menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ERASMUS+ KA2 "Let's say stop to violence together"

ERASMUS+ KA2 "Lets say stop to violence together"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικοχηµείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας), αίθουσα εκδηλώσεων, σχολική βιβλιοθήκη και τα αναγκαία γραφεία. Από το 1996, το σχολείο υλοποιεί, το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα «Αναδιάταξη Σχολικού Χώρου», στα πλαίσια του έργου ΣΕΠΠΕ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι σήμερα, οι αίθουσες τµηµάτων έχουν αντικατασταθεί από αίθουσες μαθημάτων στις οποίες προσέρχονται οι µαθητές/τριες, ενώ έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο για τις τσάντες και τα βιβλία τους. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισµένες µε σύγχρονα εκπαιδευτικά εποπτικά μέσα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης. Επιπλέον πέντε από τις αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες µαθηµάτων η σχολική µας µονάδα έχει Σχολική Βιβλιοθήκη, υψηλού επιπέδου. Με στόχο την πολύπλευρη καλλιέργεια, που συμβάλλει στην οικοδόμηση σωστής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, µε το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισµένο άτοµο δίνουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα-ευκαιρία στους μαθητές/τριες µας, παράλληλα µε τις εγκύκλιες γνώσεις να παρακολουθήσουν αξιόλογα θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, να συµµετάσχουν σε διαγωνισµούς και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες καλλιέργειας. Από το 2019 - 2020 το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαικό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 "BePArt" με στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση του σχολείου. Από το 2020-2021, υλοποιεί 3 προγράμματα ERASMUS+ KA2 με θέμα την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Διευθυντής Σχολείου

Περτσινίδου Κορίνννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:

  1. Δημιουργία εγχειριδίου για μαθητές, καθηγητές και οικογένειες με θέμα την καταπολέμηση της βίας και της παραβατικότητας
  2. Δημιουργία εγχειριδίου για τη διαχείριση του θυμού
  3. Δημιουργία εγχειριδίου για τον διαδικτυακό εκφοβισμό
  4. Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με χαμογελαστά πρόσωπα
  5. Προετοιμασία και παρουσίαση cartoons-smileys σε δημόσιο χώρο και on line
  6. Εφαρμογή τεχνικών δημιουργικής γραφής με θέμα τη βία ως σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Οι μαθητές του σχολείου μας αφού διάβασαν το βιβλίο της κας Τασσοπούλου , «Το Λουζεράκι», το διασκεύασαν και έφτιαξαν ένα θεατρικό έργο στα αγγλικά και στα ελληνικά.
  7. Παρουσίαση θεατρικού δρώμενου στους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους και τη διάρκεια εκδήλωσης
  8. Καθιέρωση σχολικής ημέρας ενάντια στο φαινόμενο της βίας με ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος  συμμετείχαμε τρεις φορές στην καμπάνια του «Χαμόγελο του Παιδιού» «Μίλα Τώρα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:

  1. Κινητικότητα μαθητών στο Νάπολης της Ιταλίας.
  2. Κινητικότητα μαθητών στο Oradea της Ρουμανίας.
  3. Κινητικότητα μαθητών στον Mazeikiai της Λιθουανίας
  4. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στην Ακρόπολη, στο Θέατρο Διονύσου και στην Αρχαία Αγορά και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  5. Κινητικότητα καθηγητών στη Anamur της Τουρκίας.
  6. Πριν από τις κινητικότητες, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.
  7. Πραγματοποιηθηκε επίσης εικονική πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων.

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Εφάρμοσαν καλές πρακτικές και προσπάθησαν μέσω των δράσεων τους να ευαισθητοποιήσουν όλη τη σχολική κοινότητα. Ενίσχυσαν την κατανόησή τους για την αξία της Ευρώπης και την εκτίμησή τους  για τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Βελτίωσαν την αγγλική γλώσσα, μιας και ήταν η κοινή γλώσσα ομιλίας μεταξύ των εταίρων, όπως επίσης βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. 

Τα παραδοτέα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στη σελίδα του προγράμματος στο twinspace, στα κοινωνικά δίκτυα του σχολείου μας (facebook και youtube),

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις όπως

  1. Ημέρα Φιλίας και Δημιουργίας
  2. Για ένα σχολείο ειρήνης, συνύπαρξης, συμπερίληψης
  3. Χτίζοντας υγιείς σχέσεις στο σχολείο
  4. Ιστορίες που συγ-χωρούν, ιστορίες που ενώνουν

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων κατά της διάρκεια της φιλοξενίας των εταίρων στο σχολείο μας, με καλεσμένους όλη τη σχολική και τοπική κοινότητα και εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης, αλλά και οι παραπάνω εκδηλώσεις είχαν ως αποδέκτες όλη τη σχολική κοινότητα και τοπική κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:

  1. Την ιστοσελίδα του σχολείου μας

http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=10103

  1. Την σελίδα του προγράμματος στο twinspace

https://twinspace.etwinning.net/112467/pages/page/1122687

  1. Την ιστοσελίδα του προγράμματος

https://letssaystoptoviolence.pakokkalis.sites.sch.gr/



Συνεργασίες

Συντονιστής: 2o Gymnasio Geraka, Ελλάδα

Εταίροι: Αnamur Οrtaokulu, Τουρκία, Mazeikiu rajono Zidiku Marijos Peckauskaites gimnazija, Λιθουανία, ISTITUTO COMPRENSIVO STATALE «ALDO MORO», Ιταλία, Scoala Gimnaziala Aurel Pop, Ρουμανία


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Περτσινίδου Κυριακή, Πριτσιούλη Γεωργία, Ζερεφού Δήμητρα, Ζαφειριάδου Κυριακή, Παπαδάκου Ελένη, Κόκκαλης Παναγιώτης

Στόχος δράσης

1. Καλλιέργεια της επίγνωσης του φαινομένου της βίας 2. Επισήμανση των αρνητικών συνεπειών της στο σχολείο και την οικογένεια 3. Έγκαιρη πρόληψη κάθε μορφής βίας 4. Αποτροπή και η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών bullying στο διαδίκτυο 5. Παροχή και η καλλιέργεια της εκπαίδευσης της ενσυναίσθησης 6.Καλλιέργεια της αναγνώρισης της εγγενούς αξίας του ανθρώπου 7.Εξασθένιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο 8. Εκπαίδευση των μαθητών στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ενάντια στη βία 9. Ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης της βίας σε κάθε μορφή και έκφρασή της στον χώρο του σχολείου 10. Ανάπτυξη της δεξιότητας της διαχείρισης θυμού καθώς 11. Ενίσχυση της ικανότητας επίλυσης συγκρούσεων στο σχολείο 12. Καλλιέργεια του φιλειρηνικού πνεύματος στην καθημερινή σχολική ζωή 13. Ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης μέσω του ψηφιακού γραμματισμού.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος 2020 - Μάιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας