menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ροδίων Παιδεία

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Επικοινωνία: Χτίσιμο γνώσης, εμπειρίας, φιλίας

Επικοινωνία: Χτίσιμο γνώσης, εμπειρίας, φιλίας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Τη φετινή χρονιά το νηπιαγωγείο μας αποφάσισε να επικοινωνήσει με ένα άλλο νηπιαγωγείο, το οποίο βρίσκεται στις Σέρρες, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον κάθε τόπο (Ρόδος-Σέρρες).

Αφορμή της δράσης αποτέλεσε η θεματική μας για τα ΜΜΕ και τους τρόπους επικοινωνίας. Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, τα παιδιά του σχολείου μας δημιούργησαν μοναδικά γράμματα γεμάτα ζωγραφιές, πληροφορίες, εικόνες και φωτογραφίες, καθώς και έναν χάρτη του πανέμορφου νησιού μας. Ποιο είναι το τμήμα μας; Με τι μάς αρέσει να παίζουμε; Ποια είναι τα αξιοθέατα του τόπου μας; Τους στείλαμε φωτογραφίες από την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τους γράψαμε για την πεταλούδα Πανάξια, για το ελάφι της Ρόδου, για το γκιζάνι για τους Ιππότες και αυτά ήταν μόνο μερικά. Τοποθετήσαμε τα γράμματα στον φάκελο, γράψαμε τα στοιχεία του παραλήπτη και του αποστολέα, κολλήσαμε το γραμματόσημό μας και πήγαμε εμείς οι ίδιοι στο ταχυδρομείο ώστε να το στείλουμε! Έτσι, για να είμαστε σίγουροι..!

Τα γράμματά μας ταξίδεψαν μακριά, μέχρι τις Σέρρες, όπου τα παρέλαβαν τα παιδιά του 21ου Νηπιαγωγείου Σερρών. Και τι έκπληξη μάς περίμενε! Τα παιδιά μετά από λίγο καιρό, μας απάντησαν με τον ίδιο ενθουσιασμό, στέλνοντάς μας το δικό τους γράμμα. Μια ομαδική ζωγραφιά, πληροφορίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και εικόνες από τον τόπο τους και τα αξιοθέατα τους. Πόσα πολλά πράγματα μάθαμε! Είδαμε εικόνες και γνωρίσαμε τη λίμνη Κερκίνη, το αρχαιολογικό πάρκο και το λιοντάρι της Αμφίπολης, το μουσείο Φυσικής ιστορίας. Μας έγραψαν για τα παιχνίδια τους και για τις αγαπημένες τους συνήθειες. Το λιοντάρι της Αμφίπολης που μας έστειλαν ως δώρο έχει ήδη στολιστεί στην είσοδο του νηπιαγωγείου μας! 

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο και ενθουσιασμό και ήθελαν να επικοινωνήσουν ξανά με τα παιδιά από τις Σέρρες, οπότε μας έδωσαν το κίνητρο και την ιδέα όλο αυτό να συνεχιστεί. Τους αναφέραμε λοιπόν, πως αυτή τη φορά μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες με ένα άλλο τρόπο, μέσω του διαδικτύου. Τους στείλαμε λοιπόν ένα e-mail με έναν χαιρετισμό και ένα power point με πληροφοριακό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες για να θυμηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα όλα αυτά που τους είχαμε περιγράψει στα γράμματα μας, για το νησί μας. Έτσι στείλαμε υλικό (πληροφορίες και φωτογραφίες) για την Κοιλάδα των πεταλούδων και την Πανάξια μας, μαζί με ένα αυτοσχέδιο animation με τους κανόνες της Κοιλάδας. Για το ελάφι μας και για το ψαράκι γκιζάνι. Τους προτείναμε και μια κατασκευή ώστε να φτιάξουν μια πεταλούδα με συμμετρία. Επίσης, στείλαμε υλικό για τον Κολοσσό της Ρόδου, την Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου, για τον Διαγόρα και την Καλλιπάτειρα και την ιστορία τους. Ακολούθησαν εικόνες από το Μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου, το Ενυδρείο, από το άγαλμα του Διαγόρα που κοσμεί ένα σημείο του νησιού μας. Τα παιδιά των τάξεων μας, αφού γνώρισαν όλα αυτές τις πληροφορίες μέσω δραστηριοτήτων και πλούσιου υλικού, τα περιέγραψαν με το δικό τους τρόπο και επέλεξαν τα ίδια τις πληροφορίες που θα μετέφεραν στα παιδιά του άλλου νηπιαγωγείου. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Σερρών μας απάντησαν μέσω e-mail ευχαριστώντας μας και αναφέροντας μας τι ήταν αυτό που τους τράβηξε περισσότερο την προσοχή και τους έκανε εντύπωση.

Έπειτα, ως 3η επικοινωνία αποφασίσαμε να συνδεθούμε διαδικτυακά και να γνωριστούμε πια, όσο μπορούμε, με τη δύναμη της τεχνολογίας. Κανονίσαμε την ώρα και η κουβέντα ξεκίνησε. Τι μας άρεσε από αυτά που μάθαμε για κάθε τόπο; Αν επισκεπτόμασταν το μέρος που θα διαλέγαμε να πάμε; Πώς νιώθουμε που κάναμε φίλους με αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας; Βρήκαμε κοινά των 2 τόπων και ανανεώσαμε το ραντεβού μας. Δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα. Όλα τα παιδιά είχαν κάτι να πουν.  

Αποφασίσαμε, λοιπόν μιας και πλησιάζει το Πάσχα να στείλουμε διαδικτυακά υλικό με κάποια έθιμα και παραδόσεις του κάθε τόπου. Τα έθιμα του Πάσχα αποτέλεσαν με αυτόν τον τρόπο μια ακόμη αφορμή επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσης, μεταξύ των 2 σχολείων. Φτιάξαμε παραδοσιακές αυγούλες, βάψαμε αυγά με κρεμμυδόφυλλα και θελήσαμε να μοιραστούμε τη διαδικασία. Έτσι, λοιπόν στείλαμε στο νηπιαγωγείο των Σερρών φωτογραφίες από τη συνταγή και τη διαδικασία παρασκευής. Ποιος ξέρει, ίσως θελήσουν και εκείνοι να φτιάξουν κάτι από αυτά.

Εκείνοι με τη σειρά τους μας απάντησαν με e-mail, ευχαριστώντας μας και στέλνοντας μας τη συνταγή των παραδοσιακών τους τσουρεκιών που φτιάχνουν τη Μ. Πέμπτη, καθώς και πληροφορίες και φωτογραφίες από το έθιμο των αναστενάρηδων που γίνεται σε πολλά χωριά του νομού τους και πραγματοποιείται λίγο μετά το Πάσχα.


Αποτελέσματα / επίδραση

Όλη αυτή η διαδικασία είχε σημαντικά αποτελέσματα και επιδράσεις στα παιδιά, τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Καταρχάς, διεύρυναν τις γνώσεις τους σχετικά με τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό τόσο του δικού τους τόπου, της Ρόδου, όσο και των Σερρών. Έμαθαν για αξιοθέατα, έθιμα και παραδόσεις, ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με διάφορα μέσα επικοινωνίας, όπως τα γράμματα, το ταχυδρομείο, το email και τις βιντεοκλήσεις.

Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές συνέβαλαν στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η γραφή, η ζωγραφική και η κατασκευή, καθώς και στην εξοικείωση με την χρήση των ΤΠΕ. Πέρα από τα γνωστικά οφέλη, τα παιδιά ανέπτυξαν κοινωνικές δεξιότητες, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν πληροφορίες και συναισθήματα και έκαναν νέους φίλους. Ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση, η περιέργεια και η διάθεσή τους για μάθηση, ενώ παράλληλα καλλιεργήθηκε το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία.

Τι «κερδίσαμε» άραγε μέσα από όλη αυτή την επικοινωνία-συνεργασία; Κατανοήσαμε πως η φιλία δεν έχει σύνορα. Μπορούμε να κάνουμε φίλους από κάθε περιοχή, ακόμα κι αν τους έχουμε δει μόνο στις ζωγραφιές τους. Η επικοινωνία είναι μαγική. Μέσα από τα γράμματα και το διαδίκτυο, τα παιδιά έμαθαν να εκφράζονται, να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να διαδίδουν τη γνώση και να δημιουργούν νέες φιλίες. Ακόμη και σήμερα η ανταλλαγή γραμμάτων μέσω του ταχυδρομείου μπορεί να μας φέρει πιο κοντά! Τα γράμματα είναι σαν μαγικά χαλιά. Μας ταξιδεύουν σε νέα μέρη, νέες κουλτούρες και νέους φίλους. Με τον τρόπο αυτό γνωρίσαμε έναν παραδοσιακό, αλλά και έναν σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, το διαδίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δραστηριότητες αυτές συνέβαλαν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας τόσο τις γνωστικές όσο και τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Κλείνοντας, όλη αυτή η δράση ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μας έδειξε στην πράξη ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν έχουν όρια και ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Ας μην ξεχνάμε πως η μάθηση δεν είναι απλή απορρόφηση γνώσεων, αλλά δημιουργία νοημάτων μέσα από την πράξη. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν ενεργούν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν.



Συνεργασίες

Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης το νηπιαγωγείο μας "Ροδίων Παιδεία", που βρίσκεται στη Ρόδο, συνεργάστηκε με το "21ο νηπιαγωγείο Σερρών" και τις εκπαιδευτικούς, κα Ζωή Μικροπούλου, Σταυρούλα Μαγγίρογλου και Δήμητρα Κοτσαμπά.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΣΕΒΑΣΤΗ ΓΕΩΡΓΑΛΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΡΑΝΤΟΥ, ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΡΑΤΗΓΗ

Στόχος δράσης

Γνωστικοί Στόχοι: • Γνώση και κατανόηση των ΜΜΕ και των τρόπων επικοινωνίας: Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διάφορα μέσα επικοινωνίας (γράμματα, ταχυδρομείο, email, βιντεοκλήση) και κατανόησαν τη λειτουργία τους. • Γνώση και κατανόηση γεωγραφικών και πολιτιστικών στοιχείων: Τα παιδιά έμαθαν για τα αξιοθέατα, την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ρόδου και των Σερρών. • Γνώση και κατανόηση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας: Τα παιδιά γνώρισαν είδη όπως η πεταλούδα Πανάξια, το ελάφι της Ρόδου και το ψαράκι γκιζάνι. • Γνώση και κατανόηση ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων: Τα παιδιά έμαθαν για τους Ιππότες της Ρόδου, τον Διαγόρα και την Καλλιπάτειρα, καθώς και για το λιοντάρι της Αμφίπολης. • Γνώση και κατανόηση των εθίμων του Πάσχα: Τα παιδιά γνώρισαν τα έθιμα του Πάσχα στη Ρόδο και τις Σέρρες, όπως το βάψιμο των αυγών και το έθιμο των αναστενάρηδων. • Γνώση και κατανόηση της χρήσης του διαδικτύου: Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την αποστολή email και τη συμμετοχή σε βιντεοκλήσεις. Ψυχοκινητικοί Στόχοι: • Ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής και ζωγραφικής: Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω γραπτών μηνυμάτων και ζωγραφιών. • Ανάπτυξη δεξιοτήτων κατασκευής: Τα παιδιά δημιούργησαν κατασκευές, όπως η πεταλούδα με συμμετρία, ο Κολοσσός της Ρόδου με πηλό, οι παραδοσιακές αυγούλες και το βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα. • Ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης του υπολογιστή: Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τη χρήση του υπολογιστή για την αποστολή email και την προβολή πληροφοριακού υλικού. Κοινωνικοί και Συναισθηματικοί Στόχοι: • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν πληροφορίες και συναισθήματα και έκαναν νέους φίλους. • Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης: Τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους, όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός, και έδειξαν ενδιαφέρον για τα συναισθήματα των άλλων. • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης: Τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες, εξέφρασαν τις απόψεις τους και αισθάνθηκαν υπερήφανα για τα επιτεύγματά τους. • Ενίσχυση της περιέργειας και της διάθεσης για μάθηση: Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για νέες πληροφορίες και γνώσεις και συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες. • Ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας: Τα παιδιά συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, σεβόμενα τις απόψεις των άλλων. Στόχοι που αφορούν τη χρήση των ΤΠΕ • Εξοικείωση με την χρήση του Η/Υ για την αποστολή email και την προβολή πληροφοριακού υλικού. • Εξοικείωση με την χρήση προγραμμάτων παρουσίασης (power point). • Εξοικείωση με την χρήση της βιντεοκλήσης.

Χρόνος δράσης

Η δράση αυτή ξεκίνησε τον μήνα Οκτώβριο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2025.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας