menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ETWINNING: "THE STORY OF FAMOUS DISHES OF COYNTRIES"

ETWINNING: "THE STORY OF FAMOUS DISHES OF COYNTRIES"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το Σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, έχοντας πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας, πρωταγωνιστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με κεντρικό άξονα τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του, γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική. Παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε, αφού νιώσουν πρώτα την αποδοχή και τον σεβασμό, να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το ήθος, την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση.

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Etwinning, με τίτλο «Cultural Atlas: Worldwide Discoveries», τα παιδιά επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με παιδιά από άλλα σχολεία της Ευρώπης και δημιούργησαν ένα Ψηφιακό Βιβλίο με τίτλο: "The Story of Famous Dishes Of Countries". Είναι γνωστό ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος τον πολιτισμό μιας χώρας. Έτσι, τα παιδιά από κάθε σχολείο επέλεξαν ένα παραδοσιακό πιάτο, εκτέλεσαν τη συνταγή και την μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απέκτησαν μια βαθύτερη γνώση για τις παραδόσεις, τις συνήθειες και τις ιστορίες που σχετίζονται με τα φαγητά. Κατανόησαν καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις διαφορετικές κουλτούρες, προάγοντας την αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό. Η επικοινωνία των σχολείων έγινε με την χρήση της εφαρμογής «Watch up», ενώ για τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου χρησιμοποίησαν το λογισμικό σχεδίασης «Storyjumper». Τα παιδιά μοιράστηκαν τις ιδέες τους για τη συγγραφή της ιστορίας και διάλεξαν τα ονόματα των ηρώων. Φωτογράφησαν το παραδοσιακό πιάτο τους και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών επεξεργάστηκαν στο λογισμικό το υλικό που είχαν συλλέξει. Με τη χρήση   ψηφιακών εργαλείων τα παιδιά διερεύνησαν, ανέπτυξαν τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες, εκφράστηκαν με δημιουργικό τρόπο, ενίσχυσαν τη σκέψη τους και τις ικανότητές τους. Όταν ολοκληρώθηκε το ψηφιακό βιβλίο, προβλήθηκε στις τάξεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η συνεργασία και η συμπόρευση με άλλα σχολεία ενδυναμώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, βοηθώντας τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της συλλογικής δράσης για την υλοποίηση των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η συνεργατική αυτή δράση με το πρόγραμμα Etwinning συνάδει με τον 17ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Συνεργασία για τους Στόχους», καθώς ενισχύει τη συνεργασία και την ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων, την ανταλλαγή εμπειριών, συνηθειών και παραδόσεων και δημιουργεί ένα θετικό κλίμα μάθησης, με σεβασμό και εκτίμηση προς τους διαφορετικούς πολιτισμούς.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η Συνεργασία με σχολεία από διαφορετικές χώρες και η δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου, που περιέχει παραδοσιακά πιάτα από διαφορετικούς τόπους, δίδαξε στα παιδιά την σπουδαιότητα της διαπολιτισμικότητας, την αμοιβαία εκτίμηση και το σεβασμό σε διαφορετικές κουλτούρες. Η αποδοχή και η συνεργασία μεταξύ των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν βασικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός θετικού και ενωτικού κλίματος. Οι μικροί μαθητές ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και την ενσυναίσθησή τους. Η ομαδική αυτή προσπάθεια είχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που όχι μόνο επιβεβαίωσε τη σημασία των παραπάνω αξιών, αλλά ενίσχυσε τις σχέσεις τους. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν απλώς ένα μάθημα γαστρονομίας, αλλά μια πολύτιμη εμπειρία ζωής που τους βοήθησε να κατανοήσουν τη δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης.

 



Συνεργασίες

Rafel  S. (Spain), Αργυρώ X. (Ελλάδα), Μένη K. (Ελλάδα), Gianni  L. and Lucia G. (Ιταλία), Marika P.(Ιταλία), Merve G. (Τουρκία)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαζλουμίδου Ελένη, Δημητριάδου Χριστίνα, Αξούριστου Θάλεια, Αργύρη Φλώρα

Στόχος δράσης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Χρόνος δράσης

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας