menu

Σύνδεση | Εγγραφή

23ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Erasmus KA229+ "Little Journalists in action"

Erasmus KA229+  "Little Journalists in action"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Είναι βασικό κριτήριο μαζί με την άσκηση ώστε να έχουμε καλή υγεία. H παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφώσουν τα παιδιά σωστές συνήθειες, ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής.Το σχολείο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα παιδιά γίνονται μικροί δημοσιογράφοι και παίρνουν συνεντεύξεις από τους δασκάλους, από τους γονείς τους, από τα αδέλφια και τους παππούδες τους, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους. Δημιουργούμε ένα  προσωπικό φάκελο για κάθε παιδί, όπου θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες που θα συλλέγει το ίδιο, ώστε να μπορέσουμε να τις αξιολογήσουμε στην τελική διαδικασία.

Η βιωματική μέθοδος και το παιχνίδι με το μανάβικο – υγιεινοπωλείο είχε ως στόχο να φέρει τα νήπια σε άμεση επαφή με τους θησαυρούς της φύσης, μέσα από  ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Η μάθηση μέσα από το παιχνίδι του μανάβη αποτέλεσε το βασικό πυρήνα της μαθησιακής διαδικασίας για να γνωρίσουν τα παιδιά τα φρούτα, να μάθουν να ζυγίζουν, να κάνουν αγοροπωλησίες και εν τέλει να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Φτιάξαμε το¨Φρουτολαχανοπωλείο», παίξαμε τον μανάβη και με βασικό στόχο την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων διατροφής και ευ ζην.

https://sway.office.com/SzeAm2Bf8AEXTuGZ

https://blogs.sch.gr/elantonio/category/erasmus-2019-21/

https://blogs.sch.gr/23niplarislar/2019/09/20/23rd-kindergarten-of-larissa-greece/


Αποτελέσματα / επίδραση

Όλες οι δραστηριότητες του έργου προσανατολίζονται στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της μάθησης. Οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με τις απόψεις του Ιπποκράτη, τη διατροφή και την άσκηση, θα υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, γεγονός που θα συνεισφέρει σημαντικά στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι  δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο και εκείνες που βασίζονται στις ΤΠΕ ως μέθοδοι συνεργασίας είναι σημαντικά εργαλεία. Με την ενεργοποίηση και τη συνεργασία των μαθητών δημιουργούνται ευκαιρίες για συζήτηση, προβληματισμό, διαφωνία,  υλοποίηση κοινού στόχου και συμβάλλουν στην αυτενέργεια, πρωτοβουλία και δημιουργικότητα.

  • Το θέμα της διατροφής και της άσκησης είναι εξαιρετικά σημαντικό στην εποχή της υπερκατανάλωσης και των αμέτρητων διατροφικών κινδύνων που απειλούν εμάς και το περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία «ως μια κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η διατήρηση και προαγωγή της Υγείας δεν εξασφαλίζονται μόνο με θεωρητικές γνώσεις, αλλά με την μετατροπή των γνώσεων σε καθημερινές «υγιεινές» δραστηριότητες. Αυτός είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης δράσης. Να καταλάβουν τα παιδιά τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής για την αρμονική τους διάπλαση και υγεία και να μάθουν τις κατηγορίες, την προέλευση και τα θρεπτικά συστατικά στοιχεία των τροφών.


Συνεργασίες

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντωνίου Ελισάβετ, Γκούια Ευγενία, Καλδηριμτζή Δημητρούλα.

Στόχος δράσης

Στόχοι: Οι μαθητές να: • ερευνήσουν τις αρχές της ιπποκρατικής θεωρίας περί υγείας και την επίδραση του Ιπποκρατικού έργου στην ιατρική, στη διατροφή, στην άθληση. • ανακαλύψουν βιωματικά το «φαρμακείο της φύσης», τα βότανα και να γνωρίσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες • οικοδομήσουν γνώσεις για το σπουδαίο θεραπευτή της αρχαιότητας και για άλλους αρχαίους Έλληνες ιατρούς. • γνωρίσουν τους αφορισμούς του Ιπποκράτη και να ακούσουν τον Ιπποκρατικό Όρκο. • εκφραστούν μέσα από ποικίλες μορφές (εικαστικά, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση). • γνωρίσουν τα αρχαία ελληνικά αθλήματα βασιζόμενα στη ρήση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». • ορίσουν την έννοια υγεία βασιζόμενοι στις προσωπικές εμπειρίες και άλλων από το άμεσο περιβάλλον. • κατανοήσουν τις αξίες της υγιεινής ζωής, τις λεπτές ισορροπίες όταν δεν τηρούνται βασικές αρχές πρόληψης. • γνωρίσουν τη μεσογειακή διατροφή, τις ομάδες τροφίμων και να αντιληφθούν την αξία, σχεδιάζοντας και μαγειρεύοντας υγιεινά γεύματα. • συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για καθημερινή άσκηση και υγιεινή συμπεριφορά, καλλιεργώντας θετικές στάσεις που σχετίζονται με διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας