menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα EEEEK Catering

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα EEEEK Catering
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δημητρίου (πρώην Ειδική Επαγγελματική Σχολή Αθηνών, E.E.E.EK. Καλλιθέας), είναι δημόσιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στη χώρα. Στο Σχολείο φοιτούν 240 έφηβοι μαθητές, ηλικίας από 13 έως 22 ετών, με νοητικές αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτισμό και πολυαναπηρίες, που έχουν τελειώσει ειδικό ή γενικό Δημοτικό. Η φοίτηση διαρκεί 6 έτη. Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση στις εξειδικεύσεις: Κεραμική Κηπουρική Ξυλουργική Υδραυλική Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική Ραπτική Το πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εκτός από την επαγγελματική εκπάιδευση στις παραπάνω ειδικεύσεις, περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα: Γλώσσα Μαθηματικά Φυσική Αγωγή Μουσική Καλλιτεχνικά Πληροφορική Κοινωνική και Επαγγελματική Αγωγή Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαθέτει επίσης υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης: Κοινωνική Υπηρεσία Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Τμήμα Εργοθεραπείας Τμήμα Λογοθεραπείας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τμήμα Σχολικής Νοσηλευτικής


Διευθυντής Σχολείου

Σωτήρης Ριμπάπης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EEEEKcatering αποτελεί μια εικονική startup του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και ασχολείται με την προετοιμασία εδεσμάτων για εκδηλώσεις που διοργανώνονται εντός και εκτός της σχολικής μονάδας για προσωπικό, μαθητές, γονείς και συνεργάτες. Λειτουργεί ως προσομοίωση μιας πραγματικής επιχείρησης εστίασης και εκπαιδεύει μαθητές και μαθήτριες στους παρακάτω τομείς:
προετοιμασία εδεσμάτων
προγραμματισμό εργασιών
οργάνωση εκδηλώσεων
εξυπηρέτηση πελατών
διαχείριση οικονομικών συναλλαγών
καθαριότητα
υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Οι μαθητές αρχικά συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης στη συνέχεια οργανώσαν τη λειτουργία μιας εικονικής start up η οποία λειτουργεί στον σχολικό τους χώρο και ασχολείται με την εκπαίδευση των τελειόφοιτων μαθητών του εργαστηρίου Μαγειρικής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ερεύνησαν με προσαρμοσμένα ερωτηματολόγια τη γνώμη των δυνητικών πελατών τους, και εφόσον διαπίστωσαν τη θετική τους πρόθεση για συμμετοχή στη προτεινόμενη τους υπηρεσία, επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα στο πλαίσιο των μαθημάτων τους και δημιούργησαν ένα μενού βασισμένο στις προτιμήσεις της ομάδας στόχου τους. Μοιράστηκαν ρόλους, ανέλαβαν καθήκοντα, οργάνωσαν εκδηλώσεις εντός και εκτός του σχολείου και ανέπτυξαν συνεργασίες διεκδικώντας την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος και η αυξανόμενη ζήτησή τους από τις ομάδες στόχου, συμβάλλουν στον απώτερο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη.


Αποτελέσματα / επίδραση

Βελτίωση κοινωνικών και προ επαγγελματικών δεξιοτήτων μαθητών/τριων
Εξωστρέφεια - Δημιουργία και ενίσχυση συνεργασιών
Βραβεύσεις - Αναγνώριση
Συμβολή στην ενταξιακή εκπαίδευση
Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας



Συνεργασίες

Ευαισθητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για την ομαλή εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Ανάπτυξη και δημιουργία σταθερών συνεργασιών με τον Δήμο της πόλης, συλλόγους γονέων, σχολεία τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης, επαγγελματίες και κοινωφελείς οργανώσεις στο πλαίσιο διοργάνωσης εκδηλώσεων μαζικής εστίασης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΧΡΥΣΟΥ, ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗ ΝΑΤΑΣΑ

Στόχος δράσης

Η δυναμική διάσταση του αναλυτικού προγράμματος των Ε.Ε.Ε.ΕΚ το καθιστά όσο το δυνατόν πιο εύκαμπτο και ανοικτό σε τροποποιήσεις και γενικότερα βελτιώσεις που κάθε φορά υπαγορεύονται από τη νέα επιστημονική γνώση, τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητες των μαθητών/τριών Η διδακτική μεθοδολογία που διέπει την βιωματική εκπαίδευση θέτει τους μαθητές στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές τους ανάγκες και τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες. Κυρίαρχο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελεί το επίπεδο των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EEEEKCatering στοχεύει κατά κύριο λόγο στην απόκτηση κοινωνικών και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και στην εξοικείωση των μαθητών/τριών με την κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερής μακροχρόνιας συνεργασίας με δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης κ.α, στην oλόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μέσα από την εμπλοκή τους σε δράσεις μαζικής παραγωγής εστίασης μέσω της συμμετοχή τους σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες με απώτερο στόχο την καλλιέργεια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ομαδική εργασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της συνεργασίας, της αυτοεκτίμησης, της επικοινωνίας, της λήψης πρωτοβουλιών, της τήρησης κανόνων κ.α. Ως προς τους μαθησιακούς στόχους, τα παιδιά θα είναι ικανά: να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να καταστούν ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις, να πληροφορηθούν για πιθανές επαγγελματικές διεξόδους, να προσανατολιστούν επαγγελματικά, να καλλιεργήσουν εργασιακή συμπεριφορά και να αποκτήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την κατάλληλη προετοιμασία για την εργασία. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία: να μάθουν να συνεργάζονται και να αντιμετωπίζουν τυχόν συγκρούσεις, να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν σωστά τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους στην οικοδόμηση των νέων, να αναπτύξουν υπευθυνότητα για την ολοκλήρωση έργων που σχετίζονται με την ομαλή κοινωνική και εργασιακή του ένταξη. Η μεθοδολογία υλοποίησης του προγράμματος εστιάζει κυρίως στη συνεργατική μάθηση, το παίξιμο ρόλων, σε εξατομικευμένες ασκήσεις, παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού και στη διαθεματική προσέγγιση. Η αλληλεπίδραση του προγράμματος βασίζεται στη βιωματική μάθηση και στις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

Χρόνος δράσης

2 έτη

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας