menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Αδριανής-Νικηφόρου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Το επιτραπέζιο των 3 R's

Το επιτραπέζιο των 3 Rs
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι μαθητές σε ομάδες δημιούργησαν το δικό τους επιτραπέζιο με κάρτες θετικών και αρνητικών συμπεριφορών στη διαχείριση των απορριμμάτων πάνω σε ένα χαρτόνι Α3. Κάθε ομάδα καλλιτέχνησε ένα μέρος του παιχνιδιού και έπειτα τα κομμάτια του παιχνιδιού ενώθηκαν ώστε να ολοκληρωθεί το ταμπλό. Οι κάρτες δημιουργήθηκαν συνεργατικά σε ένα έγγραφο google, οι συμπεριφορές που περιγράφονται στις κάρτες είναι εμπνευσμένες από τους μαθητές και οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ελεύθερης διακίνησης απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα (από τη σελίδα: https://www.freepik.com/). 

Το επιτραπέζιο έχει το σχήμα της ανακύκλωσης, χωρισμένο σε κουτάκια και παίζεται με ζάρια, πιόνια (οι μαθητές διάλεξαν για πιόνι το αρχικό γράμμα του ονόματός τους) και κάρτες. Στόχος των παικτών είναι να φτάσουν στον τερματισμό όσο το δυνατό γρηγορότερα. Κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι με αλφαβητική σειρά και προχωρά τόσα τετράγωνα όσο το άθροισμα των ζαριών. Σε ορισμένα κουτάκια υπάρχει ζωγραφισμένο το σήμα της ανακύκλωσης. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης σταματήσει σε τέτοιο κουτάκι θα πρέπει να τραβήξει μια κάρτα από τη στοίβα και να τη διαβάσει. Οι κάρτες  αναγράφουν θετικές συμπεριφορές που βοηθούν τον παίκτη να φτάσει πιο γρήγορα στον τερματισμό (πχ. πήγαινε 2 θέσεις μπροστά ή ξαναρίξε το ζάρι) και αρνητικές συμπεριφορές που καθυστερούν τον παίκτη από τον τερματισμό (πχ. πήγαινε 2 θέσεις πίσω ή χάνεις ένα γύρο).


Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες: • Να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν σχετικά με ερωτήματα που αφορούν την ομάδα • Να υποθέσουν ορθούς και λανθασμένους τρόπους συμπεριφορών πολιτών και να τους περιγράψουν διατυπώνοντας σωστά δομηνένες προτάσεις • Να μετασχηματίσουν προσωπικά βιώματα μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες • Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο • Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινότητας • Να κατασκευάσουν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που διαπραγματεύονται περιεχόμενο σχετικό με τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας