menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δ. Σχ. Μυρτιάς

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Ένα σποράκι φυτρώνει στη Μυρτιά

Ένα σποράκι φυτρώνει στη Μυρτιά
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα σποράκι φυτρώνει στη Μυρτιά» στηρίχθηκε στην ανάγη να κατανοήσουν οι μαθητές την σημασία που έχει η κατανάλωση τοποικών προϊόντων για τη μείωση του οικολογικου αποτυπώματος στον τομέα της διατροφής και επιθυμία ενδυνάμωσης των σχέσεων του σχολείου με τους γονείς των μαθητών και την τοπική κοινωνία.

Για το λόγο αυτό το σχολείο συνεργάστηκε με το τμήμα Κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και συγκεκριμένα με τους φοιτητες Κοροβεζου Μαρια, Κυδωνάκης Γιώργος Κύριλλος, Μαρινάκη Ζαφειρούλα, Παπαστεφανακη Ελενη, Πασιαμη Χρυσουλα. 

Οι μαθητές τους σχολείου με την καθοδήγηση των φοιτητών και των εκπαιδευτικών καθάρισαν τον κήπο, βοήθησαν στη διαμόρφωσή του φτιάχνοντας βραχόκηπο με ενδημικά κι αρωματικά φυτά της Κρήτης καθώς και με λαχανικά. Στην προσπάθεια αυτή οι γονείς συνεργάστηκαν με τους μαθητές προκειμένου να εμπλακούν κι αυτοί στη διαδικασία και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των παιδιών τους, ενδυναμώνοντας τη γονεϊκή εμπλοκή και τα οφέλη που έχει αυτή στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών. Επίσης, έμαθαν να φτιάχνουν το δικό τους λίπασμα στον κοστομποποιητή ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτό όταν θα χρειαστεί αντί να χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Τέλος συνεργάστηκαν κι εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσω εικαστικών παρεμβάσεων στο χώρο του σχολείου. Επίσης, κάθε Παρασκευή καθιερώθηκε ως μέρα Κρητικής διατροφής και τα παιδιά τόσο στο δεκατιανό τους όσο και στο μεσημεριανό έτρωγαν φαγητά από τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα διοργανώθηκε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο οποίο γονείς, μαθητές και κάτοικοι του χωριού συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν τους γρίφους που ήταν σύμφωνοι με τους στόχους του προγράμματος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η ενδυνάμωση της γονεϊκης εμπλοκής και συμμετοχή τους στη σχολική κοινότητα.

Η γνωριμία με τα ενδημικά φυτά της Κρήτη.

Η καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών σύμφωνες με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.

Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος μέσα από την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και την κατανάλωση παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη  περιοχή της Κρήτης.



Συνεργασίες

Προκειμένου το περιβαλλοντικό πρόγραμμα να έχει τα καλύτερα οφέλη ήταν  απαραίτητη η συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Σε όλη αυτή την προσπάθεια πολύτιμη ήταν η συνεργασία και η οικονομική στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, τους τοπικούς φορείς του χωριού αλλά και τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντωνοπούλου Θεανώ, Γούλα Ευαγγελία, Γωνιανάκης Ανδρέας, Δερμιτζάκης Ευάγγελος, Ζαχαροπούλου Κατερίνα, Μητσάγκας Ανδρέας, Ψυχογιού Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στο τέλος Μαΐου  έχει προγραμματιστεί να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία μέσα από μία εκδήλωση όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων πλαισιωμένη με τραγούδια που θα τραγυδήσουν οι μαθητής και οι γονείς τους.


Στόχος δράσης

Γνωστικοί Στόχοι: Οι μαθητές να γνωρίσουν τα αρωματικά κι ενδημικά φυτά του τόπου τους. Οι μαθητές να γνωρίσουν τα οφέλη της κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων έναντι αυτών με μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα. Οι μαθητές να μάθουν να φροντίζουν τα φυτά που έχουν φυτέψει στον κήπο του σχολείου. Να γνωρίσουν τα οφέλη της παραγωγής φυσικού λιπάσματος μέσω της κομποστοποιησης αντί για χημικά λιπάσματα που οι διαδικασίες παραγωγής τους συμβάλουν στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Συναισθηματικοί Στόχοι: Οι μαθητές να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν προς ένα κοινό στόχο. Να δημιουργηθεί στους μαθητές η επιθυμία να ενημερώσουν τη σχολική κοινότητα για τα οφέλη της χρήσης των τοπικών προϊόντων Οι μαθητές να είναι σε θέση να κατανοούν και να σέβονται την αντίθετη άποψη. Να δημιουργηθεί στους μαθητές η επιθυμία να υποκινήσουν και να ενθαρρύνουν και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας να συνεργάζονται προς ένα κοινό σκοπό. Κοινωνικογνωστικοί Στόχοι: Οι μαθητές να μπορούν να εργάζονται ομαδικά. Οι μαθητές να είναι σε θέση να οργανώνουν τις δράσεις τους. Οι μαθητές να μπορούν να κωδικοποιήσουν τις γνώσεις τους ώστε να ενημερώσουν την σχολική κοινότητα.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

1/11/2022 - 31/5/2023

Τόπος Δράσης

Μυρτιά Ηρακλείου ΚΙρήτης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας