menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ  ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χίου είναι ένα σχολείο καινοτομίας, ομαδικότητας, συνεργασίας, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και χαράς,


Διευθυντής Σχολείου

ΚΑΛΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η συμπεριληπτική εκπαίδευση αποτελεί βασική  πρόταση των εκπ/κών συστημάτων διεθνώς και απαντά αποτελεσματικά στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού. Η άρση των προκαταλήψεων,η αλλαγή στάσεων όλων των εμπλεκόμενων προς τη κατεύθυνση ενταξιακής κουλτούρας αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό ζητούμενο για τη δημιουργία του «Ενός» σχολείου για όλα τα παιδιά. Σύμφωνα με τά επιστημονικα δεδομένα η προσχολική εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αλλαγές, σε βαθιές και ριζικές στάσεις και πεποιθήσεις ετών καθώς η διαμόρφωση τους στην πρώιμη ηλικία του νηπιαγωγείου και η ευαισθητοποίηση σε θέματα αποδοχής της διαφιρετικοτητας είναι επιτακτική ανάγκη για μια μεταρύθμιση προς την ενταξιακή οπτική.

-Με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» τα παιδιά προβληματίστηκαν , συζήτησαν ,αντάλλαξαν  σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας.

-Είδαν την ομάδα της τάξης ως μια κοινότητα που απαρτίζεται από μέλη που έχουν όλα τους κοινά και διαφορετικά στοιχεία και τα ίδια είναι μέλη αυτής της κοινότητας. Επίσης συνειδητοποίησαν την ύπαρξη ατομικών διαφορών ακόμα και στα μέλη μιας μικρής ομάδας και  κατανόησαν ότι οι διαφορές εμπλουτίζουν και επεκτείνουν τη ζωή μας.

-Μέσω της δραματοποίησης και του παιχνιδιούκαι αφού γνώρισαν διαδικτυκά την Ελισσάβετ ένα κορίτσι με ιδιαίτερες ικανότητες  βρέθηκαν στη θέση των ατόμων με αναπηρία και έμαθαν  ότι όλοι είναι μεν διαφορετικοί αλλά είναι το ίδιο σημαντικοί , μπορούν να προσφέρουν με το δικό τους τρόπο και να αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και αναγνώριση.

-Προβληματίστηκαν  πως είναι δυνατόν να τους επισκεφτεί η Ελισάβετ αφού το νηπιαγωγείο τους έχει σκαλάκια και  αναζήτησαν  στο διαδίκτυο τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας ράμπας.

-Εφτιαξαν αφίσα για την διαφορετικότητα καθώς και το δικό τους ψηφιακό παραμύθι και τα μοιράστηκαν με παιδιά άλλων νηπιαγωγείων και με τους γονείς τους.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες του σχεδίου δράσης υπάρχουν στο επισυναπτόμενο αρχείο.

καθώς και  φωτογραφικό υλικό από κάποιες ενδεικτικές δραστηριότητες.


Αποτελέσματα / επίδραση

 Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα νήπια  απόκτησαν σημαντικές γνώσεις σχετικά , τη διαφορετικότητα και κατανόησαν ότι  ο κόσμος ανήκει σε όλα τα παιδιά.

Η προσέγγιση του προγράμματος έγινε μέσα από βιωματικές ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με παιγνιώδη και ευχάριστα χαρακτηριστικά . Τα παιδιά κατάφεραν με την ενεργητική συμμετοχή τους να πειραματιστούν και να εκφραστούν δημιουργικά. Κατανόησαν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης. Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους , ενδιαφέρθηκαν για τον κόσμο γύρω τους, ενέργησαν με κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, μέσα από ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης και πληροφορίας.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ορισμένες από αυτές εξαιτίας του ενθουσιασμού τους που ήταν τόσο μεγάλος, κράτησαν παραπάνω από την προγραμματισμένη τους χρονική διάρκεια. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες οι όποιες δεν είχαν σχεδιαστεί στον αρχικό προγραμματισμό αλλά οργανώθηκαν στην πορεία του προγράμματος μέσα από τα ενδιαφέροντα και τις ερωτήσεις των παιδιών.

Στο τέλος κάθε ενότητας μετά από συζήτηση με τα παιδιά και αφού είχε προηγηθεί η αρχική και η διαμορφωτική αξιολόγηση εφαρμόστηκε η τελική αξιολόγηση με τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών ή παρουσιάσεων. . Παρήχθησαν ψηφιακά παιχνίδια, εικαστικές δημιουργίες, κατασκευές , αφίσες, ψηφιακά βιβλία, διαδραστικά παιχνίδια, video.    

 Σε όλη την πορεία του προγράμματος στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείο μας γινόταν ανάρτηση των δραστηριοτήτων μας και οι γονείς είχαν άμεση πρόσβαση συνεχώς αλλά και ενημέρωση. Στο τέλος του σχεδίου δράσης έγινε διαδικτυακή παρουσίαση του (λόγω covid) στους γονείς των μαθητών μας. Οι γονείς συνεργάστηκαν μαζί μας και, ήταν πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν.

Μας επισκέφτηκε διαδικτυακά η Ελισάβετ παλιά μαθήτρια του νηπιαγωγείου μας και ένα κορίτσι με ιδιαίτερες ικανότητες. Μίλησε με τα παιδιά και για το πώς το αμαξίδιο στο οποίο ήταν καθισμένη σε όλη της τη ζωή δεν της στέρησε τίποτα ,αντίθετα της έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Τα παιδιά ασχολήθηκαν και με το STEM. Κλήθηκαν να βρουν λύση στο πρόβλημα: «Πως θα βοηθήσουν ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι να μπει στη τάξη καθώς έχει ένα σκαλοπάτι». Οι ιδέες τους και οι κατασκευές τους εκτός από την ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους έδειξε και την κοινωνική ευαισθησία τους.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα πιστεύουμε πως τα παιδιά πήραν, σαν εφόδιο , αξίες ζωής που θα τους είναι χρήσιμες σε όλη τους τη ζωή.

Είδαμε τους μαθητές μας να εμπλουτίζουν το λεξιλογίου τους με επιστημονική ορολογία που θα χρησιμοποιούν και μετά το πέρας του προγράμματος.

Είδαμε τους μαθητές μας να ολοκληρώνουν με χαρά το πρόγραμμα γιατί συνεργάστηκαν δημιούργησαν, αντάλλαξαν ρόλους, έμαθαν και μοιράστηκαν με άλλους τις εμπειρίες τους.

Το σχέδιο δράσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου  11nipchi.com στο πλαίσιο ανοίγματος του σχολείου στην ευρυτερη κοινότητα.



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με το ΚΕΔΑΣΥ , το σύλλογο ΑΜΕΑ Χίου και  διαδικτυακά με την Ελισάβετ άτομο με ιδιαίτερες ικανότητες.

Επίσης υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία με την ομάδα των γονέων και ενεργή εμπλοκή και στήριξή τους με διάφορους τρόπους.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΟΠΗ ΠΟΡΙΩΤΗ, ΚΑΛΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΑΤΟΛΕΩΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Στόχος δράσης

Αναφορά σε δεξιότητες που πρόκειται να καλλιεργηθούν: ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Δημιουργικότητα Επικοινωνία Συνεργασία Κριτική σκέψη. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ Κοινωνικές δεξιότητες Οργανωτική ικανότητα Πρωτοβουλία Υπευθυνότητα Προγραμματισμός Πολιτειότητα Παραγωγικότητα Ενσυναίσθηση και ευαισθησία. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Ψηφιακός γραμματισμός Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων. Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ Κατασκευές Μελέτη περιπτώσεων Πλάγια σκέψηΣτρατηγική σκέψη Επίλυσης προβλημάτων. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η προώθηση των αρχών της συμπεριληπτικής εκπ/σης. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και της ευρύτερης κοινωνίας για την αποδοχή της διαφορετικότητας . Η διαμόρφωση στάσεων σεβασμού . Η αναγνώριση και άρση των προκαταλήψεων. Η ανάπτυξη ενταξιακής κουλτούρας των παιδιών των εκπαιδευτικών των γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας. Άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία.

Χρόνος δράσης

2 Μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας