menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ERASMUS+ KA2 "Climate Change is here"

ERASMUS+ KA2 "Climate Change is here"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικοχηµείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας), αίθουσα εκδηλώσεων, σχολική βιβλιοθήκη και τα αναγκαία γραφεία. Από το 1996, το σχολείο υλοποιεί, το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα «Αναδιάταξη Σχολικού Χώρου», στα πλαίσια του έργου ΣΕΠΠΕ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι σήμερα, οι αίθουσες τµηµάτων έχουν αντικατασταθεί από αίθουσες μαθημάτων στις οποίες προσέρχονται οι µαθητές/τριες, ενώ έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο για τις τσάντες και τα βιβλία τους. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισµένες µε σύγχρονα εκπαιδευτικά εποπτικά μέσα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης. Επιπλέον πέντε από τις αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες µαθηµάτων η σχολική µας µονάδα έχει Σχολική Βιβλιοθήκη, υψηλού επιπέδου. Με στόχο την πολύπλευρη καλλιέργεια, που συμβάλλει στην οικοδόμηση σωστής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, µε το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισµένο άτοµο δίνουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα-ευκαιρία στους μαθητές/τριες µας, παράλληλα µε τις εγκύκλιες γνώσεις να παρακολουθήσουν αξιόλογα θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, να συµµετάσχουν σε διαγωνισµούς και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες καλλιέργειας. Από το 2019 - 2020 το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαικό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 "BePArt" με στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση του σχολείου. Από το 2020-2021, υλοποιεί 3 προγράμματα ERASMUS+ KA2 με θέμα την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Διευθυντής Σχολείου

Περτσινίδου Κορίνννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:

  1. Δημιουργία παρουσίασης για μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών των εταίρων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  2. Δημιουργία βίντεο από τους μαθητές του προγράμματος με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας
  3. Δημιουργία ενιαίου οικολογικού τουριστικού οδηγού για τα σημαντικότερα πολιτιστικά αξιοθέατα των πόλεων των εταίρων.
  4. Δημιουργία παρουσίασης με κλιματογραφήματα των τελευταίων χρόνων των χωρών των εταίρων.
  5. Δημιουργία παρουσίασης για την επιθετική χλωρίδα και πανίδα των χωρών των εταίρων.
  6. Δημιουργία παρουσίασης των 7Rs της Βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.
  7. Σύναψη Πράσινης Συμφωνίας
  8. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο επαναξιοποίησης τροφής.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος:

  1. Δημιουργήσαμε διαδικτυακό παιχνίδι της αίθουσας διαφυγής (escape room) για την κλιματική αλλαγή  που αποτελεί  έναν καινοτόμο, διασκεδαστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να συμπεριλάβουμε τα ευρήματα και τις γνώσεις μας. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τη ρύπανση για να «διαφύγουν» από τα κλιματικά προβλήματα της Γης. Ξεκινούν από τον ορισμό των όρων όπως «αέρια θερμοκηπίου» και «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και φτάνουν μέχρι  το πώς η ρύπανση και οι φυσικές καταστροφές μας επηρεάζουν όλους.  Κάθε αποστολή περιλαμβάνει βίντεο, παιχνίδια, άρθρα ή γεγονότα που οι παίκτες πρέπει να μελετήσουν, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα ανακυκλώσιμα υλικά, για την πλαστική ρύπανση, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ομάδα μαθητών του προγράμματος δημιούργησε τις ερωτήσεις και τις πληροφορίες που πρέπει να συμπεριληφθούν και η μαθήτριά μας  Ειρήνη Αλεξιάδη,  σχεδίασε τους πρωτότυπους χαρακτήρες για το παιχνίδι.

http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=10985

 

  1. Μαθητές του σχολείου μας δημιούργησαν βιοκλιματική κατοικία σε ψηφιακό εργαλείο (Sketchup) και δημιουργία παιχνιδιού ανακύκλωσης στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.

https://www.youtube.com/watch?v=BzRgXvSduxQ&t=2s

https://scratch.mit.edu/projects/632694202/?fbclid=IwAR3nWAOYPz_3wNe--4f6B8wyYsyWvr1aHSjUtmHEauoeXuPwXg0rYtY_XGc

  1. Καλλιεργήσαμε τον σχολικό κήπο μας με αρωματικά φυτά και οπωροκηπευτικά και δημιουργήσαμε οικολογικά γεύματα με έμφαση στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός μας.
  2. Πραγματοποιήσαμε τρεις διαδικτυακές συναντήσεις με   το σχολείο Nakagawa Nishi Junior High School από τη Yokohama της Ιαπωνίας: Σχ. Έτος 2020-2021 για την πλαστική ρύπναση, Σχ. Έτος 2021-2022 για την σπατάλη τροφής και το Σχ. Έτος 2022-2023 για την κλιματική αλλαγή.
  3. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά σεμινάριο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από το ΚΠΕ Λαυρίου.
  4. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά σεμινάριο για το θέμα της πλαστικής ρύπανσης από το ΚΠΕ Δραπετσώνας.
  5.  Δημιουργήσαμε φωτορεπορτάζ για τη σπατάλη τροφής στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».
  6. Συμμετείχαμε διαδικτυακά στον διαγωνισμό που είχε οργανώσει η WWF Hellas σε συνεργασία με τη WWF Τουρκίας. Συμμετείχαν 5 ελληνικές ομάδες και 5 τούρκικες. Μετά τις ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των ομάδων, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ τους.
    Τα αποτελέσματα:
    Χρυσό στην ομάδα «Climate Change is here» για την κατηγορία Συνέχεια/Επεκτασιμότητα.
    Αργυρό στην ομάδα «Climate Change is here» για την κατηγορία Διάχυση.
  7. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά μια ενδιαφέρουσα ομιλία από την κα Λειβαδάρου, Μηχανικού, για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στον όμιλο εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια και υπεύθυνη για όλα τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ. Μας μίλησε για τις πράσινες αειφόρες τεχνολογίες. Έδωσε έμφαση στον πράσινο βιώσιμο σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, στην περιβαλλοντική προστασία καθώς και στις πράσινες τεχνολογίες που μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια, να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, και να κάνουν ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  8. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά την ομιλία της καθηγήτριας Δρ. Φοίβη Κουντούρη, παγκόσμιας ηγέτη στη βιώσιμη ανάπτυξη. H Δρ Κουντούρη είναι καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE). Η Δρ Κουντούρη, υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί η μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, χρειάζεται η επιστήμη και η τεχνολογία, τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και οι πολιτικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που δίνουν καινοτόμες πράσινες λύσεις, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στους 17 Στόχους Παγκόσμιας Ανάπτυξης, στις εργασίες που επιτελούν τα ερευνητικά κέντρα που διευθύνει καθώς και στα δίκτυα τα οποία συμμετέχει. Εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ειδικά τώρα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες γίνονται πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
  9. Συμμετείχαμε στο «Peer Parliaments» της Ε.Ε με  τρεις βασικούς πυλώνες: «Πώς τρώμε και καταναλώνουμε», «Πώς μετακινούμαστε και κυκλοφορούμε» και «Πως παράγουμε πράσινη και δίκαιη ενέργεια». Οι μαθητές μας χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, έναν για κάθε πυλώνα, ανέλυσαν τα δεδομένα και συζήτησαν μεταξύ τους. Οι μαθητές εκφράσαν απόψεις για τη μείωση της κατανάλωσης του βοδινού κράτος λόγω του μεθανίου που επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για την μείωση της σπατάλης τροφής – προτάθηκε η λύση της κομποστοποίησης- που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, την καλύτερη μόνωση των κτιρίων για τη μείωση της ενέργειας και την οικολογική μετακίνηση με ποδήλατο, ΜΜΜ ή με τα πόδια. Οι απόψεις των μαθητών μας υποβλήθηκαν στην ιστοσελίδα του European Climate Pact. Οι ιδέες τους συγκεντρώθηκαν σε μια τελική έκθεση που θα συζητηθεί με ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:

  1. Κινητικότητα μαθητών στο Metkovic της Κροατίας.
  2. Κινητικότητα μαθητών στο Πόρτο της Πορτογαλίας
  3. Κινητικότητα μαθητών στον Τάραντα της Ιταλίας
  4. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στο Δημαρχείο Παλλήνης, στην Ακρόπολη και στο Θέατρο Διονύσου, στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, στο υγροβιότοπο της Βραυρώνας με παρατήρηση πουλιών και στην παραλία της Αρτέμιδος, στον αρχαιολογικό χώρου της Επιδαύρου, και στο Ναύπλιο.
  5. Κινητικότητα καθηγητών στη Gordoba της Ισπανίας.
  6. Πριν από τις κινητικότητες προηγήθηκαν, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές μας γνώρισαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις τους στην πολιτιστική κληρονομιά. Ευαισθητοποιήθηκαν για την διαφύλαξη και την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς προκειμένου να οικοδομήσουν  ένα  λαμπρό μέλλον.  Ενίσχυσαν την κατανόησή τους για την αξία της Ευρώπης και την εκτίμησή τους  για τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Βελτίωσαν την αγγλική γλώσσα, μιας και ήταν η κοινή γλώσσα ομιλίας μεταξύ των εταίρων, όπως επίσης βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. 

Τα παραδοτέα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη σελίδα του προγράμματος στο twinspace, στα κοινωνικά δίκτυα του σχολείου μας (facebook και youtube), στον τοπικό τύπο, στη σελίδα του Διαζώματος. 

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων κατά της διάρκεια της φιλοξενίας των εταίρων στο σχολείο μας, με καλεσμένους όλη τη σχολική και τοπική κοινότητα και εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης.

Πραγματοποιήθηκε εορτασμός της Πράσινης Ημέρας - Green Day. Ήταν μια γιορτή για το περιβάλλον και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών μας, εκπροσώπων του ΣΓΚ και του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 4 Ιούνιου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου μας με παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος κατά τη διάρκεια φιλοξενίας των εταίρων μας στην Αθήνα. Ο Δήμος Παλλήνης, μέσω της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος πραγματοποίησε παρουσίαση της περιβαλλοντικής του πολιτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:

  1. Την ιστοσελίδα του σχολείου μας

http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=101072.

  1. Την σελίδα του προγράμματος στο twinspace

https://twinspace.etwinning.net/112411/pages/page/2340048

  1. Τη σελίδα του Διαζώματος

https://diazoma.gr/generationd/#/post/-NPOIQyPz8ooYtFB9glU



Συνεργασίες

Συντονιστής: IES EL TABLERO, Ισπανία

Εταίροι: 2o Gymnasio Geraka, Ελλάδα, Agrupamento de Escolas À Beira Douro – Medas, Πορτογαλία,  Srednja skola Metkovic, Κροατία, IISS Mediterraneo, Ιταλία


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γεωργία, Αλβέρτης Ν., Ζαφειριάδου Κ., Κάσση Μ., Σγουρόπουλος Β., Χάβρη Χ..

Στόχος δράσης

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα επακόλουθα προβλήματα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Ειδικότερα, το σχολείο μας σε συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας (διοργανώτριας χώρας), Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κροατίας, θα προσπαθήσει μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη συνεργατική συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, γονέων και κοινότητας, να εκπληρώσει τους ακόλουθους στόχους: ❖ Αξιολόγηση του αντίκτυπου της Κλιματικής Αλλαγής στις πόλεις μας και των επιπτώσεων αυτής στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. ❖ Ανάπτυξη διαλόγου με τους εταίρους για τη διαχείριση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. ❖ Εκμάθηση μεθόδων προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντός μας μέσω της ατομικής μας συμπεριφοράς. ❖ Προβολή της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας μέσω συζητήσεων για κοινά προβλήματα. ❖ Διάχυση των αποτελεσμάτων και προτάσεις στις κοινότητές μας.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2020 - Μάρτιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας