menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ένα Αειφόρο Σχολείο

Ένα Αειφόρο Σχολείο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων

Το "Βοστάνειο" 6/θέσιο Δ. Σ. Παμφίλων λειτουργεί από το 1928 σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο με ενεργή παρουσία της σχολικής κοινότητας στην τοπική κοινωνία. Σε τακτική βάση υλοποιούμε διάφορα προγράμματα, όπως ψυχοκοινωνικά, ασφάλειας στο διαδίκτυο, συνεργασίας με τοπικούς φορείς, περιβαλλοντικά προγράμματα (ΚΠΕ Ασωμάτου, ΑΦΗΣ, Δίκτυο Αειφόρων Σχολείων, ECO Schools, WWF). Επίσης συμμετέχουμε σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς και σε εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα (etwinning, Erasmus+, STEM-WRO Hellas).


Διευθυντής Σχολείου

Γεώργιος Κλειδαράς

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχολείο μας αν και στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο (1928) με πολλά προβλήματα, στοχεύει να γίνει ένα αειφόρο, βιώσιμο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις για έναν καλύτερο ποιοτικά κόσμο. Η αρχή θα γίνει διαμορφώνοντας τη νοοτροπία των παιδιών. Γι' αυτό προσπαθούμε μέσα από συνεργασίες και προγράμματα να εμφυσήσουμε τη σωστή στάση και συμπεριφορά στο σχολείο και στο περιβάλλον. Προσπαθούμε να κάνουμε την ανακύκλωση (χαρτιού, πλαστικών, μπαταριών, καπακιών, οργανικών τροφών)  τρόπο ζωής εντός σχολείου και να τη μεταδώσουμε και στην τοπική κοινωνία με δράσεις που ξεκινούν από τα σπίτια των μαθητών. Δημιουργήσαμε γωνιά σχολικής βιβλιοθήκης, αντικαταστήσαμε τον εξοπλισμό του γηπέδου μπάσκετ και ευελπιστούμε να διαμορφώσουμε στο ισόγειο χώρους για δωμάτιο βιβλιοθήκης και εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών.  Συνεργαζόμαστε  με οργανισμούς τοπικούς και εθνικούς (ΑΦΗΣ, Δίκτυο Αειφόρων Σχολείων, ECO Schools, WWF, Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, make a wish) και συνεισφέρουμε τακτικά, όπως όταν στείλαμε είδη πρώτης ανάγκης και ζωγραφιές των παιδιών στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία. Υλοποιούμε 3 συνεργατικά έργα  eTwinning με σχολεία από Ελλάδα και Ευρώπη για τη σημασία των δασών στο περιβάλλον (FORESTS= FOR EARTH’S TREES #eTw4Future: συνεργατική ιστορία για το δάσος ), για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτότητας των μαθητών (Let's Play with EU) και για την δυνατότητα που έχουν τα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες και να επιφέρουν αλλαγές (Little PBL agents in Action - αλλαγές στο σχολείο μας) . Επίσης, συμμετέχουμε σε Εκπαιδευτική δράση - Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ μαθητών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO για την προβολή του Απολιθωμένου δάσους Σιγρίου και του Γεωπάρκου Λέσβου. Και επιπλέον συμμετείχαμε με παρουσίαση -πρόταση για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου στον μαραθώνιο καινοτομίας Culture4Aegean που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημιου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου με στόχο την κατάθεση καινοτόμων ιδεών για ψηφιακές εφαρμογές που θα προβάλλουν και θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Λέσβου. Πιστεύουμε ότι η συνέχεια μας θα είναι πάντα δυναμική και ουσιαστικά αποτελεσματική.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Ένα αειφόρο σχολείο είναι δημοκρατικό και συμμετοχικό για αυτό θα προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση και θα δημιουργήσει συνειδητοποιημένους και ενεργούς αυριανούς πολίτες. Ο αντίκτυπος του θα έχει και σημαντικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία και πιστεύουμε θα είναι πρότυπο καλής πρακτικής και στους ευρωπαίους εταίρους μας.



Συνεργασίες

Συνεργαζόμαστε στα 3 ευρωπαϊκά προγράμματα με σχολεία από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Πολωνία. Επίσης, έχουμε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς και εθνικές οργανισμούς όπως, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων, Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου «Πνοή» , ΚΠΕ Ασωμάτου, ΑΦΗΣ, Δίκτυο Αειφόρων Σχολείων, ECO Schools,WWF, Χαμόγελο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, make a wish.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γιώργος Κλειδαράς, Μαρία Χαλκιά, Μαρίνα Κεφαλά, Θεοδώρα Τσαγκάρη, Ελένη Κούβα, Γιώργος Παπατζιάμος, Παναγιώτης Αβαγιανός, Ειρήνη Μελαχροινού, Χαράλαμπος Δοματάς, Γεωργία Βαγιάννη, Αποστολία Πανάγου

Στόχος δράσης

Αειφορία, ανακύκλωση

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2022-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας