menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4o Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

'Ενα τραγούδι για το Μικρό Πρίγκιπα

Ενα τραγούδι για το Μικρό Πρίγκιπα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4o Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος

To 4ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος βρίσκεται στην Αρτέμιδα, παραθαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Αττική. Λειτουργούν 2 πρωινά τμήματα και 1 Ολοήμερο. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετέχουν κάθε χρόνο σε συνεργατικά προγράμματα eTwinning με σχολεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υλοποιούμε καινοτόμες δράσεις, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων σε συνεργασία με τους γονείς του σχολείου και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους εφαρμόζουν καινοτόμα προγράμματα και μεθόδους διδασκαλίας, ενώ όλοι οι μαθητές εμπλέκονται βιωματικά στη μαθησιακή διαδικασία. Η καινοτομία έγκειται στην παιδαγωγική αξιοποίηση συνεργατικών εργαλείων ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, αλλά και στη χρήση της μεθοδολογίας STEAM και ρομποτικής, όπου μέσα από δραστηριότητες διερευνητικής μάθησης και ακολουθώντας μια διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, διευκολύνεται η συνεργασία, η δημιουργικότητα και τελικά η εξέλιξη των παιδιών. Η δουλειά μας έχει αναγνωριστεί με πολλές Εθνικές και Ευρωπαϊκές ετικέτες Ποιότητας. Συμμετέχουμε στην εβδομάδα κώδικα με δράσεις κωδικοποίησης. Το σχολείο μας έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή eTwinning με την ετικέτα eTwinning School Label 2023-2024 και μας έχει αποδοθεί ή χάλκινη πιστοποίηση για τις πολιτικές eSafety που υλοποιούμε.


Διευθυντής Σχολείου

Όλγα Σακελλαρίου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το τραγούδι για το Μικρό Πρίγκιπα δημιουργήθηκε από τη συνεργασία 8 νηπιαγωγείων από Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο του eTwinning έργου: «Στους πλανήτες των δεξιοτήτων παρέα με το Μικρό Πρίγκιπα» και στο πλαίσιο εφαρμογής εναλλακτικών διδακτικών προσεγγίσεων στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα καλλιέργειας Δεξιότητων 21+. Σύμφωνα με το πρόβλημα-πρόκληση του έργου, ο Μικρός Πρίγκιπας φτάνει στα σχολεία των εταίρων του έργου από το γαλαξία. Ο καινούργιος μας  φίλος,  μας  διηγείται τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζουν τα ζώα και δεν τα αγαπούν, άνθρωποι που δεν γνωρίζουν  τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, κινδυνεύουν οι ίδιοι και άλλοι άνθρωποι, όταν περπατούν στο δρόμο ή βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ή οδηγούν ποδήλατο. Στο ταξίδι  του ο μικρός Πρίγκιπας συνάντησε τον πλανήτη των εγωιστών ανθρώπων που δεν σέβονται τον πλανήτη που ζούμε, ούτε τους ανθρώπους γύρω τους που είναι διαφορετικοί. Τέλος επισκέφτηκε  τον πλανήτη που δεν είχε νερό γιατί οι άνθρωποι το σπαταλούν και δεν μπορούσε να ποτίσει το αγαπημένο του κόκκινο τριαντάφυλλο. Ο Μικρός Πρίγκιπας απογοητεύτηκε πολύ από την συμπεριφορά των ανθρώπων και ζητάει τη βοήθεια των παιδιών για να τον βοηθήσουν να βρει μια λύση ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά τους και να ζήσουν όλοι μαζί αρμονικά και αγαπημένοι. Τα παιδιά με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ακολουθούν τον Πρίγκιπα στο ταξίδι του και δημιουργούν ένα τραγούδι που περιγράφει τις περιπέτειές του σε όλους τους πλανήτες. Κάθε πλανήτης αφορά μια θεματική ενότητα από τις 4 ενότητες καλλιέργειας δεξιοτήτων:                                                                                                                           1.Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.   2. Δημιουργώ και Καινοτομώ -Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία.    3. Φροντίζω το περιβάλλον                                                                             4. Ζω καλύτερα-Ευ Ζην

Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και με τη σειρά τους αυτοί οι δείκτες εξειδικεύονται σε 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχοληθήκαμε συνδέεται με ένα διαφορετικό στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα του έργου δημοσιοποιούνται στις ιστοσελίδες των σχολείων -συνεργατών, στους γονείς με παρουσιάσεις και ενημερώσεις, στην ευρύτερη κοινότητα με αναρτήσεις σε έντυπες και ηλεκτρονικές  τοπικές εφημερίδες. Σε συνέδρια και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Σε περιβαλλοντικά, φιλοζωικά και εκπαιδευτικά sites, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα sites των Δήμων που ανήκουν τα σχολεία. Το έργο  αποτέλεσε την αφορμή και έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς να εμπλακούν σε μια συνεργατική, δημιουργική διαδικασία  μάθησης με πολλά οφέλη για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.  Τα παιδιά καλλιέργησαν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, που σχετίζονται με την συνεργασία, την επικοινωνία, και την ομαδική δουλειά, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα για την υλοποίηση κοινών στόχων με όχημα τις Νέες Τεχνολογίες.  Εξοικειώθηκαν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό προς τους άλλους ανθρώπους, το σεβασμό προς το περιβάλλον, την προστασία του νερού. Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς, την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή. Βρήκαν λύσεις, αναζήτησαν πληροφορίες, αξιοποίησαν τις δημιουργικές τους δεξιότητες, για να βοηθήσουνε το Μικρό Πρίγκιπα.  Οι μαθητές υιοθέτησαν θετικές στάσεις και συμπεριφορές και ανέπτυξαν το αίσθημα της συλλογικής, κοινωνικής ευθύνης. Ανέλαβαν  ενεργό ρόλο και  συμμετείχαν σε λήψεις αποφάσεων τις σχολικής κοινότητας, προώθησαν τα αποτελέσματα του έργου τους και ενημέρωσαν με δράσεις διάχυσης τα μέλη της σχολική κοινότητας.



Συνεργασίες

Στην πρώτη θεματική ενότητα, Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, υλοποιήσαμε  το πρόγραμμα ανάπτυξης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας / Δρ. Σοφίας Νικολιδάκη ΕΔΙΠ. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του Δήμου Κηφισιάς «Προνόη», διοργανώνοντας διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση με τίτλο: «Όρια αγάπης και ασφάλειας, μια συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών». Συνεργασία με τη συγγραφέα Μαρία Κουτσανοπούλου, σε διαδικτυακή ανάγνωση του βιβλίου της σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία: «Με τα χέρια δεν χτυπάμε με τα χέρια αγαπάμε». Συνεργασία με τους Δήμους που ανήκουν τα  συνεργαζόμενα σχολεία για τη συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό παντοπωλείο και φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο.        Σύνδεση με το στόχο 16- Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και ισχυροί θεσμοί

Στη δεύτερη θεματική ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομώ -Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα: «Τίτλος προγράμματος: «STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική», φορέας / εκπονητής: 3ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΕΕ ΠΕ 6ο Παρασκευή Φώτη.  Συνεργαστήκαμε με τη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕ 60 του 3ου ΠΕ. Κ.Ε.Σ Αττικής-Υπ. Παιδείας, κα Παρασκευή Φώτη, για τη διοργάνωση διαδικτυακής ενδοσχολικής επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς, με τίτλο: «STEM και εκπαιδευτική ρομποτική στο νηπιαγωγείο». Καλές πρακτικές διδακτικά σενάρια. Συνεργασία με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, σε  διαδικτυακή ανάγνωση του βιβλίου της σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία: «Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα».                                                                                                   Σύνδεση με το στόχο 6- Καθαρό νερό-Αποχέτευση.

Στη Τρίτη θεματική ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον-Φιλοζωία, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα που προτείνει ο Σύλλογος Δίκτυο Τέχνης και  Δράσης έχει τίτλο «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς». Συνεργαστήκαμε  με την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο. με  διαδικτυακή  παρουσίαση στα συνεργαζόμενα σχολεία, με θέμα τη κακοποίηση και την εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς,  ώστε  να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης. Συνεργασία με τους Δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις που ανήκουν τα συνεργαζόμενα σχολεία, για την συλλογή τροφής για τα αδέσποτα ζώα.                                                              Σύνδεση με το στόχο 15-Ζωή στη στεριά.

Στη τέταρτη θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα-Ευ ζην,  πρόγραμμα Οδικής ασφάλειας με τίτλο: « ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ», Δρ. Κατερίνα Δ. Θεοδοσέλη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα και έχουμε προγραμματίσει, συνεργασία με τον φορέα Ι.Ο.Α.Σ Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, Πάνος Μυλωνάς με διαδικτυακή επιμόρφωση των συνεργαζόμενων σχολείων με θέμα την οδική ασφάλεια-κυκλοφοριακή αγωγή. Συνεργασία με τη συγγραφέα του βιβλίου: «Καλώς τον κο ΚΟΚ», Ελένη Πιτσιδοπούλου,  εγκεκριμένο από το Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών,  σε διαδικτυακή παρουσίαση-ανάγνωση του βιβλίου από τη συγγραφέα με τα συνεργαζόμενα σχολεία.  Συμμετοχή στη δράση του φορέα Ι.Ο.Α.Σ : «Share the Safety»,  με στόχο τη συγκέντρωση παιδικών καθισμάτων για το αυτοκίνητο, από όσους δεν τα χρειάζονται για όσους τα έχουν ανάγκη. Σύνδεση με το στόχο 11- Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Δράσεις για την Ειρήνη: Συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού με τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων σχολείων στη δράση: «Το αρκουδάκι μου για σένα», με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό του Χαμόγελου με τίτλο: YouSmile Awards» και θέμα: «Πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες», στην κατηγορία: «Σχολεία που βοηθάνε άλλα παιδιά»


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Όλγα Σακελλαρίου, Ειρήνη Πλάκα, Άννα Παλαιοδήμου, Βασιλική Δελημάνη, Δημήτρης Ζερβάκης, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Ευτυχία Νικολάου, Μαριάμ Βασιλειάδου, Αικατερίνη Βελτσίστα, Δέσποινα Γεωργίου Κίτσιου, Παρασκευή Κιτσάτη, Αλεξάνδρα Λιάπη, Μαρίζα Χρήστου, Βασιλική Κατσαρού, Αικατερίνη Μπιρμπίλη, Θεοδώρα Μαρινάτου.

Στόχος δράσης

1. Η εφαρμογή εναλλακτικών διδακτικών προσεγγίσεων στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιότητων 21+ έχει ως στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες δουλεύοντας πάνω σε ένα πρόβλημα/πρόκληση, το διερευνούν και καλούνται να βρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα μέσω μιας διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων, έρευνας, ανάλυσης, εφαρμογής πληροφοριών και αξιοποίησης των δημιουργικών τους δεξιοτήτων. 2. Να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (4cs), Δεξιότητες Ζωής, Δεξιότητες τεχνολογίας, μηχανικής και επιστήμης, Δεξιότητες του νου. 3. Οι μαθητές/τριες να υιοθετήσουν σωστές οδικές συμπεριφορές, να καλλιεργήσουν δεξιότητες αυτομέριμνας, οδικής ασφάλειας και δεξιότητες αυτοπροστασίας, να αποκτήσουν θετική στάση σε θέματα αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, να έρθουν σε επαφή με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία, STEM και εκπαιδευτική ρομποτική, μέσα από το κύκλο του νερού και την υδροδυναμική. 4. Η ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, ώστε να προωθήσουμε την συνεργατική μάθηση, να καλλιεργήσουμε ψηφιακές δεξιότητες, να ενδυναμώσουμε την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών από διαφορετικά σχολεία.

Χρόνος δράσης

Από τον Οκτώβριο 2021 έως το Μάιο 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας