menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Είμαστε ένα πιστοποιημένο Αειφόρο και Οικολογικό Σχολείο που εντάσσεται στο δίκτυο ASPnet της Unesco. Έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές στη συνεργασία με τους γονείς αλλά και την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και επιδιώκουμε τον πειραματισμό και την προσέγγιση νέων διδακτικών πρακτικών. Τα επίκαιρα παγκόσμια ζητήματα μας αφορούν άμεσα καθώς ο ετήσιος προγραμματισμός μας έχει ως βασικό του σκοπό την ανάλυση και εμβάθυνση στους 17ΣΒΑ. Μαθαίνουμε όλοι από όλους, σεβόμαστε όλοι όλους και προσπαθούμε για το καλύτερο του πλανήτη όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο...


Διευθυντής Σχολείου

ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΚΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ξέρετε άραγε όλοι πόσο σημαντική είναι η δουλειά των επικονιαστών; Μήπως αντιμετωπίζουν κάποια απειλή για την ζωή τους; Ως ειρηνοποιοί της φύσης έχουμε καθήκον να σας ενημερώσουμε για την σπουδαιότητά τους και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ήρθε η ώρα να σηκώσετε τα μανίκια και να βοηθήσετε κι εσείς! Έτσι θα σώσουμε μαζί όχι μόνο την ζωή των επικονιαστών αλλά και όλου του πλανήτη! Δείτε ΕΔΩ το μήνυμά μας! 

Η υποενότητα Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά εντάσσεται και στο πρόγραμμα που υλοποιούμε ως μέλη του δικτύου ASPnet της Unesco. Στο παζλ της γης (μια προσωποποιημένη υδρόγειος με την καρδιά της σπασμένη σε παζλ) μια πεταλούδα με ένα τεραστιο SOS (διεθνές σήμα κινδύνου και βοήθειας) μας περιμένει να μας πει την ιστορία των επικονιαστών… Μετά τις τοποθετήσεις όλων των μαθητών σχετικά με την ταυτότητα και το ρόλο των επικονιαστών καλούνται κατά ομάδες και σε συνεργασία με τους γονείς τους να διερευνήσουν μια πτυχή της ζωής των επικονιαστών και να την καταγράψουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, σε χαρτόνι, σε βίντεο, ηλεκτρονικά. Αφού συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες, τις ομαδοποιούμε και δημιουργούμε ένα βίντεο για την αξία των επικονιαστών, τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας τους. Οι επικονιαστές κινδυνεύουν κι εμείς οφείλουμε να δράσουμε γιατί ο κίνδυνος γι αυτούς συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή. Πριν το Πάσχα οργανώνουμε ένα Bazaar Ανθοφορίας με αειφόρα γλαστράκια και φυτά προσφιλή προς τους επικονιαστές. Οι γονείς μαθαίνουν από τους μαθητές πώς να δημιουργούν νέα φυτά με τη μέθοδο της υδροπονίας, με μοσχεύματα στο νερό και ξεκινούν την διαδικασία στο σπίτι τους αλλά και στο σχολείο. Οι μαθητές αναλάβουν την οργάνωση και την διαχείριση της επιχειρηματικής τους δράσης. Με τη βοήθεια των γονέων συγκεντρώνουμε άχρηστα δοχεία από πλαστικό, γυαλί και μέταλλο και με εργαστήρια γονέων τα βάφουμε και φυτεύουμε τα μοσχεύματά μας που έχουν βγάλει ρίζες. Οι μαθητές οργανώνουν τη δράση δημιουργώντας ομάδες: Ομάδας καλοσωρίσματος, Ομάδα βοήθειας, Ομάδα κεράσματος (οι γονείς προσφέρονται να φτιάξουν σπιτική λεμονάδα την οποία θα κερνάμε στους επισκέπτες δωρεάν) και Ομάδα ταμείου. Μάλιστα δημιουργούν και έναν οδηγό φροντίδας των φυτών που  αποτυπώνουν σε QRCODE και το δίνουν σε κάθε επισκέπτη πάνω σε αυτοσχέδιο λουλούδι. ΕΔΩ θα δείτε τον οδηγό. Φυσικά δημιουργούν αφίσα και πανώ για τις ανάγκες προώθησης της δράσης. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα προστεθούν στα προηγούμενα (άλλης επιχειρηματικής δράσης) με σκοπό την αγορά απινιδωτή. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η δράση ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά καθώς το ενδιαφέρον τους για επικονιαστές είναι μεγάλο. Οι γονείς συμμετείχαν με χαρά σε όλα τα στάδια, της ανεύρεσης πληροφοριών, της δημιουργίας μοσχευμάτων, των εργαστηρίων, της προώθησης της δράσης και της προετοιμασίας. Το αποτέλεσμα έχει διττή σημασία καθώς από τη μία συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την αγορά του απινιδωτή που αποτελεί στόχο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και από την άλλη ενισχύθηκε η βιοποικιλότητα με την πρώθηση φυτών που είναι προφιλή στους επικονιαστές. Όλο το πρόγραμμα υπάρχει σε ηλεκτρονικό τοίχο ΕΔΩ.



Συνεργασίες

Γονείς


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΤΟΠΑΛΗ, ΙΟΥΛΙΑΝΗ ΜΠΑΡΑΔΑΚΗ, ΜΕΝΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ, ΒΕΝΗ ΣΟΥΝΤΖΙΔΟΥ, ΑΝΝΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΝΙΚΗ ΚΟΤΛΙΔΑ, ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΚΗ

Στόχος δράσης

Να κινητοποιούνται και να συμβάλλουν θετικά στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος για την προστασία της βιοποικιλότητας

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος-Μάρτιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας