Ένα σποράκι φυτρώνει στη Μυρτιά

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα σποράκι φυτρώνει στη Μυρτιά» στηρίχθηκε στην ανάγη να κατανοήσουν οι μαθητές την σημασία που έχει η κατανάλωση τοποικών προϊόντων για τη μείωση του οικολογικου αποτυπώματος στον τομέα της διατροφής και επιθυμία ενδυνάμωσης των σχέσεων του σχολείου με τους γονείς των μαθητών και την τοπική κοινωνία.
Για το λόγο αυτό το σχολείο συνεργάστηκε με το τμήμα Κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και συγκεκριμένα με τους φοιτητες Κοροβεζου Μαρια, Κυδωνάκης Γιώργος Κύριλλος, Μαρινάκη Ζαφειρούλα, Παπαστεφανακη Ελενη, Πασιαμη Χρυσουλα.
Οι μαθητές τους σχολείου με την καθοδήγηση των φοιτητών και των εκπαιδευτικών καθάρισαν τον κήπο, βοήθησαν στη διαμόρφωσή του φτιάχνοντας βραχόκηπο με ενδημικά κι αρωματικά φυτά της Κρήτης καθώς και με λαχανικά. Στην προσπάθεια αυτή οι γονείς συνεργάστηκαν με τους μαθητές προκειμένου να εμπλακούν κι αυτοί στη διαδικασία και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των παιδιών τους, ενδυναμώνοντας τη γονεϊκή εμπλοκή και τα οφέλη που έχει αυτή στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών. Επίσης, έμαθαν να φτιάχνουν το δικό τους λίπασμα στον κοστομποποιητή ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτό όταν θα χρειαστεί αντί να χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Τέλος συνεργάστηκαν κι εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσω εικαστικών παρεμβάσεων στο χώρο του σχολείου. Επίσης, κάθε Παρασκευή καθιερώθηκε ως μέρα Κρητικής διατροφής και τα παιδιά τόσο στο δεκατιανό τους όσο και στο μεσημεριανό έτρωγαν φαγητά από τοπικά προϊόντα.
Παράλληλα διοργανώθηκε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο οποίο γονείς, μαθητές και κάτοικοι του χωριού συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν τους γρίφους που ήταν σύμφωνοι με τους στόχους του προγράμματος.
Η ενδυνάμωση της γονεϊκης εμπλοκής και συμμετοχή τους στη σχολική κοινότητα.
Η γνωριμία με τα ενδημικά φυτά της Κρήτη.
Η καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών σύμφωνες με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.
Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος μέσα από την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και την κατανάλωση παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Προκειμένου το περιβαλλοντικό πρόγραμμα να έχει τα καλύτερα οφέλη ήταν απαραίτητη η συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Σε όλη αυτή την προσπάθεια πολύτιμη ήταν η συνεργασία και η οικονομική στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, τους τοπικούς φορείς του χωριού αλλά και τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων
Στο τέλος Μαΐου έχει προγραμματιστεί να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία μέσα από μία εκδήλωση όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων πλαισιωμένη με τραγούδια που θα τραγυδήσουν οι μαθητής και οι γονείς τους.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]