menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο "Ο Ταξιάρχης"

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

'Ενας καλός φίλος

Ενας καλός φίλος
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 

Ξεκινώντας από τα μέσα Δεκεμβρίου και φτάνοντας στις αρχές Φεβρουαρίου ασχοληθήκαμε και παράλληλα  γνωρίσαμε έννοιες, όπως τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση και εστιάσαμε στην αναγκαιότητα της επίλυσης των συγκρούσεων.

      Στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε τα συναισθήματα και να κατανοήσουμε πώς αισθανόμαστε όταν βιώνουμε κάποια από αυτά, διαβάσαμε το βιβλίο  «Τhe colour of Happy» σε μετάφραση. .Επιπλέον, φτιάξαμε στις τετραμελείς ομάδες μας τις φατσούλες των τεσσάρων συναισθημάτων που θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα (χαρά,λύπη,θυμός,φόβος).

    Αφού ολοκληρώσαμε την έννοια των συναισθημάτων, περάσαμε σε μία πιο σύνθετη αλλά εξίσου σημαντική έννοια, αυτή της ενσυναίσθησης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτήΤο νηπιαγωγείο μας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες στοχεύει στην ενημέρωση και την εξάλειψή της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

 Στόχος των δράσεων ήταν  τα παιδιά να εμπλάκουν στις διαδικασίες διαχείρισης και διευθέτησης των μεταξύ τους «συγκρούσεων» χωρίς την εμπλοκή των δασκάλων. Τα παιδιά μαθαίνουν μ’ αυτό τον τρόπο να αυτονομούνται και να διεκδικούν τον δικό τους χώρο σε οποιοδήποτε πλαίσιο (εκπαιδευτικό και μη).

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας στη χώρα  των συναισθημάτων δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον σταθμό «Φίλος-η». .Διαβάσαμε δύο βιβλία για την αναγνώριση της σπουδαιότητας της φιλίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς της αγάπης προς τον φίλο μας «5-10-15»,  «Φίλοι στον λόφο». Επίσης, παρακολουθήσαμε ένα διδακτικό βίντεο με τίτλο “ Life Vest- Kindness Boomerang” που μας προβλημάτισε για την καλοσύνη και την ευγένεια, η οποία μπορεί να επιστρέψει σαν μπούμερανγκ.  Έτσι, χωριζόμενοι σε δύο ομάδες, δημιουργήσαμε τις αφίσες του “Καλού Φίλου” και “Τα κουβαδάκια της καλοσύνης”. Στην πρώτη τα παιδιά συζητώντας στην ομάδα κατέληξαν στα χαρακτηριστικά του καλού φίλου, τα κατέγραψαν και τα περιέγραψαν. Στη συνέχεια, σχεδίασαν τα περιγράμματα δύο φίλων και τα ζωγράφισαν.

Στη δεύτερη αφίσα τα παιδιά συζητώντας στην ομάδα, αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της ευγένειας και κατονόμασαν τα στοιχεία εκείνα που  χαρακτηρίζουν την καλοσύνη.


Στόχος δράσης

Καλλιέργεια της αποδοχής της διαφορετικότητας και τον σεβασμό της μοναδικότητας του άλλου- Αναγνώριση και αποδοχή των συναισθήματων- Ανάπτυξη ενσυναίσθησης- Να βρίσκουν τρόπους αρμονικής συνεργασίας και επικοινωνίας-προαγωγή αισθηματος ευθύνης και αλληλεγγύης- δημιουργία ευσυνείδητων και ευαισθητοποιημένων πολιτών- καλλιέργεια λεπτής κινητικότητας- ανάπτυξη φωνολογικής ενημερότητας,

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας