menu

Σύνδεση | Εγγραφή

32o Nηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Επανάχρηση παιδιά, η δημιουργία μας μιλά!

Επανάχρηση παιδιά, η δημιουργία μας μιλά!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

32o Nηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

To 32o Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, συστεγάζεται με το 53ο και 52ο Δημοτικά σχολεία Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από 2 τμήματα Πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος και 2 τμήματα ολοήμερου προαιρετικού προγράμματος, ενώ απασχολεί 4 εκπαιδευτικούς ΠΕ 60- Νηπιαγωγών


Διευθυντής Σχολείου

Στυλιανή Λιούφα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στην γωνιά της ανακύκλωσης και με την χρήση ποικίλων "σκουπιδιών" που τα παιδιά συγκέντρωσαν, τα καλούμε να δημιουργήσουν σε επιφάνεια από χαρτόκουτες ότι επιθυμούν. Στη  συνέχεια και μέσα από την εφαρμογή Chatter Pix ηχογραφούμε τα παιδιά να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ως σκουπίδια που απέκτησαν νέα ζωή.

Βασικός σκοπός της δράσης είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά αρνητικά στον πλανήτη και η βιωσιμότητα είναι ευθύνη όλων. Τα παιδιά θα διαμορφώσουν πρακτικές και στρατηγικές ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αγαθών, ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίηση) και θα κατανοήσουν την ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού των προϊόντων, με κατασκευή είτε από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε από υλικά που μπορούν να αντέχουν στην επαναχρησιμοποίηση. Μέσα από συζητήσεις, επισκέψεις στο πεδίο, διερευνήσεις και εμπλοκή σε ψηφιακό υλικό, αλλά και σε δημιουργήματα, τα παιδιά θα μάθουν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα αναπτύξουν σεβασμό προς το περιβάλλον.

Περίοδος υλοποίησης: Φεβρουάριος - Μάρτιος

Σκοπός της περαιτέρω ενασχόλησης με το θέμα της επανάχρησης είναι να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές με κείμενα,βιβλία εικόνες και παιγνιώδη φύλλα εργασίας, προσφέροντάς τους όχι μόνο τις πληροφορίες  αλλά και δίνοντας τους ερεθίσματα για να διερευνήσουν προσωπικά το θέμα και να διαχειριστούν τις πληροφορίες όπως οι ίδιοι επιθυμούν, προωθώντας την ‘ανακαλυπτική’’ μάθηση.

Όσον αφορά στο ψηφιακό κομμάτι:

Η νηπιαγωγός  χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο και κάνει χρήση φωτογραφικής μηχανής και της εφαρμογής, chatter Pix όπου η εικόνα "μιλά".

Βασικοί στόχοι

  • Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας  με την ομάδα-τάξη 
  • Να διαμοιράσουν τα επιτεύγματά τους μέσω του διαδικτύου, δημιουργώντας και αναλύοντας κώδικες επικοινωνίας.
  • Να διαμορφώσουν αξίες, στάσεις και δεξιότητες ενός ενεργού και ευαισθητοποιημένου προς το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη πολίτη, ενός «περιβαλλοντικά εγγράμματου πολίτη»
  • Να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
  • να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά αρνητικά στον πλανήτη και η βιωσιμότητα είναι ευθύνη όλων.
  • Να διαμορφώσουν συμπεριφορές και στρατηγικές: (α) ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αγαθών, (β) ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίηση) και (γ) κατανόησης της ανάγκης αλλαγής του σχεδιασμού των προϊόντων, με κατασκευή είτε από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε από υλικά που μπορούν να αντέχουν στην επαναχρησιμοποίηση.

Στόχος δράσης

Bιώσιμες πόλεις και κοινότητες: Βασικός σκοπός της δράσης είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά αρνητικά στον πλανήτη και η βιωσιμότητα είναι ευθύνη όλων. Τα παιδιά θα διαμορφώσουν πρακτικές και στρατηγικές ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αγαθών, ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίηση) και θα κατανοήσουν την ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού των προϊόντων, με κατασκευή είτε από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε από υλικά που μπορούν να αντέχουν στην επαναχρησιμοποίηση. Μέσα από συζητήσεις, επισκέψεις στο πεδίο, διερευνήσεις και εμπλοκή σε ψηφιακό υλικό, αλλά και σε δημιουργήματα, τα παιδιά θα μάθουν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα αναπτύξουν σεβασμό προς το περιβάλλον.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας