menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Έλεγχος και πρόληψη αλλοίωσης τροφίμων με Arduino

Έλεγχος και πρόληψη αλλοίωσης τροφίμων με Arduino
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς

Το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και την τρέχουσα σχολική χρονιά παρακολουθούν μαθήματα 256 μαθητές και διδάσκουν 29 εκπαιδευτικοί μόνιμοι, αποσπασμένοι και αναπληρωτές. Το σχολείο μας συμμετέχει τα τελευταία 30 χρόνια με ΄έντονη δραστηριότητα σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, εκπαιδευτικές ανταλλαγές και διεθνή συνέδρια.. Κάθε σχολική χρονιά ομάδες μαθητών συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγή σταδιοδρομίας κ.α) και δράσεις συνεργασίας με διεθνείς ή/και τοπικούς επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς (ESA, CERN, WWF, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών "Νόησις", ΑΠΘ, Μέντορες- Επαγγελματίες κ.α). Επιπλέον, λειτουργούν σε μόνιμη βάση μαθητικές ομάδες δραστηριοτήτων όπως μουσικοχορευτική και θεατρική ομάδα, ομάδα STEM με αντικείμενα τη Ρομποτική, τον Προγραμματισμό και τις Φυσικές Επιστήμες και η αθλητική ομάδα με δραστηριότητες που αφορούν τη φύση (πεζοπορίες, αναβάσεις, τρέκινγκ κ.α) αλλά και τη ζωή μέσα στην πόλη (συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, ποδηλασία, ημιμαραθώνιος κ.α.)


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Μπούγιας

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η αλλοίωση και η αποσύνθεση των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει λόγω των αναποτελεσματικών πρακτικών και συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς τους σε μεγάλες αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά πολλά τρόφιμα σπαταλούνται ή απορρίπτονται μετά την ημερομηνία λήξης τους ενώ θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να καταναλωθούν. Όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται, παράμετροι όπως η θρεπτική τους αξία, η αγωγιμότητα, η οσμή, το pH, η θερμοκρασία και η υγρασία συχνά μεταβάλλονται, και βοηθούν στην παρακολούθηση της ποιότητάς τους. Αρκετά τρόφιμα όταν ωριμάσουν υπερβολικά ή αλλοιωθούν αρχίζουν να εκπέμπουν αέρια, να αλλάζουν το χρώμα, να μεταβάλλουν την υγρασία, τη θερμοκρασία και το pH τους ή ακόμη και την αγωγιμότητά τους. Η εργασία αυτή προτείνει ένα σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων με τη χρήση του μικροελεγκτή Arduino, ώστε να ανιχνεύονται πιθανές αλλοιώσεις, μετρώντας με τη βοήθεια αισθητήρων τα παραπάνω στοιχεία. Τα δεδομένα από τις μετρήσεις συγκρίνονται σε μια βάση δεδομένων εργαστηριακών μετρήσεων, αξιολογείται η κατάσταση του τρόφιμου, και προτείνονται  αντίστοιχες ενέργειες.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η πρόταση μας είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει τη φρεσκάδα και την ποιότητα των τροφίμων και των ειδών διατροφής. Το προτεινόμενο ηλεκτρονικό κύκλωμα βασίζεται σε ένα μικροελεγκτή Arduino και σε ηλεκτρικούς αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνθήκες αλλοίωσης των τροφίμων, μετρώντας ενδεικτικές παραμέτρους όπως το pH, την υγρασία, τις εκπομπές αιθυλένιο ή/και μεθανίου καθώς και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Οι συγκεκριμένες παράμετροι μεταβάλλονται όταν ένα τρόφιμο αρχίζει να αλλοιώνεται.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιστημών Νόησις στη Θεσσαλονίκη, απο 12 έως 15 Απριλίου 2022.



Συνεργασίες

Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο «Schools as Living Labs» (SALL), μια συντονισμένη προσπάθεια σε 10 χώρες να αξιοποιηθεί η μεθοδολογία των «Ζωντανών Εργαστηρίων» για την προαγωγή της έννοιας του Ανοικτού Σχολείου. Το έργο θα δημιουργήσει μια μεθοδολογία βασισμένη στο ζωντανό εργαστήριο και θα αναπτύξει εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό. Η μεθοδολογία και το υλικό θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν σε 42 πιλοτικές σχολικές κοινότητες σε 10 χώρες. Στη συνέχεια, το έργο θα πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερης κλίμακας εφαρμογή της μεθοδολογίας που βασίζεται στο ζωντανό εργαστήριο που θα περιλαμβάνει επιπλέον 370 σχολεία, φθάνοντας σε 412 σχολικές κοινότητες σε 10 χώρες.

Συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών "Νόησις" για την παρουσίαση, την προώθηση και διάχυση του έργου.

Συνεργασία με την τοπική κοινότητα και το Δήμο Καλαμαριάς για την προώθηση και διάχυση του έργου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γεώργιος Νικολακάκης

Στόχος δράσης

Οι μαθητές εφαρμόζουν τη μέθοδο STEM, σχεδιάζουν και προγραμματίζουν το κύκλωμα, καταγράφουν & συγκρίνουν τις μετρήσεις, αναγνωρίζουν την καταλληλόλητα του τροφίμου. υιοθετούν στάσεις για την κατανάλωση, τη συσκευασία και την απόρριψη των τρόφιμων.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος 2022 - Απρίλιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας