menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Αγιάσου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ένα εικονικό μουσείο αφιερωμένο στον Τίτο Πατρίκιο

Ένα εικονικό μουσείο αφιερωμένο στον Τίτο Πατρίκιο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά το σχολικό έτος 2021-22 λειτούργησε για πρώτη χρονιά στο Γυμνάσιό μας Όμιλος Δημιουργικής Γραφής. Έξι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και μία μαθήτρια Α Γυμνασίου  από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 διάβασαν και έγραψαν ποίηση και από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 εστίασαν στην ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και εμπνεύστηκαν από αυτή. Η ομάδα εργαζόταν σύγχρονα κάθε Πέμπτη 14.00 – 15.30 και ασύγχρονα μέσω η–τάξης (https://eclass11.sch.gr/courses/3311010220/). Οι μαθητές/τριες εργάζονταν παράλληλα με τον Όμιλο δημιουργικής γραφής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, παρακολουθώντας οι μεν το υλικό που παρήγαγαν οι δε παρακινώντας και εμπνέοντας η μια ομάδα την άλλη. Οι μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης συμπεριέλαβαν στο ηλεκτρονικό τους περιοδικό τα δικά μας ποιήματα και τις ηχογραφήσεις μας https://app.bookcreator.com/library/-MsauffPZu4hM0iU3osL/YD2wTh7qW9YxxQeyjOJMtR0qJPI3/PXmbWSalRoKJdE2AE1WTNg/RWmdHVidSNqw76fiJJ_hYA)  και εμείς τα αντίστοιχα δικά τους στο εικονικό μας μουσείο https://www.artsteps.com/view/6231be8295559e0ec5a06c07. Οι μαθητές έγραψαν συνεργατικό ποίημα με αφορμή στίχο του Τίτου Πατρίκιου http://meetingwords.com/7CoV43sNEb  και έλαβαν μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό για τον Τίτο Πατρίκιο που διοργάνωσε για το νησί της Λέσβου το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης https://padlet.com/139vas/jwq4h406bn737aul. Οι μαθητές συναντήθηκαν δια ζώσης στα δύο σχολεία και αντάλλαξαν δώρα με ποιήματα και στίχους του ποιητή.


Αποτελέσματα / επίδραση

Θεωρούμε πως το συγγεκριμένο πρόγραμμα έκανε την αρχή μιας πολύ ωραίας συνεργασίας μεταξύ των καθηγητών των δύο σχολείων και άνοιξε το δρόμο για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, εμπειριών, παιδαγωγικών μεθόδων,  διδακτικών πρακτικών και τεχνογνωσίας. Σε ό,τι αφορά στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούν με τη θέλησή τους και στον ελεύθερο τους χρόνο με τη λογοτεχνία και να εκφραστούν ποιητικά. Οι μαθητές μελέτησαν, συνέδεσαν τη λογοτεχνία με τη ζωή, δημιούργησαν ποικιλία κειμενικών ειδών και ποιητικών κειμένων, εξωτερίκευσαν και μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα, συνεργάστηκαν, καλλιέργησαν τον προφορικό και γραπτό λόγο, παρακίνησαν  και ενέπνευσαν ο ένας τον άλλο, δέθηκαν μεταξύ τους ως ομάδα και εξοικειώθηκαν με ψηφιακά εργαλεία



Συνεργασίες

Το σχολείο μας (Γυμνάσιο Αγιάσου) συνεργάστηκε με το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά από επικοινωνία των εμπλεκόμενων καθηγητριών. Οι δύο ομάδες λειτουργούσαν παράλληλα σε παρόμοιο υλικό και η μία ενημερωνόταν για το υλικό της άλλης μέσω του υλικού στην η-τάξη. Οι ιδέες της μιας ομάδας γονιμοποιούσαν ιδέες της άλλης, το υλικό της μιας κινητοποιούσε σε δράση την άλλη.Οι μαθητές διάβαζαν και άκουγαν τις ηχογραφήσεις των άλλων μαθητών και έφτιαχναν σελιδοδείκτες με στίχους δικούς του ή του ποιητή για να τους χαρίσουν ο ένας στον άλλον στις συναντήσεις τους.  Η συνεργατική γραφή ποιήματος στο meeting words ήταν μια ιδέα που άρεσε πολύ στους μαθητές και των δύο σχολείων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ανδρονίκη Σαββέλη (Γυμνάσιο Αγιάσου) - Αποστολία Μάμμα(Γυμνάσιο Αγιάσου) - Βασιλεία Χατζηβασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης)

Στόχος δράσης

-Προσέγγιση της λογοτεχνίας ως κατασκευής, ως ανοιχτής και πολύσημης δημιουργικής έκφρασης - Βιωματική εξοικείωση με τη λογοτεχνική πράξη (ανάγνωση – συγγραφή) -Σύνδεση της λογοτεχνίας με τη ζωή και ανίχνευση στάσεων και αξιών των μαθητών μέσω της αναγνωστικής ανταπόκρισης - Καλλιέργεια φιλαναγνωσίας 5)Ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αι (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνεργασία) -Γλωσσική καλλιέργεια -Παραγωγή ποικιλίας κειμενικών ειδών με τη διευρυμένη έννοια του όρου (πολυτροπικά κείμενα, υπερκείμενο …) -Ανάπτυξη πολυγραμματισμών

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2021-Μάιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας