menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Έχω δικαίωμα...

Έχω δικαίωμα...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μέσα απο στοχευμένες δράσεις και δραστηριότητες οι μαθητές οικοδομούν σταδιακά την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντιδιαστολή με τις βασικές τους ανάγκες. Ξεκινώντας με τη διάκριση των βασικών τους αναγκών απο τις επιθυμίες τους, τα παιδιά μυούνται στην έννοια του δικαιώματος και μέσα απο δραστηριότητες ευαισθητοποίησης αντιλαμβάνονται και κατανοούν την οικουμενικότητα της φύσης των δικαιωμάτων. Μέσα απο κατάλληλο για την ηλικία τους οπτικοακουστικό υλικό, έρχονται σε επαφή με δυσκολίες και προβλήματα παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή σε υποανάπτυκτες χώρες και συγκρίνουν με την δική τους καθημερινότητα, εντοπίζουν τις προβληματικές καταστάσεις, εστιάζοντας στην απουσία συγκεκριμένων δικαιωμάτων και προτείνουν λύσεις και τρόπους δράσης. Επίσης οι μαθητές έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την Απλοποιημένη Έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και με την οργάνωση της UNICEF με αφορμή το παραμύθι "Η ζωή στη Λουλουδούπολη". 

Οι μαθητές μέσα απο συνεργατικές δράσεις αναπτύσσουν και εδραιώνουν αξίες όπως η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η αλληλεγγύη, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στη θεματική "Ενδιαφέρομαι &
Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη" και στην υποθεματική "Ανθρώπινα Δικαιώματα - Συμπερίληψη"

 


Αποτελέσματα / επίδραση



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χατζηελευθερίου Αλεξάνδρα

Στόχος δράσης

Να μυηθούν οι μαθητές στην έννοια του δικαιώματος μέσα από την αντιδιαστολή των αναγκών και των επιθυμιών τους και να κατανοούν την σύνδεση των βασικών αναγκών με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να αναγνωρίσουν την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι ευθύνη όλων να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων παιδιών. Τέλος να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καθημερινή τους ζωή, να έχουν αίσθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξίας του εαυτού και των άλλων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας