menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Έξυπνα συστήματα αυτοματοποίησης για βρύσες εξωτερικών χώρων

Έξυπνα συστήματα αυτοματοποίησης για βρύσες εξωτερικών χώρων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Iδρύθηκε το 2000 και εποπτεύεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα σε αυτό φοιτούν 150 περίπου μαθητές και υπηρετούν 20 εκπαιδευτικοί.Στο σχολείο λειτουργούν κάθε χρόνο Όμιλοι (Αγγλικών, Άθλησης, Βιολογίας, Χημείας, Λόγου, Μαθηματικών, Οικονομίας, Πληροφορικής κ.ά.) και υλοποιούνται ποικίλα Προγράμματα (ευρωπαϊκά, Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά, Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Σταδιοδρομίας και Επιχειρηματικότητας). Επίσης, συμμετέχουμε αδιάλειπτα σε πολλούς μαθητικούς διαγωνισμούς και στους σχολικούς αθλητικούς αγώνες. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας: http://ppl.pplpamak.eu/ppl/


Διευθυντής Σχολείου

Κουρτίδου Σταυρούλα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Εικοσιένας/μία μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συμμετέχουμε στον Όμιλο Οικονομίας και στο Πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2021» του JuniorAchievementGreece, σχεδιάσαμε και να δημιουργήσαμε σύστημα άμεσης εξοικονόμησης νερού για ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου.

Με επιθυμία μας να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα από τα πολυτιμότερα για τον άνθρωπο αγαθά, το νερό. To καθαρό, προσβάσιμο σε όλους νερό είναι απαραίτητο στοιχείο του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Με πόσιμο μόνο το 0,007%  του νερού στον πλανήτη, η ορθολογική διαχείρισή του συνιστά στοίχημα κρίσιμο για το μέλλον. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι η μείωση του υδατικού αποτυπώματος σε εξωτερικούς χώρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς, κοινόχρηστους ή μη, δεν αποτελεί πρωταρχικό μέλημα ούτε των πολιτών, ούτε των αρμόδιων αρχών. Από την άλλη μεριά, είδαμε μελετώντας ότι μια αυτόματη βρύση μειώνει την κατανάλωση νερού ως 70%. Επιπλέον, μια ανέπαφη βρύση μειώνει την επίπτωση των μικροβίων κατά 98% έναντι μιας χειροκίνητης. «Αυτόματες» βρύσες, όμως, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ροή δυστυχώς δεν υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε σύστημα άμεσης εξοικονόμησης νερού για ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου. Η ιδέα προέκυψε από το καθημερινό βίωμα της σπατάλης νερού στις βρύσες του σχολείου, αλλά και από την έμφαση που δόθηκε στην ατομική υγιεινή ως μέσο προστασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Το εξάρτημα που δημιούργησε η μαθητική, εικονική εταιρεία μας, η FlowON, τοποθετείται σε κάθε τύπο εξωτερικής βρύσης σε μερικά δευτερόλεπτα, μετατρέποντάς την σε «έξυπνη» - αυτόματη βρύση που ανοιγοκλείνει αυτόματα με αισθητήρες κίνησης, κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιείται, δεν απαιτεί την επαφή του χρήστη.

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναιη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, η ανεξαρτησία από την κεντρική παροχή ρεύματος, η ευκολία εγκατάστασης, το χαμηλό κόστος, η αντικλεπτική πρόβλεψη.

Η κατασκευή μας αποτελείται από έναν ψηφιακό αισθητήρα εγγύτητας (υπερύθρων), μία μπαταρία λιθίου, μία μονάδα φόρτισης μπαταρίας λιθίου, ένα stepupvoltageconverter, ένα transistor τύπου mosfet, μία ηλεκτροβάνα και, τέλος, εκτυπωμένα κομμάτια με την χρήση 3D εκτυπωτή. Για τον σχεδιασμό χρησιμοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το CAD πρόγραμμα FreeCad και, με την βοήθεια της 3D εκτύπωσης, φτάσαμε μετά από πολλές δοκιμές στην τελική μας κατασκευή.

Δείτε τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=sdDubsSBDyY

Το εξάρτημα σχεδιάστηκε αποκλειστικά από εμάς,αφού συμβουλευτήκαμε: i) ειδικούς από το TALOS ScientixAmbassador, ii) ηλεκτρολόγους – υδραυλικούς, iii) τον M. Anastassiades,Designerτων δημόσιων βρυσών «fleet» του Λονδίνου σε θέματα βιομηχανικού σχεδιασμού, vi) τον Δήμαρχο Τρικάλων κ. Δ. Παπαστεργίου, αλλά και v) ιδιώτες - υποψηφίους αγοραστές τους για να διαπιστωθούν οι ανάγκες τους. Σημαντικές πληροφορίες για την βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων δόθηκαν από την καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Ε. Κολοκυθά.Τα τμήματα του εξαρτήματος κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατη εκτύπωση και συναρμολογήθηκαν από εμάς.

Μελλοντικά, στοχεύουμε σε βελτιώσεις και προεκτάσεις του παρόντος εξαρτήματος. Συγκεκριμένα, ενσωματώνουμε άμεσα σύστημα που θα βασίζεται στην πίεση του νερού για παροχή ενέργειας. Επίσης, μετά από παρότρυνση του Δημάρχου Τρικάλων, σχεδιάζουμε ήδη ένα δευτερεύον προϊόν που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ένας από τους άμεσους στόχους μας είναι, τέλος, η κατοχύρωση της πατέντας μας.

Το εξάρτημα απευθύνεται: i) στον Δημόσιο Τομέα (δημοτικές αρχές, διαχειριστές δικτύων υδροδότησης), για να εγκατασταθεί σε εκπαιδευτικές μονάδες, πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κ.α. και ii) στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά, ξενοδοχειακές και μεταποιητικές μονάδες, πρατήρια βενζίνης, εκπαιδευτικές μονάδες κ.ά.) 

Τα σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή του εξαρτήματος είναι: i) ο περιορισμός της σπατάληςτου νερού, ii) η εξοικονόμηση χρημάτων (εφόσον το νερό επιδοτείται και οι καταναλωτές πληρώνουν το 1/3 του κόστους του),iii) η προφύλαξη από τη διάδοση ασθενειών μέσω της επαφής με την κοινόχρηστη βρύση (μια παραδοσιακή βρύση φέρει 127.000 βακτήρια/cm2).Ειδικά οι δημόσιοι φορείς υιοθετούν και προσφέρουν στο κοινό με το εξάρτημά μαςμια βέλτιστη πρακτική αειφορίας.

Στόχος μας είναι το καινοτόμο εξάρτημά μας, ενόψει και του προγράμματος «Εξοικονομώ» για το νερό, να εφαρμοστεί σε εξωτερικές βρύσες τόσο από δημόσιους φορείς, όσο και από ιδιώτες. Για το σκοπό αυτό εξετάσαμε και την επιχειρηματική του διάσταση.

Δείτε το videopitch:

https://www.youtube.com/watch?v=8ctMO8CU-1Y

Το συγκεκριμένο βίντεο, καθώς και η όλη προσπάθεια της ομάδας μας, κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Καλύτερο Promo Video Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2021.

Σε μια εποχή που κινήματα πολιτών απαιτούν δημόσιες βρύσες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 2019/904/ΕΕ) επιβάλλει την εγκατάσταση κοινόχρηστων βρυσών προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού, προωθούμε τους στόχους του ΟΗΕ για καθαρό νερό, καλή υγεία και ευημερία, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.

Με πρώτη προτεραιότητα την εγκατάσταση του συστήματός μας στα σχολεία, σε συνδυασμό με καμπάνια ευαισθητοποίησης για επιστροφή των μαθητών στο νερό της βρύσης, απευθυνόμαστε κατόπιν σε δημόσιους φορείς και ιδιώτες, για να εγκαταστήσουμε το σύστημά μας σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές και μεταποιητικές μονάδες, σταθμούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, μονοκατοικίες με κήπους, παντού.

Δρομολογούμε ήδη επαφές με τον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ. Δανιηλίδη, ώστε να εγκατασταθεί στις βρύσες του σχολείου μας, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασής του στις κοινόχρηστες βρύσες του Δήμου. Ανάλογες επαφές έγιναν ήδη και με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σ. Δημητριάδη.

Για να προβάλουμε το έργο μας αξιοποιούμε επίσης τα ΜΜΕ, με άρθρο μας και Δελτίο Τύπου που προωθήσαμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και γνώρισε πληθώρα αναδημοσιεύσεων, με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στελεχών μας στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ 1, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις (ΕΡΤ3). Η βράβευσή μας από το JuniorAchievementGreece μας έδωσε επιπλέον δημοσιότητα σε εφημερίδες (Καθημερινή) και τηλεόραση (δελτίο ειδήσεων ΕΡΤ1), ώστε να προωθήσουμε τόσο το εξάρτημα που δημιουργήσαμε, αλλά και τους στόχους της αειφορίας που προωθούμε.

Η ιστοσελίδα (https://sites.google.com/view/flowon) που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τα στελέχη της εταιρείας μας, καθώς και οι λογαριασμοί μας στο Facebook και το Instagram, μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλουμε τις δράσεις μας και να μεταφέρουμε στο κοινό τις αξίες και τη φιλοσοφία μας.

https://www.facebook.com/FlowOn.jag

https://www.instagram.com/flowon_ja


Στόχος δράσης

Η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του υδατικού μας αποτυπώματος, στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και συμπεριφορές που θα εξασφαλίζουν αειφορία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας