Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Eu4all, a workshop on Democracy and Human rights» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ KA3 Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture (2018-22).
Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας της ομάδας και η συμπλήρωση από τους μαθητές ενός ψηφιακού ερωτηματολογίου ανίχνευσης γνώσεων και αντιλήψεων σχετικά με την Ε.Ε. και τη δημοκρατία πάνω στο οποίο βασίστηκε και ο σχεδιασμός του έργου. Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκαν δράσεις σχετικά με την Ε.Ε., την ιστορία της, τον λόγο δημιουργίας της, τη δημοκρατία και τις αξίες της. Στο τρίτο μέρος πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος.
Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία της Ε.Ε. και τις αξίες της με έμφαση στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν ότι η Ε.Ε. είναι μια ζώνη σταθερότητας που αγκαλιάζει τα κράτη μέλη της και επιδιώκει να διασφαλίζει σε κάθε μέλος της την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε και υλοποιήθηκε etwinning έργο, το οποίο ίδρυσε το 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου με τη συμμετοχή σχολείων από τη Γεωργία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο T4E πρόγραμμα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Ε.Ε., δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ΤΠΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρία βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την ενότητα ευαισθητοποίησης και ανίχνευσης γνώσεων των μαθητών. Πραγματοποιήθηκαν εισαγωγικές δράσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το σχεδιασμό του, καθώς και η συμπλήρωση από τους μαθητές ενός ψηφιακού ερωτηματολογίου ανίχνευσης γνώσεων και ιδεών σχετικά με την Ε.Ε. και τη δημοκρατία (https://www.slideshare.net/ipapazaxariou/questionnaire-1-etw). Δράση για την ενίσχυση της ομάδας υλοποίηση από τη ΔΙΟΔΟ με τίτλο: "Εγώ και οι άλλοι, μαζί μπορούμε". Σκοπός της παρέμβασης ήταν η δημιουργία κλίματος ομαδικότητας και η ενίσχυση, η αυτοεκτίμηση, η αναγνώριση, η αποδοχή και η αξιοποίηση των συναισθημάτων και η εκπαίδευση σε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας των μαθητών (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/6076492).
Το δεύτερο μέρος απαρτίζεται από 3 ενότητες που περιλαμβάνουν δράσεις σχετικά με την Ε.Ε., την ιστορία της και τον λόγω δημιουργίας της, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τον εθελοντισμό και τον ενεργό πολίτη.
Ως αφόρμηση αποτέλεσε το μάθημα της Ιστορίας Γ’τάξης (ΕΔΩ) που κάνει αναφορά στο μύθο της Ευρώπης και το βιβλίο του Ε.Τριβιζά (2015) "Ένα χελιδόνι για την Ευρώπη", εκδ. Μίλητος που αναφέρεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με:
- διαδραστικά-ψηφιακά παιχνίδια, ιδιαίτερα την περίοδο covid Τα παιχνίδια αφορούσαν την Ε.Ε. (Η αρπαγή της Ευρώπης:https://erdic.unipi.gr/bestunipi/sites/all/egame), τις σημαίες της Ε.Ε., Κοινές αξίες της Ευρώπης).
- διαδικτυακή συνεδρία με θέμα: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοκρατία" (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/-23195363)
- βιβλιοδρομείες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/-51186990).
- την παρακολούθηση βίντεο για να αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατία:https://youtu.be/Arn8Fp1jyok.
- τη δημιουργία ψηφιακών βιβλίων α) Τι σημαίνει δημοκρατία, β) Δημοκρατία, γ) Δικαιώματα, δ) Ε.Ε.
- την επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού «Πάμε στο εργαστήρι δημοκρατίας;» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Γνώρισαν και εξοικειώθηκαν με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος (ΕΔΩ).
- τη δημιουργία κόμικς.
- παρακολούθηση εισήγησης για την Ε.Ε. και επιδαπέδιο παιχνίδι (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/3860016).
- δράσεις στο πλαίσιο Ημέρας ΑΜΕΑ (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/7945316)- Εθελοντισμός.
- την εκπαιδευτική βαλίτσα "2Π" της ActionAid μοιράστηκε τους προβληματισμούς τους σχετικά με κάποια παγκόσμια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.
- τη δημιουργία ενός σποτ. Έχοντας μελετήσει τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. έφτιαξαν ένα σποτάκι για την Ε.Ε και τη Δημοκρατία (https://youtu.be/WHdChKGrS-U). Οι μαθητές έμαθαν ότι αυτές οι αξίες ενώνουν όλα τα κράτη μέλη και ότι μια χώρα που δεν αναγνωρίζει αυτές τις αξίες δεν μπορεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διερεύνησαν την εθνική τους ταυτότητα, γνώρισαν διαφορετικά έθνη που οικοδομούν την ευρωπαϊκή κοινότητα και ανέπτυξαν την αίσθηση ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα στο σύνολό της. Έμαθαν να εκτιμούν την ποικιλομορφία της ζωής στην Ευρώπη. Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/1872050).
- εκλογές στην τάξη όπου συνειδητοποίησαν την ανάγκη της εκπροσώπησης ως απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας (2019-2020: https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/5314612 & 2020-2021:https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/7942088).
- με εθελοντικές δράσεις: α) Επίσκεψη στο δημαρχείο Ρόδου, β) Δράση δεντροφύτευσης, γ) ανάπλαση σχολικής αυλής, δ)Προσφορά τροφών στο κυνοκομείο Ρόδου, ε)ανακύκλωση πλαστικών πωμάτων και στ) συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής.
Τέλος, στο πρόγραμμα, επίσης, εντάχθηκε και η υλοποιήθηκε etwinning έργου με τίτλο: «Teachers4Europe: Eu4all, a workshop on Democracy» (https://emathisi.weebly.com/teachers4europe-eu4all-a-workshop-on-democracy.html), το οποίο ίδρυσε το 5ο Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου με τη συμμετοχή σχολείων από τη Γεωργία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο T4E πρόγραμμα (9 Σχολεία & 9 Εκπαιδευτικοί). Σκοπός του έργου ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Ε.Ε. και τις αξίες της με έμφαση τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατανόησαν ότι η Ε.Ε. είναι μια ζώνη σταθερότητας που αγκαλιάζει τα κράτη μέλη της και επιδιώκει να διασφαλίζει σε κάθε μέλος της την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ενισχύθηκε το κίνητρο για εκμάθηση αγγλικής γλώσσας και των ΤΠΕ στη συνεργασία μεταξύ των σχολείων. Παρήγαγαν ομαδικές εργασίες, ψηφιακά βιβλία, το ψηφιακό παιχνίδι, οι συνεργατικοί πίνακες όπου παρουσιάζονται τα μέλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, δράσεις που πραγματοποίησαν στις σχολικές αίθουσες, κόμικς και τον τρόπο αποτίμησης του έργου. Στην ολοκλήρωση του έργου, οι μαθητές δημιούργησαν ένα συνεργατικό παιχνίδι ερωτήσεων και παρουσίασαν το έργο σε μορφή περιοδικού.
Η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συνεργατών γινόταν με τη χρήση της πλατφόρμας twinspace και Teacher Bulletin, ενώ ήταν συχνή η επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών με facebook. Οι εκπαιδευτικοί αναρτούσαν εργασίες των μαθητών στο TwinSpace αναλαμβάνοντας το ρόλο των διαμεσολαβητών στην επικοινωνία μεταξύ των μαθητών. Μέσα από την πλατφόρμα του etwinning live και twinspace, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωριστούν μεταξύ τους, αισθάνθηκαν μέρος μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αντάλλαξαν ιδέες, εμπειρίες, ομαδικές εργασίες και ευχάριστες δραστηριότητες. Γεννήθηκαν αισθήματα αμοιβαίου σεβασμού, αλληλοϋποστήριξης και φιλίας μεταξύ μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σημαντικές ήταν οι τηλεδιασκέψεις που διοργάνωσαν οι μαθητές μας, αναλαμβάνοντας το ρόλο τους ως ενεργά μέλη. Πιο συγκεκριμένα οργάνωσαν etwinning live, αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Το έργο έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν μεταξύ τους και μεταξύ των εκπαιδευτικών μέσω chat είτε από το σχολείο, είτε από το σπίτι τους με τη βοήθεια των γονέων (με ξεχωριστούς κωδικούς). Μ'αυτόν τον τρόπο καταρρίφθηκε η ιδέα της "κλειστής" τάξης και οι μαθητές του έργου αποτελούν μια νέα κοινότητα με κοινό σημείο αναφοράς τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο τρίτο μέρος πραγματοποιήθηκαν η αξιολόγηση του προγράμματος. Οι μαθητές α)κατέγραψαν τι σημαίνει η δημοκρατία για τους ίδιους (https://emathisi.weebly.com/blog-2019-20/-what-does-democracy-mean-to-you), β) αξιολόγησαν τις γνώσεις τους με τη χρήση διαδικτυακού κουίζ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΕΕ και το Κοινοβούλιο (www.evropaikes-ekloges.eu/paihnidignoseon), και γ) με την τεχνική της συζήτησης και τη χρήση ψηφιακού κουίζ.
Σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του προγράμματος αποτέλεσε η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες αναζήτησης και επεξεργασίας της γνώσης, σύνθεσης και αξιολόγησης πληροφοριών.
Η αξιολόγηση του προγράμματος και η αποτύπωση των στάσεων και γνώσεων των μαθητών πραγματοποιήθηκε με την τεχνική της συζήτησης και τη χρήση ψηφιακού κουίζ. Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Ε.Ε. και τις αξίες της με έμφαση τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πρόγραμμα είχε αναμφισβήτητα οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν στους τομείς της απόκτησης γνώσης για την Ε.Ε., τη δημοκρατία και τις αξίες της. Οι μαθητές έμαθαν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, οι οποίοι βασίζονται σε δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, το πρόγραμμα συνέβαλε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στις ΤΠΕ και τη συνεργασία, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών.
Ολοκληρώνοντας θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αποτέλεσε την αφορμή και την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς να εμπλακούν σε μια συνεργατική, δημιουργική διαδικασία μάθησης με πολλά οφέλη για τους ίδιους και για τους συνανθρώπους τους. Μέσα από τις δραστηριότητες οι μαθητές συνειδητοποίησαν την αξία της δημοκρατίας. Προωθήθηκε η ευρωπαϊκή ιδέα, καθώς οι συνεργαζόμενες σχολικές μονάδες (Σχολεία Erasmus+, eTwinning) απέκτησαν ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσοντας δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους ενώ διαχειρίστηκαν σύγχρονα προβλήματα θέτοντας έτσι τις βάσεις διαμόρφωσης των αυριανών ενεργών ευρωπαίων πολιτών.