menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Ενημέρωση από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Ενημέρωση από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ


Διευθυντής Σχολείου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η εκδήλωση έγινε διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης με το webex. Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

1. Ο κος Αλέξανδρος Σκεπαριανός, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α - ΑΠΘ, συνιδιοκτήτης της Physis Outdoor Training. 2. Η κα Χρυσάνθη Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ.  

3. Ο κος Θεράπων Φάκας, Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας.

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις, η εκδήλωση άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Φυσικά, έγινε μέσω webex από τις 10.00 έως τις 12.00. Ευχαριστούμε πολύ τους αξιόλογους αυτούς ανθρώπους που έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στα παιδιά. Πιστεύουμε ότι θα τους βοηθήσουν στις επιλογές τους και στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής.

 Πρώτος πήρε το λόγο ο κος Σκεπαριανός, ο οποίος παρουσίασε τη διαδρομή του από την τρίτη λυκείου μέχρι σήμερα, τις σπουδές που έκανε με στόχο την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και τις δεξιότητες που χρειάστηκε να αναπτύξει γι’ αυτήν. Περιέγραψε την καριέρα του και την μέχρι τώρα εξέλιξή του ως μια διαδρομή γεμάτη νέες γνωριμίες, νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες. Φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επέλεξε να πάρει ειδίκευση στο μπάσκετ με το οποίο ασχολούνταν από μικρός. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ERASMUS και έκανε μεταπτυχιακό στις Σέρρες, στην κινησιολογία. Συνεχώς γνώριζε νέους ανθρώπους και κάθε φορά καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τα μετέπειτα βήματά του.

 Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Χρύσα Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ, η οποία έδωσε συμβουλές για τον τρόπο σύνταξης του βιογραφικού και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να το χτίζουν ήδη από τη μαθητική τους ζωή. Παρουσίασε το βιογραφικό ως το trailer της ζωής τους. Γι’αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στη σύνταξή του και να αποφεύγουμε λάθη που θεωρούνται αυτονόητα (π.χ. η φωτογραφία που θα επιλέξουμε, η διεύθυνση του mail). Γενικά, μια συμβουλή της κας Αντωνίου σε σχέση με το βιογραφικό, ήταν ότι θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομο, ώστε να μην κουράζει με περιττές πληροφορίες. Πρώτος στόχος μας είναι να μην πεταχτεί το βιογραφικό στο καλάθι και ο επόμενος να φτάσουμε στη συνέντευξη, είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνίου.

Σημαντικές, επίσης, σύμφωνα με την κα Αντωνίου, είναι οι άτυπες δεξιότητες, δηλαδή οι κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες δεν τις δίνουμε συνήθως σημασία: Συστηματική παρακολούθηση σεμιναρίων ή προγραμμάτων κατάρτισης, εκμάθηση ξένων γλωσσών, σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό που αποδεικνύει δυνατότητα να λειτουργήσουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ανάδειξη των επαγγελματικών προσόντων τους (ιστολόγιο, facebook, Instagram). Επιπλέον, έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Ανταλλαγής νέων, Erasmus σπουδών ή πρακτικής άσκησης, Erasmus για νέους επιχειρηματίες,   EVS (Ευρωπαϊκά Εθελοντικά Προγράμματα), Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (εθελοντισμού ή εργασίας).

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κος Θεράπων Φάκας,  Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας. Επικεντρώθηκε σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε και η κα Αντωνίου, τις κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) είναι εξίσου σημαντικές με τις κάθετες δεξιότητες (τις σπουδές μας, την κατάρτισή μας) και όσο αυξάνεται η τεχνολογία τόσο πιο απαραίτητες καθίστανται. 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση υπάρχουν στην ανάρτησή μας στο Ιστολόγιο του Προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" στο οποίο συμμετέχουμε για 2η χρονιά (από το 2018, πέρισυ το πρόγραμμα δεν πραγματοποιήθηκε).

Φωτογραφίες από την εκδήλωση δεν υπάρχουν γιατί έγινε διαδικτυακά και δεν... σκέφτηκα να βγάλω κάποιο screenshot!


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, καθώς και αρκετοί καθηγητές και καθηγήτριες, ενημερώθηκαν για το επαγγελματικό τοπίο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τις νέες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (νέες τεχνολογίες, επαγγελματική κινητικότητα, κλπ.), τις νέες προκλήσεις.Συνεργασίες

Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Θεσσαλονίκης (

Χρυσάνθη Αντωνίου – Chrysanthi Antoniou
Επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης
Head of Europe Direct Information Center - Community Enterprise of Thessaloniki Municipality
 
Βασ. Γεωργίου Α' 1, 546 36, Θεσσαλονίκη
Vas. Georgiou A' 1, 546 36, Thessaloniki, Greece)
 
Αλέξανδρος Σκεπαριανός, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α - ΑΠΘ, συνιδιοκτήτης της Physis Outdoor Training
Θεράπων Φάκας, Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κυριακή Σύρμαλη, Ευαγγελία Κυριαζή, Σεραφεία Καράμαλη, Μαρία Τσιλίκα, Ελένη Τζιάλη, Κωνσταντία Γαλαντάρη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Η ενημέρωση των μαθητών για τα νέα δεδομένα στον επαγγελματικό χώρο, κυρίως ως προς τις δεξιότητες και τον τρόπο που πρέπει να κινούνται οι νέοι στον επαγγελματικό χώρο και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές της Β και Γ τάξης

Χρόνος δράσης

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, ώρα 10.00 π.μ.-12.00 μ.

Τόπος Δράσης

Τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας webex.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας