menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το έμβλημα του σχολείου μας

Το έμβλημα του σχολείου μας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Το 2ο 4/θ Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 2021. Το σχολικό έτος 2022-23 διανύει το 2ο έτος λειτουργίας του. Λειτουργούν τμήματα Γενικής Παιδείας, Πρωινής Ζώνης, Ολοήμερα τμήματα και Αναβαθμισμένο Ολοήμερο τμήμα διευρυμένου ωραρίου. Το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του σχολείου μας είναι η σχολική του αυλή.


Διευθυντής Σχολείου

Μαρία Μαγκίρογλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στην αρχή του σχολικού έτους τα νεοεισερχόμενα παιδιά διστάζουν πολλές φορές να συμμετέχουν προφορικά στο πλαίσιο ομαδικής συζήτησης στην παρεούλα της τάξης. Στο παρόν διδακτικό σενάριο η 1η και 2η δραστηριότητα δίνει τα κίνητρα προφορικής έκφρασης και συμμετοχής,  μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μέσω της χρήσης συμβόλων - εικόνων. Με τις εικόνες - σύμβολα τα παιδιά αφενός εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, δηλαδή τι τους αρέσει στις εικόνες που επιλέγουν και γιατί. Από την άλλη μυούνται σε δραστηριότητες συλλογής στοιχείων, καταγραφής των προτιμήσεών τους, συγκρίσεων και ταξινομήσεων αλλά και δραστηριότητες ψηφοφορίας. Τελικά υιοθετήθηκε το έμβλημα του σχολείου κατόπιν των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και οι μαθητές/τριες ανέπτυξαν δεξιότητες οπτικού και γεωμετρικού γραμματισμού. Παράλληλα ενισχύθηκε το αίσθημα του "ανήκειν" με συμπεριληπτικές δραστηριότητες, στις οποίες ήταν δυνατή η συμμετοχή όλων των παιδιών. Το έμβλημα του σχολείου αποτελεί ένα επικοινωνιακό μέσο μεταξύ του Νηπιαγωγείου και των μαθητών/τριών προσχολικής ηλικίας.

Οι μαθητές/τριες ενίσχυσαν το αίσθημα της αυτοαξίας και καλλιέργησαν τα θετικά στοιχεία της σχολικής τους ταυτότητας. 

Το έμβλημα του σχολείου μας είναι ένα σημείο αναφοράς, το οποίο δύναται να ενσωματώνεται σε ποικίλες σχολικές δράσεις μελλοντικά, θυμίζοντας στα παιδιά εκείνα τα σημαντικά εκπαιδευτικά θέματα που οι μαθητές/τριες συμμετέχουν και καλλιεργούν στο Νηπιαγωγείο. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η επίδραση αφορά την κουλτούρα συμπερίληψης την οποία το έμβλημα του Νηπιαγωγείου θυμίζει και το οποίο επιλέχθηκε μέσα από τους μαθητές/τριες, βάσει των ενδιαφερόντων/προτιμήσεών τους. Παράλληλα η χρήση του εμβλήματος συνοδεύει τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που οικοδομούν τη σχολική ταυτότητα των παιδιών και υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. 



Συνεργασίες

Δημοτική αρχή (Αντιδημαρχία Παιδείας Δήμου Καλαμαριάς, Σχολική επιτροπή Δήμου Καλαμαριάς)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαγκίρογλου Μαρία

Στόχος δράσης

Ενδυνάμωση σχολικής ταυτότητας μαθητών με συμμετοχικές δραστηριότητες και δημοκρατικές διαδικασίες.Καλλιέργεια του αισθήματος του

Χρόνος δράσης

Από Οκτώβριο 2022 έως Μάρτιο 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας