menu

Σύνδεση | Εγγραφή

31ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Έχεις πακέτο!»

«Έχεις πακέτο!»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με την ενεργό συμμετοχή των γονέων των νηπίων. Συγκεκριμένα:

Ένα πακέτο έκπληξη παραλαμβάνει κάθε Τετάρτη ένα παιδί. Το πακέτο μέσα έχει διάφορα υλικά για κατασκευές, όπως χαρτιά Α4 , χαρτόνια, κόλλες, ψαλίδια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομογιές, τέμπερες, πινέλα, μολύβια, ξύστρα, σβήστρα, και φυσικά ένα  βιβλίο και ένα γράμμα με οδηγίες. 

Το πακέτο έρχεται πάλι πίσω στο σχολείο, σε μία εβδομάδα από την παραλαβή του, μαζί με έναν ή και τους δύο γονείς των νηπίων, όπου μαζί με το παιδί, που είναι το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, παρουσιάζουν με τον τρόπο που επέλεξαν (δραματοποίηση, διάβασμα, προβολή, κατασκευή εικαστικής δημιουργίας ή επιτραπέζιου παιχνιδιού κλπ) στην ολομέλεια το βιβλίο. Τα υπόλοιπα παιδιά στο τέλος της παρουσίασης κάνουν φιλοφρονήσεις στον/στην φίλο/η τους .

Παραγόμενο υλικό μετά το πέρας του προγράμματος, θα παρουσιαστεί στο συνεργό νηπιαγωγείο(15ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων) στα πλαίσια της ανταλλαγής και και διάχυσης καλών πρακτικών στο νηπιαγωγείο. 

Στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς, θα γίνει έκθεση με τις δημιουργίες του σχολείου, των μαθητών και των γονέων, στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Επιτύχαμε την θετική στάση των νηπίων απέναντι στο βιβλίο. Τα νήπια με ανυπομονησία περίμεναν το πακέτο τους και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από μέρους τους για την δανειστική βιβλιοθήκη.Όλα τα νήπια συμμετείχαν στην δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου σε σταθερή βάση. Παρατηρήθηκε η βελτίωση του προφορικού τους λόγου και η επιχειρηματολογία σε καταστάσεις προβληματισμού. Άλλαξε ο τρόπος συμπεριφοράς θετικά,  απέναντι στους φίλους τους, στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογεννές) και στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Απελευθερώθηκαν από συστολές, ένιωσαν ισότιμα μέλη μιας δυνατής ομάδας με ισχυρούς δεσμούς. Ενδυναμώθηκε η αυτοπεποίθησή τους και ενισχύθηκε η αυτοεκτίμησή τους. Έμαθαν να λένε όχι σε δυσάρεστες καταστάσεις και να μην καταπιέζουν τα συναισθήματά τους για χάρη των άλλων. Αυξήθηκε σημαντικά η εφευρετικότητά τους και η φαντασία τους ξεκλειδώθηκε. Κατανόησαν την αξία της συνεργασίας τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Πέρασαν δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες: δημιούργησαν ebook, κατασκεύασαν πίστες και χάρτες και οδήγησαν το beebot. Δημιούργησαν επιτραπέζια παιχνίδια, με τα οποία ασχολούνται συνεχώς . Οι γονείς ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και παρά τις πρώτες αγωνίες τους, εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Ενισχύθηκε η καλή συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας.Συνεργασίες

Γονείς των νηπίων, Ζωσιμαία βιβλιοθήκη, Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων- βιβλία σε ρόδες, 15ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δημοπούλου Βασιλική, Καντρή Χρυσάνθη

Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα στοχεύει να καλλιεργήσει στους μαθητές θετική στάση και αγάπη για το βιβλίο, κριτική και δημιουργική σκέψη, δημιουργία ευκαιριών για έκφραση απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής, να δραστηριοποιήσει την φαντασία και την εφευρετικότητά τους, να βελτιώσει την γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, να εξασκήσει την δεξιότητα της προσωπικής ακρόασης και της κατανόησης κειμένου, να μπορούν οι μαθητές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της εικονογράφησης και της δραματοποίησης, να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, τον επικοινωνιακό λόγο, τη δημιουργική γραφή, τα μαθηματικά, την εικαστική και μουσικοκινητική έκφραση, για την επίλυση προβληματικών καταστάσεων, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ομάδας και την ανάπτυξη της συνεργασίας, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους και να ενδυναμωθεί η αυτοπεποίθησή τους και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής στην ομάδα

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2023-Μάιος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας