menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ERASMUS+ KA2 «Increase of the secondary school students’ interest to STEAM through theatre»

ERASMUS+ KA2 «Increase of the secondary school students’ interest to STEAM through theatre»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικοχηµείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας), αίθουσα εκδηλώσεων, σχολική βιβλιοθήκη και τα αναγκαία γραφεία. Από το 1996, το σχολείο υλοποιεί, το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα «Αναδιάταξη Σχολικού Χώρου», στα πλαίσια του έργου ΣΕΠΠΕ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι σήμερα, οι αίθουσες τµηµάτων έχουν αντικατασταθεί από αίθουσες μαθημάτων στις οποίες προσέρχονται οι µαθητές/τριες, ενώ έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο για τις τσάντες και τα βιβλία τους. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισµένες µε σύγχρονα εκπαιδευτικά εποπτικά μέσα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης. Επιπλέον πέντε από τις αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες µαθηµάτων η σχολική µας µονάδα έχει Σχολική Βιβλιοθήκη, υψηλού επιπέδου. Με στόχο την πολύπλευρη καλλιέργεια, που συμβάλλει στην οικοδόμηση σωστής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, µε το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισµένο άτοµο δίνουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα-ευκαιρία στους μαθητές/τριες µας, παράλληλα µε τις εγκύκλιες γνώσεις να παρακολουθήσουν αξιόλογα θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, να συµµετάσχουν σε διαγωνισµούς και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες καλλιέργειας. Από το 2019 - 2020 το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαικό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 "BePArt" με στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση του σχολείου. Από το 2020-2021, υλοποιεί 3 προγράμματα ERASMUS+ KA2 με θέμα την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Διευθυντής Σχολείου

Περτσινίδου Κορίνννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσω αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος, αναπτύχθηκε μια μεθοδολογία, η οποία έγινε γνωστή στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με  βάση αυτή δημιούργησαν τα παρακάτω εκπαιδευτικά σενάρια. Η μεθοδολογία χρησιμοποιεί ως αφόρμηση ένα εικαστικό έργο (πίνακα ζωγραφικής, ταινία, βίντεο) και κατόπιν ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφραστούν μέσω θεατρικών τεχνικών οδηγώντας τους στην επίτευξη του  επιθυμητού μαθησιακού  στόχου. Οι φάσεις της μεθοδολογίας είναι τρεις (3): Οπτικοποίηση, Καλλιτεχνική δράση και πειραματισμός, Προβληματισμός και συζήτηση.

Δημιουργήθηκαν 11καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία και στην Πληροφορική με χρήση θεατρικών τεχνικών. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 6 εκπαιδευτικά σενάρια στα Μαθηματικά για τη Β' τάξη, 2 στη Φυσική για τη Β' και τη Γ' τάξη, 1 εκπαιδευτικό σενάριο στη Χημεία για τη Β' και 2 εκπαιδευτικά σενάρια στην Πληροφορική για τη Β' τάξη.  Αυτά τα εκπαιδευτικά σενάρια εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε σύνολο 170 μαθητών της Β' και της Γ' το σχολικό έτος 2021-2022 και σε άλλους 80 το σχολικό έτος 2022-2023.

Πιο συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά σενάρια που σχεδιάστηκαν και υλοποίηθηκαν:

  1. "Ας κάνουμε μια ταινία" - Οπτικοακουστική εκπαίδευση - Πληροφορική
  2. "Γνωρίστε τα bits και τα bytes" - Πληροφορική
  3. "Ερμηνεία της λειτουργίας της κούπας του Πυθαγόρα" - Ατμοσφαιρική πίεση - Φυσική
  4. "Ηλεκτρικό ρεύμα – κίνηση ηλεκτρονίων" _ Φυσική
  5. "Η δομή του ατόμου" - Χημεία
  6. "ΚΑΝΤΙΝΣΚΥ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΗΜΑΤΑ" - Μαθηματικά
  7. "Ζωγραφίζοντας τους άρρητους!" - Μαθηματικά
  8. "ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΑΡΠΕΔΟΝΑΠΤΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΕΔΟΝΗ" - Μαθηματικά
  9. "Μέτρηση κύκλου"- Υπολογισμός της σταθεράς π – Μήκος κύκλου - Μαθηματικά
  10. "Εξισώσεις Α΄ βαθμού με έναν άγνωστο" - Μαθηματικά
  11. "Εγγεγραμμένη γωνία σε κύκλο" - Μαθηματικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  συναντήσεις καθηγητών με τους ειδικούς:

  1. Συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Girona στην Ισπανία
  2. Συνάντηση στο Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου στην Αθήνα
  3. Συνάντηση στο CENTRO INTERNAZIONALE PER LA PROMOZIONE DELL’EDUCAZIONE E LO SVILUPP ASSOCIAZIONE στο Παλέρμο της Ιταλίας

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές με κέφι και ενθουσιασμό συμμετείχαν όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, κατά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών σεναρίων, γιατί υπήρχε διαδραστικότητα και τους ευχαριστούσε ο ρόλος που ανελάμβαναν. Υπήρξε αρμονική συνεργασία μεταξύ τους. Ξαφνιάζονταν που αρχικά το μάθημα ξεκινούσε με μια εικαστική παρέμβαση. Κατόπιν θεωρούσαν πολύ δημιουργική τη δική τους παρέμβαση και μάθαιναν με βιωματικό τρόπο. Κατανόησαν σε βάθος δύσκολες έννοιες ενώ ταυτόχρονα ήταν δημιουργικοί. Τα εκπαιδευτικά σενάρια έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου στα ελληνικά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος στα αγγλικά. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σεναρίων έγινε με ερωτηματολόγια σε ομάδες εστίασης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στο χώρο του σχολείου με καλεσμένους τους εταίρους μας, μαθητές, γονείς και εκπροσώπους από τον Δήμο Παλλήνης και  του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις διάχυσης στο Θέατρο "Τόπος Αλλού"  και διαδικτυακά προκειμένου να ενημερώσουμε για τη μεθοδολογία και τα εκπαιδευτικά σενάρια που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε  άλλους εκπαιδευτικούς στην Αθήνα, στην επαρχία αλλά και στις χώρες των εταίρων μας.
Τα εκπαιδευτικά σενάρια είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος μαζί με τα εκπαιδευτικά σενάρια των εταίρων μας
https://stemproject.eu/

και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας
http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=10590



Συνεργασίες

Συντονιστής: Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου, Ελλάδα

Εταίροι: ACTION SYNERGY SA Ελλάδα, MOBILIZING EXPERTISE AB Σουηδία, CENTRO INTERNAZIONALE PER LA PROMOZIONE DELL’EDUCAZIONE E LO SVILUPP ASSOCIAZIONE Ιταλία, UNIVERSITAT DE GIRONA Ισπανία, 2o Gymnasio Geraka Ελλάδα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Περτσινίδου Κυριακή, Αλβέρτης Νικόλαος, Θεοδωρακοπούλου Ευσταθία, Κωνστάντου Τζέσιακ, Σγουρόπουλος Βασίλειος, Πριτσιούλη Γεωργία

Στόχος δράσης

Αυτό το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση της χρήσης των τεχνικών θεάτρου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω της ανάπτυξης των κατάλληλων εργαλείων και δικτύων. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να κάνει πιο ελκυστικό το STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) στους μαθητές και να βελτιώσει τις βασικές δεξιότητές τους σ’ αυτά τα μαθήματα. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το έργο ανέπτυξε μια μεθοδολογία που σχετίζεται με την εφαρμογή του θεάτρου στη σχολική τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι πρακτική και καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών STEAM του σχολείου με σενάρια, παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές και συνεργασία με άλλες μεθόδους STEAM. Στο έργο αυτό συμμετέχουν καθηγητές μαθηματικών, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας και όσοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική του θεάτρου, που μέσω των δράσεων τους στην τάξη απευθύνονται σε όλους τους μαθητές του σχολείου.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 2021 - Φεβρουάριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας