menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Εκπαιδεύομαι για το περιβάλλον -Ανακυκλώνω- Ανταμείβοντας την Ανακύκλωση για Ένα Καλύτερο Αύριο"

Εκπαιδεύομαι για το περιβάλλον -Ανακυκλώνω- Ανταμείβοντας την Ανακύκλωση για Ένα Καλύτερο Αύριο"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Το Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου ιδρύθηκε το 1952 και επεκτάθηκε το 1988. Σήμερα το σχολείο έχει έξι αίθουσες διδασκαλίες εξοπλισμένες με βιντεοπροβολέα και εκτυπωτή, γραφείο για τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης λειτουργεί τμήμα ένταξης, βιβλιοθήκη, ενταγμένη στο σύστημα σχολικών βιβλιοθηκών , και αίθουσα υπολογιστών. Η μεγάλη αυλή που έχει το σχολείο κάνει πιο ευχάριστο το μάθημα της γυμναστικής και τα διαλείμματα των παιδιών. Για τις εκδηλώσεις μας χρησιμοποιούμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων(Παλαιό Νηπιαγωγείο) και ως Γυμναστήριο. Το σχολείο μας παρόλο που είναι μικρό, κάνει πολλές δράσεις κάθε χρόνο συμμετέχει σε προγράμματα υγείας, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Έχουμε συμμετάσχει σε 2 προγράμματα ERASMUS 2019-2022. Επιπλέον αναπτύσσουμε πολλές δράσεις εθελοντισμού-κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή σε έκτακτες περιπτώσεις.


Διευθυντής Σχολείου

Χαριτωνίδου Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή τα εργαστηρια δεξιοτήτων  που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος όλο το σχολείο αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην ανακύκλωση πλαστικών και μεταλλικών συσκευών

Ξεκίνησε η συλλογή πλαστικών και μεταλλικών συσκευών από τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους στο σχολείο . Μαζεύτηκαν μεγάλες ποσότητες και τις μεταφέραμε στο Πάρκο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου Λαγκαδά πραγματοποιώντας και την εκπαιδευτική μας επίσκεψη

Μαζέψαμε3.731 συσκευασίες πλαστικών και αλουμινίου. Τα βάλαμε στα μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και πήραμε κουπόνια αξίας 111,93 Ευρώ για τις ανάγκες του σχολείου μας(φωτοτυπικό χαρτί)


Αποτελέσματα / επίδραση

Η ανταποδοτική ανακύκλωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, επηρεάζοντας το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Η ανταποδοτική ανακύκλωση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαχωρίζουν και να ανακυκλώνουν τα υλικά τους, μειώνοντας έτσι τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώματα χωματερής.

Η ανακύκλωση μειώνει την ανάγκη για νέες πρώτες ύλες, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως τα ξύλα, τα μέταλλα και οι πλαστικοί πόροι.

Η παραγωγή υλικών από ανακυκλωμένα υλικά συνήθως απαιτεί λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την παραγωγή από πρώτες ύλες, μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Η ανακύκλωση συμβάλλει στην εγκαθίδρυση της κυκλικής οικονομίας, όπου τα υλικά ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται αντί να απορρίπτονται.

    • Μέσω της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, δημιουργείται ένα κλίμα συνειδητοποίησης και συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος σε επίπεδο κοινότητας και υπεύθυνη στάση απέναντι στους πόρους.


Συνεργασίες

  • Με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου 
  • με τα μαγαζιά του χωριού 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χαριτωνίδου Μαρία , Πιλάτου Αλεξάνδρα, Αργυρίου Θεμιστοκλής , Χρυσοστομάκης Γεώργιος , Παπακωνσταντίνου Φιλιππίνα, Ιακωβίδου Άννα, Δαβελούδης Σάββας, Γιουλβανίδης Γεώργιος,Μόκκα Ελένη, Πόπης Αστέριος,

Στόχος δράσης

Να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες μέσα από το πρόγραμμα για τη σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και την κοινότητα. • Ακόμα να ενημερωθούν για τις σωστές τεχνικές ανακύκλωσης και της σημασίας του διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών. • Να εκπαιδευτούν για Συμμετοχή σε Περιβαλλοντικές Δραστηριότητες και την ενίσχυση της ενεργού προσφοράς • Να καλλιεργηθεί η συνείδηση για τη Βιωσιμότητα και τη σημασία των καθημερινών βιώσιμων επιλογών. • Να αναπτυχθεί σε όλους η Οικολογική Συνείδηση: • Να ευαισθητοποίησουμε την τοπική κοινότητα μέσω των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων για τη σημασία της ανακύκλωσης. Ανάπτυξη ικανοτήτων συνεργασίας και κοινωνικής συμμετοχής μέσω της ανακύκλωσης. • Να καθιερωθεί σύστημα ανταμοιβής για τους ενεργούς συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος Φεβρουάριος -Μάρτιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας