menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Πλατάνου Αμαρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Εργαστήρια Δεξιοτήτων "Εμείς στο Διάστημα"

Εργαστήρια Δεξιοτήτων "Εμείς στο Διάστημα"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Θέμα: STEM-Ηλιακό σύστημα

Τίτλος: «Εμείς στο διάστημα»

Στον κύκλο των 7 εργαστηρίων, θα δοθεί έμφαση στις Δεξιότητες που αναφέραμε στην πρώτη ενότητα του σχεδίου δράσης. Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Θα χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία STEAM, η οποία έχει σαν στόχο να κάνει τους μαθητές καλούς επιλυτές προβλημάτων στον πραγματικό κόσμο. Οι μικροί μαθητές θα αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα και τις απορίες τους μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας δρώντας με τρόπο συνεργατικό και θα εξοικειωθούν με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό (Bee-bot).


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά αποκόμισαν πολλές γνώσεις μέσα από τα εργαστήρια των δεξιοτήτων Δημιουργώ και καινοτομώ με τίτλο "Εμείς στο Διάστημα". Καλλιέργησαν ποικίλες δεξιότητες όπως:

-ΜΑΘΗΣΗΣ :κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία ,επικοινωνία.

-ΖΩΗΣ : ενσυναίσθηση, ευαισθησία , κοινωνικές δεξιότητες, προσαρμοστικότητα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα.

-ΝΟΥ: στρατηγική και πλάγια σκέψη, επίλυση προβλημάτων, παιχνίδια, κατασκευές.

-ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: διαθεματική και διεπιστημονική χρήση νέων τεχνολογιών, δημιουργία και διαμοιρασμός ψηφιακών δημιουργημάτων.

-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, επιστημονική, υπολογιστική σκέψη.

Αλλά το πιο σημαντικό απ'όλα ήταν ότι το απολαύσαμε, εξερευνήσαμε, ανακαλύψαμε, εργαστήκαμε ομαδικά σε κλίμα αγάπης και ειρήνης και κάναμε μαγικά ταξίδια στο Διάστημα!



Συνεργασίες

Είχαμε εξειρετική συνεργασία με τους γονείς των παιδιών μας καθώς και με τη σχολική μας επιτροπή, η οποία μας παρείχε τον εξοπλισμό για τις δραστηριότητες ρομποτικής και προγραμματισμού, που χρησιμοποιήσαμε.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τζανακάκη Μανωλία , Λέγγα Ηλιάνα

Στόχος δράσης

-Να γνωρίσουν την υδρόγειο σφαίρα, τι συμβολίζει, τι απεικονίζει, που βρισκόμαστε εμείς. -Να αντιληφθούν την κίνηση της γης γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο. -Να διερευνήσουν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή τον ήλιο και το φεγγάρι. -Να ανακαλύψουν τα οφέλη του ήλιου, αλλά και τις βλαβερές του συνέπειες και πως μπορούν να προστατευτούν από αυτές. -Να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βιντεάκια με τους ανθρώπους που πάτησαν στο φεγγάρι, να διερευνήσουν τις δυσκολίες και να μάθουν τα μέρη της στολής του αστροναύτη. -Να γνωρίσουν τις φάσεις του φεγγαριού. -Να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν την εναλλαγή ημέρας-νύχτας και να σκεφτούν δραστηριότητες που κάνουμε την ημέρα και τη νύχτα. -Να ανακαλύψουν και να διερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσα από εφαρμογές της NASA με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. -Να σκεφτούν και να βρουν λύσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και το ηλιακό μας σύστημα. -Να εξοικειωθούν με δραστηριότητες ρομποτικής και προγραμματισμού με τη βοήθεια του Bee-bot. -Να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους, να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να βρουν τρόπους συνεργασίας και ομαδικότητας. -Να εξοικειωθούν με την έννοια της ενσυναίσθησης. -Να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. -Να αναπτυχθεί μέσα στην τάξη ένα κλίμα αποδοχής, αγάπης, εμπιστοσύνης και ισοτιμίας. -Να αποκτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση μέσα από βιωματικές εμπειρίες. -Να μάθουν να εκφράζονται μέσα από την τέχνη, το θέατρο και το τραγούδι.

Χρόνος δράσης

7 εβδομάδες ( Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας