menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Τhe Key Creative School-ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Επιτραπέζιο Παιχνίδι Δραστηριοτήτων Πολλαπλής Νοημοσύνης "The Key Creative Box"

Επιτραπέζιο Παιχνίδι Δραστηριοτήτων Πολλαπλής Νοημοσύνης "The Key Creative Box"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Τhe Key Creative School-ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Στο Σχολείο μας κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό και αυτό αποτελεί τη βάση μας για την εκπαίδευσή του. Στο The Key Creative School έχουμε διαμορφώσει το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα με βασική αρχή ότι "Το κάθε παιδί είναι έξυπνο, απλά σε διαφορετικό τομέα" Έτσι, διαμορφώνεται, μέσα στο χώρο του Σχολείου, μια κοινωνία ισότιμη, όπου το κάθε παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, αναπτύσσει κριτική σκέψη, έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο εκπαίδευσής του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανό ότι τα καταφέρνει, αναπτύσσοντας εσωτερικά κίνητρα μάθησης που είναι και στόχος ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος του Σχολείου μας είναι να ανακαλύψει το προφίλ Νοημοσύνης κάθε παιδιού, να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά ως μέσο μάθησης τα ήδη ανεπτυγμένα είδη Νοημοσύνης του, αλλά και να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για ανάπτυξη και των υπόλοιπων ειδών Νοημοσύνης.


Διευθυντής Σχολείου

ΠΑΠΑ ΕΛΕΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με τον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα συνολικό πλάνο προσέγγισης αυτής της θεματικής, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι αναλύονται ως εξής:

Α. Ανάπτυξη επιμέρους δραστηριοτήτων στην τάξη 

Β. Δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για δανεισμό σε άλλα σχολεία

Γ. Συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών "ΑΡΧΕΛΩΝ" - Υιοθέτηση Χελώνας, Online ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης, Επεξεργασία εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού του οργανισμού 

Δ. Δημιουργία αφίσας "ΑΡΧΕΛΩΝ" - χελώνα από πλαστικά καπάκια και ανακυκλώσιμα υλικά 

 

Ξεκινώντας την ενασχόλησή μας με το θέμα στην αρχή ξεκινήσαμε από απλές δραστηριότητες που αφορούν τους οργανισμούς του νερού, την ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με το νερό και τα υδάτινα οικοσυστήματα και τη μόλυνση των υδάτων. Τα παιδιά άκουσαν ιστορίες, επεξεργάστηκαν νέες πληροφορίες μέσω παιχνιδιών στο διαδραστικό πίνακα, πραγματοποίησαν πειράματα που αφορούν τη μόλυνση των υδάτων και δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο χώρο του σχολείου υιοθετώντας βιώσιμες και οικολογικές λύσεις σε καθημερινό επίπεδο. 

Τις δραστηριότητες αυτές θέλησαν τα παιδιά να δείξουμε και σε άλλους μαθητές και έτσι είχαμε όλοι μαζί την ιδέα να τις συμπεριλάβουμε σε ένα επιτραπέζιο το οποίο θα δανείζεται από άλλα σχολεία και θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί τους μαθητές μικρής ηλικίας απέναντι στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μόλυνσης, με παιγνιώδη τρόπο. Οι κανόνες αποφασίστηκαν και δημιουργήθηκαν από τα παιδιά και οι δραστηριότητες είναι δομημένες με βάση την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης και αναπτύσσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων (γλωσσικών, λογικομαθηματικών, νατουραλιστικών, συναισθηματικών, μουσικών, κιναισθητικών και χωροταξικών) των μαθητών. Ανακινούν το ενδιαφέρον όλων των μαθητών αφού προσφέρουν ένα σύνολο ερεθισμάτων που μπορεί να καλύψει όλα τα διαφορετικά ενδιαφέροντα και έμφυτες κλίσεις της μαθητικής κοινότητας. Το επιτραπέζιο απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, καθώς είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και συμπεριλαμβάνει οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ", από τον οποίο πήραν σημαντικές πληροφορίες ειδικότερα για τις χελώνες ως είδος απειλούμενο προς εξαφάνιση και γενικότερα για τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας. Υιοθέτησαν τη δική τους χελωνίτσα και έφτιαξαν αφίσα από ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε να διαδοθεί το μήνυμά τους. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μία συνολική, ολιστική προσέγγιση του θέματος. Έτσι, είδαμε ότι ενημερώθηκαν για θέματα που δεν γνώριζαν και δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν, στη συνέχεια ευαισθητοποιήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν τα ίδια με δική τους πρωτοβουλία και δικό τους εσωτερικό κίνητρο βιώσιμες λύσεις στην καθημερινότητα και τρόπους βοήθειας και υποστήριξης της θαλάσσιας ζωής και των οργανισμών της. 

Κατανόησαν τον εαυτό τους ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, ως μέλος της ευρύτερης παγκόσμιας αλλά και τοπικής κοινωνίας, αφού κατανόησαν τα παγκόσμια προβλήματα. Έτσι, άρχισαν να παρατηρούν περισσότερο την πραγματικότητα που αναπτύσσεται γύρω τους, ακόμη και σε άλλους τομείς και αυξήθηκε ιδιαίτερα η διάθεσή τους να συμμετέχουν στα "κοινά", από την μικρή κοινότητα του σχολείου και της τάξης, μέχρι και την ευρύτερη κοινωνία της πόλης, της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη.  

 



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών "ΑΡΧΕΛΩΝ". 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Έλενα Παπά, Ιωάννα Φουντούκα, Νίνα Ποτουρίδου, Εύη Φουρίκου

Στόχος δράσης

Στόχος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά των υδάτινων οικοσυστημάτων και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, με έναν παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο. Επιπλέον, στόχος για την τάξη μας ήταν να επικοινωνηθεί και σε άλλες μαθητικές κοινότητες το ζήτημα της μόλυνσης των υδάτων και του πλανήτη γενικότερα, ώστε να καλλιεργηθεί το αίσθημα ότι είμαστε μέλη της ευρύτερης τοπικής και παγκόσμιας κοινωνίας.

Χρόνος δράσης

2 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας