menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων"

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Έρευνα και μεγάλη έκθεση

Έρευνα και μεγάλη έκθεση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων"

Τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» είναι ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ιδρύθηκε το 1969 και εδρεύει στα Γλυκά Νερά Αττικής, Ελευθερίου Βενιζέλου, Τ.Κ.15354 και ανήκει στον δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών. Είναι πιστοποιημένο σχολείο από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό του ΙΒ (International Baccalaureate) για όλες τις βαθμίδες του (3-18 ετών). Η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» είναι να υποστηρίξει την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών από τη νηπιακή ηλικία έως την εφηβεία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γεμάτο φροντίδα. Στον Πλάτωνα προσφέρουμε εκπαίδευση, που ενισχύεται από τις νέες τεχνολογίες, σχεδιασμένη να διαφοροποιείται για τους ξεχωριστούς μαθησιακούς τύπους των παιδιών. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε διεθνή αντίληψη και την αίσθηση μιας παγκόσμιας ταυτότητας, δομώντας ένα εθνικό και διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε ένα πραγματικά δίγλωσσο περιβάλλον, που προάγει ακαδημαϊκή ελευθερία, πνευματική διαφοροποίηση, πειραματισμό και τεχνολογικά επιτεύγματα. Αποβλέπουμε στη δημιουργία μαθητών, που είναι δια-βίου ερευνητές, που αναζητούν και καθορίζουν τον εαυτό τους, που κυνηγούν τα όνειρά τους και κάνουν πράξη τις αξίες τους. Χτίζουμε προσωπικότητες με γνώση, αλλά και ενσυναίσθηση, ανθρώπους ισορροπημένους, ελεύθερα σκεπτόμενους, δημοκράτες πολίτες, ικανούς να κατακτήσουν προσωπική επιτυχία και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο ειρηνικού κόσμου.


Διευθυντής Σχολείου

Δρ. Διονύσης Τσαφταρίδης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά συνεργάζονται και ερευνούν σε βάθος, αναδεικνύοντας την υπευθυνότητά τους και το ότι κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα και αναλαμβάνουν δράση ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους.

Το παιδαγωγικό πλαίσιο είναι η διαθεματική και διερευνητική προσέγγιση της μάθησης. Επιπλέον, πολύ σημαντικά στοιχεία στην προετοιμασία της Μεγάλης Έκθεσης είναι η ομαδοσυνεργατικότητα, η χρήση της τεχνολογίας, η δουλειά των παιδιών σε ευέλικτα μαθησιακά περιβάλλοντα και η συνεργασία των παιδιών με δασκάλους-μέντορες αλλά και με ειδικούς στα θέματα που ερευνούν, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα τελικά προϊόντα που επέλεξαν τα παιδιά να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν για να παρουσιάσουν τη δουλειά και την έρευνά τους στην κοινότητα την ημέρα της παρουσίασης της Μεγάλης Έκθεσης καταγράφονται παρακάτω:

 

  1. Posters/αφίσες με πληροφορίες, εικόνες και ραβδογράμματα από την έρευνά τους. Κάθε ομάδα θα έχει τα δικά της ξεχωριστά Posters τα οποία θα διακοσμήσουν το περίπτερό της την ημέρα της παρουσίασης.
  2. Ενημερωτικά φυλλάδια και μικρά περιοδικά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
  3. Ψηφιακά παιχνίδια γνώσεων που θα παίξουν οι επισκέπτες για να διασκεδάσουν και να τεστάρουν τις γνώσεις τους. Τα παιχνίδια είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ομάδα. Υπάρχουν ομάδες με παιχνίδια στην online πλατφόρμα «Wordwall», κάποια παιχνίδια Quiz στο Kahoot και κάποια Quiz στο Microsoft forms.
  4. Παιχνίδια γνώσεων επιτραπέζια και επιδαπέδια με κάρτες ερωτήσεων.
  5. Παρουσιάσεις Powerpoint που θα είναι στα περίπτερά τους είτε κολλημένα είτε σε μορφή βιβλίου, αλλά και σε online μορφή στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση με QR codes
  6. Βελάκια για τα περίπτερά τους με τα βήματα που ακολούθησαν σε όλη τη διαδικασία της έρευνας και προετοιμασίας της Μεγάλης Έκθεσης.

Βέβαια, σημαντικότερη ήταν η διαδικασία και όχι μόνο τα τελικά προϊόντα, γι’ αυτό και αυτό ήταν το βασικότερο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί προέτρεψαν τα παιδιά να εστιάσουν.

Με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της Μεγάλης Έκθεσης του ΙΒ, οι μαθητές/τριες απόκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και αναστοχάστηκαν, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και την ικανότητα της αυτογνωσίας. Συνεργάστηκαν αποτελεσματικά ως μέλη μιας ομάδας με αυτοσεβασμό, αλληλοσεβασμό και υπομονή. Μέσα, λοιπόν, από την όλη διαδικασία προέκυψαν πολύ σημαντικά οφέλη για τα παιδιά και το σχολείο. Ειδικότερα:

 

  1. Έμαθαν σε ένα ιδιαίτερα καλό επίπεδο για την ηλικία τους να ερευνούν σε διάφορες πηγές.
  2. Δούλεψαν και συνεργάστηκαν ομαδικά για μια δύσκολη εργασία σε ένα δύσκολο για την ηλικία τους θέμα.
  3. Συνεργάστηκαν και γνώρισαν παιδιά και από άλλα τμήματα.
  4. Αυτενέργησαν και διάλεξαν αυτό που ήθελαν, αυτό που τους ταιριάζει να ερευνήσουν.
  5. Επέλεξαν μόνοι τους το πώς θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
  6. Έκαναν συμφωνίες, τις τήρησαν, ήταν επιμελείς, υπεύθυνοι και απόλαυσαν τον κόπο τους.
  7. Ευαισθητοποιήθηκαν από μικρή ηλικία για το πολύ σημαντικό θέμα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
  8. Ανέλαβαν δράση και ευαισθητοποίησαν και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας μέσω των τελικών προϊόντων και των παρουσιάσεων που ετοίμασαν.
  9. Γνώρισαν ανθρώπους (μέντορες και experts) πάνω σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν και συνεργάστηκαν μαζί τους.
  10. Έθεσαν στόχους, αξιολόγησαν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές/τριες τους με βάση αυτούς.
  11. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας έρευνας, συνεργασίας και ευαισθητοποίησης στον χώρο του σχολείου.


Συνεργασίες

Εκπαιδευτικοί-μέντορες: Κάθε ομάδα παιδιών, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, εκτός από την/τον εκπαιδευτικό της τάξης και με έναν εκπαιδευτικό του σχολείου που είχε κάποιες πιο εξειδικευμένες γνώσεις με το θέμα που ερευνά η ομάδα.

Κάποιοι experts στα θέματα έρευνας των παιδιών, εντός κι εκτός σχολικής κοινότητας

Η σχολική κοινότητα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δεληγιάννης Ευθύμης, Ζιαγγουβά Κωνσταντίνα, Βρεττού Σπυριδούλα, Αφροδίτη Κατερινοπούλου, Στέλιος Στυλιανίδης

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η έρευνα παρουσιάστηκε την ημέρα του Open Day του σχοελίου μας σε ολόκληρη τη σχολική και την ευρύτερη κοινότητα. 


Στόχος δράσης

Καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος 2025 - Μάιος 2025

Τόπος Δράσης

Σχολείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους



Δεν έχει συνδεθεί Παγκόσμιος Στόχος




Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας