menu

Σύνδεση | Εγγραφή

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Εν οίνω η αλήθεια-«In Vino Veritas»

Εν οίνω η αλήθεια-«In Vino Veritas»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Δημόσιο Ημερήσιο Γυμνάσιο Διεύθυνση: Χείρωνος 53-Επτά Πλατανίων Βόλος, 38333, Νομός Μαγνησίας Τηλέφωνο: 24210-46390 Η σχολική μονάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου στεγάζεται σε νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα από το 1989 στον πραύλιο χώρο του παλιού εργοστασίου Μουρτζούκος-Λεβιάθαν. Το σχολείο μας φιλοξενεί 305 μαθητές με επιτελείο 51 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Λειτουργούν 13 τμήματα με ταυτόχρονη διδασκαλία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης.Διαθέτει εργαστηριακές αίθουσες θετικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.


Διευθυντής Σχολείου

ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Περιγραφή του Θέματός μας

Οι διαστάσεις του θέματος «In Vino Veritas-Εν οίνω η αλήθεια» που θα προσεγγίσουμε σχετίζονται με την σπουδαιότητα της αμπελοκαλλιέργειας και την εξοικείωση των μαθητών με βασικές αγροτικές εργασίες κατά την διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Έχοντας ως κύρια αφορμή το αμπέλι (φυσικός χώρος καλλιέργειας του σταφυλιού), τα εργαλεία καλλιέργειας και τους τρόπους επεξεργασίας του οίνου μέχρι το τελικό  στάδιό του (παραγωγή-κατανάλωση), η περιβαλλοντική ομάδα θα έχει την δυνατότητα να κατανοήσει βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα εργαλεία καλλιέργειας και επεξεργασίας του οίνου κατανοώντας παράλληλα τον ανθρώπινο μόχθο μέχρι εντέλει το πολύτιμο αυτό φυσικό αγαθό να γίνει απόλαυση στο οικογενειακό μας τραπέζι. Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία του ανθρώπου με την φύση, τα στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή των βασικών καθημερινών αγαθών χαρακτηρίζουν την σπουδαιότητα της αμπελουργίας σε συνδυασμό με τις διάφορες επισκέψεις μας σε εργαστήρια οινολογίας, αμπελώνες, οινοποιεία και μουσεία. Συνεπώς οι μαθητές επιτυγχάνουν στο να προσεγγίσουν και να εκτιμήσουν έννοιες όπως η παράδοση, η συνέχεια και η εξέλιξη. Η ανθρώπινη γνώση, η επινοητικότητα, η δύναμη του πλούτου της φύσης και το πως ο άνθρωπος μπορεί να συνεργαστεί με αυτήν αναπτύσσει ένα κόσμο δημιουργίας με σκοπό την βελτίωση-αναβάθμιση του οίνου, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας (εισαγωγή-εξαγωγή αγαθών) και την ενοποίηση, αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων όσο αφορά την εμπορευματοποίηση του προϊόντος με λαούς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και άλλων Ηπείρων.

Μεθοδολογία Υλοποίησης

Θα ακολουθήσει η ομαδο-συνεργατική μέθοδος διδασκαλίας.

Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες-κατανομή ρόλων.

Αναζήτηση στοιχείων σε βιβλιογραφικές και ηλεκτρονικές πηγές.

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων.

Βιωματική μάθηση: επισκέψεις

Παρακολουθήσεις ταινιών σχετικά με το θέμα-σχολιασμοί βίντεο-απόψεις-προβληματισμοί.

Συλλογή και καταγραφή δεδομένων.

Σύνθεση τελικής παρουσίασης εργασίας σε power point προβολή

Διδακτικές  Επισκέψεις

1. Οινοποιείο "Τοκαλή" στην Νέα Αγχίαλο Βόλου (παραγωγή τοπικού τσίπουρου)

2. Εργαστήριο Οινολογίας @ Οινοπνευματωδών ποτών-Θέρμη, Θεσσαλονίκης

3. Οινοποιείο "Κεχρή"-Θεσσαλονίκη

4. Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη, Δράμα

5. Κτήμα "Τέχνης Οίνου"-Δράμα

6. Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνη, Τέμπη

7. Αμερικανική Γεωργική Σχολή

 


Στόχος δράσης

Σκοπός του προγράμματός μας είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για: Την πολιτισμική διάσταση του κρασιού μέσα από τις αξίες και τον τρόπο ζωής που συνυφαίνουν με την αμπελοκαλλιέργεια. Την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού καθώς και την θέση του στην καθημερινή ζωή. Τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού μέσα από το εύρος των δραστηριοτήτων και των επαγγελμάτων. Την σπουδαιότητα του επαγγέλματος του οινοποιού. Την ποιότητα, την ισορροπία και τον σεβασμό στο περιβάλλον του αμπελώνα, οινοποιείου, μουσείων. Να ανακαλύψουν την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας σε αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας. Να κατανοήσουν το θέμα της υπερβολικής κατανάλωσης σε αντιδιαστολή με την ισορροπημένη κατανάλωση κρασιού.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 21


Videos 5

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας