωτοπόρο τρόπο χαρίζοντας την απόλυτη «Ολυμπιακή» εμπειρία. Η διαχρονικότητα και η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων με την παρουσίαση διαφόρων σταθμών αναφοράς, όπως η πρώτη φορά συμμετοχής γυναικών στους αγώνες, τα πρώτα χειμερινά αγωνίσματα, οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ιστορικά ντοκουμέντα, όπως οι επιστολές που αντάλλασσε ο Δημήτρης Βικέλας με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο αγώνας για την αναβίωση της Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα, πώς δημιουργήθηκε η ΔΟΕ, μέχρι την επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την ιστορία του αθλητισμού. Ονόματα Ολυμπιονικών, τα σπουδαιότερα ρεκόρ, οι αφίσες και οι δάδες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετάλλια και προσωπικός εξοπλισμός Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, καθώς και εκθέματα από την Ολυμπιάδα του 2004, όπως κοστούμια, μέρος της σπάνιας συλλογής από την εντυπωσιακή πομπή της τελετής έναρξης, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες από τοιχογραφίες και γλυπτά, πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο (επιμέλεια: Βολίκα Μ.) (συνημμένο). Το Μουσείο προβάλει τις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του, ένας βασικός στόχος του προγράμματος (Συνοδοί εκπ/κοί: Βολίκα Μ., Μπελλάλη Α.) 

- Επίσκεψη του Χρυσού και Αργυρού Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου στο σχολείο. Ο Ολυμπιονίκης παρουσίασε video με πρόγραμμα στους κρίκους από την παιδική του ηλικία καθώς και το πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Οι μαθητές μέσω συνέντευξης έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν αξιόλογες απαντήσεις, που κατέδειξαν το υψηλό ήθος του αθλητή μεταδίδοντας στους μαθητές τις σημαντικές αξίες της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού του αθλητικού πνεύματος. Ακολούθησε παράδοση ολυμπιακού λευκώματος Αθήνα 2004 ως δώρο στον αθλητή, αυτόγραφα και φωτογράφηση (16/3/23).

- Παρακολούθηση από την κ. Βολίκα Μ. ομιλίας της Χρυσής Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου στο Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της ημερίδας "The Upfront Initiative" (23/3/23).

- Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ολυμπιακή Παιδεία-3η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία”, που υλοποιείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, όλοι οι μαθητές σχολείου θα συνδεθούν διαδικτυακά στις συναντήσεις: 11/4/23: Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης (Γ’ Γυμνασίου), 10/4/23: διαδικτυακή συζήτηση με την Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Άννα Ντουντουνάκη (Β’ Γυμνασίου), 8/4/23: Παρίσι 2024 και νέα αθλήματα (Α’ Γυμνασίου).

- Ομάδα μαθητών θα συμμετέχει σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ειρήνης στην Ευρώπη (9/5/23).

  1. Αξιολόγηση του προγράμματος, ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην πλατφόρμα eclass στο μάθημα Bravo Schools
  2. Παρουσίαση του προγράμματος στη σχολική κοινότητα, γονείς κλπ 

Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Προσεγγίζει τους νέους, μέσω της γλώσσας που κατανοούν. Ο αθλητισμός δημιουργεί την ελπίδα, εκεί όπου κάποτε υπήρχε η απελπισία. Είναι πιο ισχυρός από κάθε κυβέρνηση στην εξάλειψη των φυλετικών φραγμών.

— Nelson Mandela


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι στόχοι του Προγράμματος απετέλεσαν και τα αποτελέσματα, σημαντικότερα των οποίων ήταν η ενημέρωση και γνωριμία για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η κατανόηση της Ολυμπιακής εκεχειρίας και το μήνυμα της Παγκόσμιας ειρήνης, η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας ως πανανθρώπινης αξίας, η κατανόηση του καθοριστικού ρόλου της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού, η απόκτηση δεξιοτήτων και η διεύρυνση των συμμετοχών των μαθητών σε δράσεις και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, η δημιουργία ενός ιστού γνώσης και κατανόησης και η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των νέων και των εκπαιδευτικών καθώς και μεταξύ του Ολυμπιονίκη Δ. Ταμπάκου που συνομίλησε με την ομάδα μεταδίδοντας το Ολυμπιακό Πνεύμα, η ενθάρρυνση και παρότρυνση για καλλιέργεια νέων γνώσεων, ο διάλογος, η αλληλεπίδραση και ο στοχασμός σχετικά με το πνεύμα του Eυ αγωνίζεσθαι, η διεύρυνση οριζόντων των μαθητών από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια.

Έργα 

- Ερωτηματολόγιο συμπλήρωσης μετά την επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας (επιμέλεια Βολίκα Μαρία)

- Ερωτηματολόγιο- συνέντευξη για τον Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο (επιμέλεια μαθητών)

- 2 Κολάζ φωτογραφιών Αγώνων του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου (επιμέλεια μαθητών)

- Φωτογραφικό υλικό

Επίδραση

Η γνωριμία με την ιστορία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, των αναλλοίωτων αξιών της Ολυμπιακής Παιδείας από την γέννησή τους μέχρι σήμερα και η κατανόηση ότι η αλληλεγγύη και η ειρήνη μέσω του αθλητισμού ενώνουν τους ανθρώπους σε όλη τη Γη για να συμβάλουν όλοι μαζί σε έναν καλύτερο ειρηνικό κόσμο.



Συνεργασίες

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Δημοσθένης Ταμπάκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης, Αθήνα 2004


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βολίκα Μαρία, Φυσικός - MSc Ωκεανογραφίας

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας με την προβολή του Ολυμπιακού Πνεύματος, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης αλλά και την ουσιαστική ενεργοποίησή τους με υπεύθυνες δράσεις και στάσεις απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη γινόμενοι πρεσβευτές παγκόσμιων στόχων. Άλλοι στόχοι: - η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και η αλληλοσύνδεσή τους - η κριτική σκέψη - ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών, η αλληλεπίδραση και ο στοχασμός σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα - η αναζήτηση, διατύπωση και προώθηση προτάσεων πιθανών λύσεων για την επίτευξη του στόχου «Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Ισχυροί Θεσμοί» - η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικών, οργανωτικών, συνεργασίας, χρήσης τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών - η διεύρυνση οριζόντων των μαθητών από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια - η επαφή και συνεργασία με τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Χρόνος δράσης

2022 - 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 48



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας