menu

Σύνδεση | Εγγραφή

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Έχουν παράπονο τα ζώα;

Έχουν παράπονο τα ζώα;
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Το 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης είναι ένα 1/θέσιο Νηπιαγωγείο, στο οποίο λειτουργεί 1 τμήμα που ακολουθεί το Πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα. Εκπαιδευτικός και Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είναι η Ελένη Κατσιάβου. Τα τελευταία χρόνια το νηπιαγωγείο συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Συνεργατικά Προγράμματα (e-STEP, eTwinning, T4E, STEM.2, STEM.3,Eramus+), αλλά και σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις(Eurocode week, Global Action Days, δράσεις γονεϊκής εμπλοκής κ.α.). Έχει βραβευτεί με Εθνικές κι Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας για τα έργα eTwinning, που έχουν υλοποιηθεί. Από το 2021 είναι Code Week School κι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Κατσιάβου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε στο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβουλίας "In action for a better world - Δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο", "Το Παράπονο των Ζώων". Είναι δομημένο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Στόχο 15 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αφορά τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων κι έχει σκοπό τα παιδιά :
να γνωρίσουν τα ζώα που απειλούνται υπό εξαφάνιση, να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη σημασία του κάθε έμβιου όντος για την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη μας, να ενημερωθούν για τα ζώα που κινδυνεύουν να αφανιστούν στην πατρίδα μας καθώς και από ποιες αιτίες, να μάθουν τρόπους για την προστασία των ζώων, να αναγνωρίσουν τη σημασία ανάληψης άμεσης δράσης για τον τερματισμό της λαθροθηρίας και της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια των οικολογικών οργανώσεων και των άλλων φορέων. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με επιπλέον δραστηριότητες. Προσπαθήσαμε να το συνδυάσουμε με έναν αγαπημένο ήρωα των παιδιών, τον Κιλόμπο από το παραμύθι "Ο Κιλόμπο και ο κύριος Ιατρογυμναστής" της Δάφνης Βλουμίδη εκδ. Μεταίχμιο. Αξιοποιήθηκε μια γαντόκουκλα ελέφαντας για να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα οδηγεί σε δράση.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν

https://www.thinglink.com/scene/1567134375449985027


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μέσα από παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο ενημερώθηκαν για ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, ευαισθητοποιήθηκαν αναφορικά με τα ζώα υπό εξαφάνιση κι ανέλαβαν εθελοντική δράση για την προστασία τους. Προσπάθησαν μέσα από τη δημιουργία αφισών να ενημερώσουν τους γονείς και τη κοινωνία, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν στη μεγάλη αλλαγή του πλανήτη μας ως το 2030. Παράλληλα κατάφεραν να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Aυτομέριμνα, Υπευθυνότητα, Ενσυναίσθηση, Πρωτοβουλία,  Ψηφιακό γραμματισμό και δεξιότητες του νου όπως Στρατηγική Σκέψη  Επίλυση Προβλήματος.



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε:

1. Με την αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση "Αρκτούρος". Συνδιοργανώσαμε μια διαδικτυακή δράση, όπου εθελόντρια της οργάνωσης μας ενημέρωσε για τη δράση της και μας παρουσίασε αξιόλογο πληροφοριακό κι εποπτικό υλικό για τη καφέ αρκούδα και το γκρι λύκο που προστατεύουν.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2022/02/25/gnorimia-me-ton-quot-arktoyro-quot/

2. Το Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων". Εθελόντρια του συλλόγου μας ξενάγησε διδικτυακά στις εγκαταστάσεις τους. Είδαμε τις εξωτερικές δεξαμενές αποκατάστασης και το θερμοκήπιο με τις τραυματισμένες χελώνες. Μάθαμε  τις ιστορίες τους και είδαμε τα αντικείμενα που προκάλεσαν τον τραυματισμό τους (αγκίστρια, δίχτυα κτλ) καθώς και  ακτινογραφίες τους. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά την περίθαλψη μιας τραυματισμένης χελωνίτσας της "Λίλο", την οποία αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη φαρμακευτική της αγωγή.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2022/02/25/gnorimia-me-ton-quot-archelon-quot/

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2022/03/13/yiothesia-chelonitsas/

3. Το ΚΠΕ Καστρίου, όπου μέσα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα " Η μάγισσα Δρυοβία και το ξωτικό Παρνώνιο φέρνουν το δάσος στη τάξη" τα παιδιά κατάφεραν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο να γνωρίσουν το δασικό οικοσύστημα,να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση των διαφόρων μορφών ζωής,να συνειδητοποιήσουν τις επεμβάσεις του ανθρώπου στο δάσος και να αναλάβουν δράση, για να μας δείξουν πώς θα ήθελαν εκείνα να είναι ένα δάσος.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2022/03/13/i-magissa-dryovia-fernei-to-to-dasos-sti-taxi-mas/


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Κατσιάβου

Στόχος δράσης

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα ζώα που απειλούνται υπό εξαφάνιση, να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη σημασία του κάθε έμβιου όντος για την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη μας, να ενημερωθούν για τα ζώα που κινδυνεύουν να αφανιστούν στην πατρίδα μας καθώς και από ποιες αιτίες, να μάθουν τρόπους για την προστασία των ζώων, να αναγνωρίσουν τη σημασία ανάληψης άμεσης δράσης για τον τερματισμό της λαθροθηρίας και της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια των οικολογικών οργανώσεων και των άλλων φορέων.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας