menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Εξερευνώντας το 'Επος του '40 με ένα διαφορετικό τρόπο

Εξερευνώντας το Επος του 40 με ένα διαφορετικό τρόπο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό οργανισμό ο οποίος στέκεται και βαδίζει κοντά στην κάθε οικογένεια, στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Αποτελείται από ανθρώπους προσιτούς, ανθρώπους που είναι κοντά στο παιδί και την οικογένεια, ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά για την ποιότητα μέσα στη σχολική καθημερινότητα. Προσανατολισμένο στη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η εκπαιδευτική του ταυτότητα αντικατοπτρίζει όλα όσα είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών για ένα βιώσιμο και ποιοτικό μέλλον.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Λευκαδίτη - Δημήτριος Κέφης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται ως η επανάσταση της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Αυτή η επανάσταση έχει επιβάλει αλλαγές σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης. Το περιβάλλον μάθησης και διδασκαλίας έχει επηρεαστεί θετικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για βελτιωμένες εμπειρίες και νέες δεξιότητες, όπως συνεργασία, καινοτόμα εφαρμογή της γνώσης, κριτική σκέψη κ.ά.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 το Δημοτικό Σχολείο επέλεξε να προσεγγίσει τα γεγονότα με ένα διαφορετικό τρόπο, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες  με ποικίλους τρόπους.

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων Γ’ και Δ’ παρουσίασαν βασικές πληροφορίες των γεγονότων μέσα από το ψηφιακό εργαλείο Genial.ly. Η πρώτη διαφάνεια περιλάμβανε την ερώτηση «Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;». Η παραπάνω ερώτηση είχε διττό ρόλο. Αφενός να κεντρίσει την προσοχή των μαθητών και να τους παρακινήσει να σκεφτούν και αφετέρου να γίνει η συσχέτιση με προγενέστερες γνώσεις, ώστε να διευκολυνθεί η μαθησιακή διαδικασία. Η αλληλεπίδραση των μαθητών με το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό κι η ανάγνωση γραμμάτων των Ελλήνων από το μέτωπο έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη διερεύνησης, συζήτησης και προβληματισμού σχετικά με το έπος του 1940.  Οι μαθητές μπήκαν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των γεγονότων, των αιτιών, των αποτελεσμάτων και των συνεπειών του πολέμου. Ως επακόλουθο αποφάσισαν από κοινού σε μικρές ομάδες, να διαμορφώσουν το δικό τους υλικό με στόχο να εμπλέξουν τις μεγαλύτερες τάξεις (Ε’-Στ’) και φυσικά… να δούνε τι γνωρίζουν για τη σπουδαία αυτή επέτειο! Οι ομάδες αναζήτησαν πληροφορίες, τις οποίες αξιολόγησαν και στη συνέχεια μετουσίωσαν σε διαδραστικές ασκήσεις με ψηφιακά εργαλεία (Wordwall, Learning Apps, QR Code) καθώς και στην κατασκευή φυλλαδίων με διαβαθμισμένης δυσκολίας ασκήσεις. Επιπλέον, μία άλλη ομάδα δημιούργησε το δικό της επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου οι παίκτες/-τριες καθοδηγούσαν τον ελληνικό στρατό στην εθνική νίκη, αποφεύγοντας τον γερμανοϊταλικό στρατό. Χρησιμοποιώντας το ρομπότ BeeBot, οι παίκτες/τριες – στρατιώτες, ως μια ενωμένη ομάδα – προάγοντας την ευγενή άμιλλα, οδηγούνταν στην ελληνική σημαία, απαντώντας σε ερωτήσεις γνώσεων σχετικά με το Έπος του ’40. Το παιχνίδι, στην ολότητά του, ήταν δημιούργημα των μαθητών.

Οι μαθητές των τάξεων Ε’ και Στ’ αφού πραγματοποίησαν έρευνα σε ποικίλες πηγές, εστίασαν στο ανθρώπινο βίωμα. Τα παιδιά της Στ’ τάξης, μπήκαν στη θέση του στρατιώτη στο μέτωπο και οι μαθητές/μαθήτριες της Ε’, στη θέση και στον ρόλο της γυναίκας. Κατόπιν, κάθε τάξη από τον ρόλο της συνέταξε επιστολές, οι οποίες ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στις δύο τάξεις με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων της εκατέροθεν έρευνας. Στο τέλος, χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος στις “αποστολές” που είχαν ετοιμάσει οι ομάδες μαθητών από τη Γ’ και Δ’ Δημοτικού.


Αποτελέσματα / επίδραση

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων παρέχει στους μαθητές όλα τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, οι διαφορετικές μορφές πρόσβασης που παρέχει η τεχνολογία διασφαλίζουν μια πιο ευρεία και αποτελεσματική διερευνητική εργασία για το αντικείμενο μελέτης. Η προσέγγιση των γεγονότων του 1940 αποτέλεσε αφορμή για να γνωρίσουν οι μαθητές με ένα διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα του ΟΧΙ.

 



Συνεργασίες

Δήμος Ηρακλείου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δημήτριος Κέφης, Ρένα Βουιδασκάκη, Χάρης Γαρεφαλάκης, Μαρία Πνευματικάκη, Ελευθερία Βαμβακά, Νικόλαος Σουργιάς, Έλενα Μπαρκάτσα

Στόχος δράσης

Κατανόηση των γεγονότων του 1940. Κατανόηση της γερμανικής εισβολής και της κατάκτησης όλης της χώρας. Αντίληψη της σπουδαιότητας της νίκης της Ελλάδας επί της Ιταλίας. Γνωριμία με τα τραγούδια της εποχής. Αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών. Καλλιέργεια δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού. Καλλιέργεια κριτικής σκέψης.

Χρόνος δράσης

1 ΜΗΝΑΣ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας