menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ένα μπαούλο, μια ιστορία...

Ένα μπαούλο, μια ιστορία...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5o Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Το 5ο 2/θ ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής βρίσκεται επί της οδού Γ. Ρίτσου 9, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασιλείου Μελά για την προσχολική αγωγή και εγκαινιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1995. Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας κι έναν μεγάλο, όμορφο αύλειο χώρο. Ο Σύλλογος Διδασκόντων οραματίζεται ένα σχολείο: Με ιδανικές υλικές και παιδαγωγικές συνθήκες που θα προάγουν τη μαθησιακή διαδικασία, συνθήκες που αξίζουν όλα τα παιδιά αυτού του τόπου. Όπου μαθητές/τριες, γονείς κι εκπαιδευτικοί θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, καθώς είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί. Με ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Με πρωταρχικό στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής που θα αποτελέσουν εφόδια στο μέλλον για μια πετυχημένη, παραγωγική κι ευτυχισμένη ζωή, μέσα από καινοτόμες δράσεις. Ανοιχτό στην κοινωνία μέσα από οργανωμένες δράσεις, σε συνεργασία με διάφορους φορείς της ευρύτερης κοινωνίας.


Διευθυντής Σχολείου

Μαλαματή Πονηρίδου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή ένα παλιό μπαούλο και το περιεχόμενο του οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της χώρας τους και συγκεκριμένα τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μέσα από ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες κατανόησαν τα συναισθήματα συνανθρώπων τους που βιώνουν τον πόλεμο και τη στέρηση της ελευθερίας τους. Κατανόησαν τις έννοιες της ελευθερίας και της ειρήνης και αναγνώρισαν την αξία που έχουν για την ανθρωπότητα. Εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και συνεργάστηκαν δημιουργικά με συνομηλίκους. Το πρόγραμμα διήρκησε 4 εβδομάδες και σε αυτό συμμετείχαν 49 νήπια και 4 εκπαιδευτικοί.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά γνώρισαν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας τους. Κατανόησαν τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος και η στέρηση της ελευθερίας στον άνθρωπο. Ανέπτυξαν ποικίλες συνεργασίες κατανοώντας έτσι την αξία της αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά και να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα  συναισθήματα των συνανθρώπων τους. Τέλος κατανόησαν τις αξίες της Ειρήνης και της Ελευθερίας και το γεγονός ότι αποτελούν αναμφισβήτητα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.



Συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτεύχθηκαν ποικίλες συνεργασίες όπως με:

  • Τους γονείς των νηπίων
  • Τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου
  • Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
  • Την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής
  • Τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ροδοπης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαλαματή Πονηρίδου, Δέσποινα Γιαπουτζίδου, Ροδόπη Σκαρλατάκη, Ολυμπία Αντωνίου

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα της χώρας τους και να αντιληφθούν τα δεινά του πολέμου. Να αλληλεπιδράσουν και να κατανοήσουν τη δύναμη της συνεργασίας για ένα θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο μιας μικρής ομάδας, της τάξης, της κοινωνίας του κόσμου. Να κατανοήσουν τις έννοιες της Ελευθερίας και της Ειρήνης και να αναγνωρίσουν την αξία τους. Να κατανοήσουν τα συναισθήματα συνανθρώπων τους σε κατάσταση πολέμου και στέρησης της ελευθερίας τους. Να κατανοήσουν ότι η επίτευξη της Ειρήνης είναι υπόθεση όλων μας και ξεκινά από τον σεβασμό στον συνάνθρωπό μας.

Χρόνος δράσης

1 μήνας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας