menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

ERASMUS+ KA2 "Education 'in', 'for' and "through' culture and heritage"

ERASMUS+ KA2 "Education in, for and "through culture and heritage"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικοχηµείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας), αίθουσα εκδηλώσεων, σχολική βιβλιοθήκη και τα αναγκαία γραφεία. Από το 1996, το σχολείο υλοποιεί, το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα «Αναδιάταξη Σχολικού Χώρου», στα πλαίσια του έργου ΣΕΠΠΕ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι σήμερα, οι αίθουσες τµηµάτων έχουν αντικατασταθεί από αίθουσες μαθημάτων στις οποίες προσέρχονται οι µαθητές/τριες, ενώ έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο για τις τσάντες και τα βιβλία τους. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισµένες µε σύγχρονα εκπαιδευτικά εποπτικά μέσα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης. Επιπλέον πέντε από τις αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες µαθηµάτων η σχολική µας µονάδα έχει Σχολική Βιβλιοθήκη, υψηλού επιπέδου. Με στόχο την πολύπλευρη καλλιέργεια, που συμβάλλει στην οικοδόμηση σωστής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, µε το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισµένο άτοµο δίνουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα-ευκαιρία στους μαθητές/τριες µας, παράλληλα µε τις εγκύκλιες γνώσεις να παρακολουθήσουν αξιόλογα θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, να συµµετάσχουν σε διαγωνισµούς και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες καλλιέργειας. Από το 2019 - 2020 το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαικό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 "BePArt" με στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση του σχολείου. Από το 2020-2021, υλοποιεί 3 προγράμματα ERASMUS+ KA2 με θέμα την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Διευθυντής Σχολείου

Περτσινίδου Κορίνννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια των δύο ετών υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:
1. Οδηγός άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ήθη και έθιμα, παραδοσιακοί χοροί και μουσική, παραδοσιακά εδέσματα, αθλήματα της κάθε χώρας).
2. Δημιουργία τουριστικών οδηγών. Το σχολείο μας δημιούργησε τουριστικό οδηγό για την Ακρόπολη και την Ελευσίνα.
3. Δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων. Κατόπιν αυτά τα εκπαιδευτικά σενάρια ανταλλάχθηκαν μεταξύ των εταίρων και διδάχθηκαν στα σχολεία. Ακολούθησε η αξιολόγησή τους. Το σχολείο μας δημιούργησε δύο εκπαιδευτικά σενάρια για τα Μετέωρα και τη Βυζαντινή μουσική.
4. Δημιουργία παιχνιδιού Taboo με κάρτες από αρχαιολογικούς χώρους, πόλεις, γεωγραφικές περιοχές αλλά και στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τις χώρες των εταίρων.
5. Δημιουργία παρουσιάσεων για τους λαϊκούς χαρακτήρες. Το σχολείο μας δημιούργησε παρουσιάσεις για τον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα.
6. Δημιουργία βίντεο με συνεντεύξεις από τους παππούδες των μαθητών των εταίρων αναφορικά με τα ήθη και τα έθιμα των ιδιαιτέρων πατρίδων τους.
7. Εξερεύνηση της τοπικής ιστορίας της κάθε πόλης των εταίρων. Οι μαθητές τους σχολείου μας πήραν συνέντευξη από αρχαιολόγο για το ναό της Παλληνίδας Αθηνάς στον Γέρακα και την Πηγή του Γέρακα.
8. Δημιουργία χάρτη από την κάθε χώρα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:
1. Κινητικότητα μαθητών στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
2. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στο Δημαρχείο Παλλήνης, στην Ακρόπολη και στο Θέατρο Διονύσου, στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και στην παραλία της Αρτέμιδος, στον αρχαιολογικό χώρου της Επιδαύρου, στο Τολό και στο Ναύπλιο.
3. Κινητικότητα καθηγητών στο Κουσάντασι της Τουρκίας, στην Πράγα της Τσεχίας και στην Τσεφαλού της Ιταλίας.
Πριν από τις κινητικότητες προηγήθηκαν και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.


Στόχος δράσης

H ενθάρρυνση των νέων να εξερευνήσουν την πλούσια απτή (μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης, τεκμήρια) αλλά και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης (λαογραφία, μικροτεχνία, προφορικές παραδόσεις, φιγούρες λαϊκής παράδοσης, χοροί). ➢ Η καλλιέργεια της επίγνωσης της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε χώρας και η ανάδειξη της μοναδικότητάς της. ➢ Η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. ➢ Η γνωριμία με την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης μέσω μιας διεθνούς συνεργατικής εργασίας. ➢ Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. ➢ Η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης μέσω του ψηφιακού εγγραμματισμού. ➢ Η εξοικείωση με την χρήση της αγγλικής γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας. Η ενθάρρυνση της συνεργασίας 6 οργανισμών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας