menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου τίμησε την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, με ιδιαίτερο σεβασμό την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση «Γεννημένη Γυναίκα» που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου , το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λήμνου και το ΚΕΠ Υγείας Λήμνου ήταν αφιερωμένη σε κάθε ρόλο και έκφανση της γυναίκας όλων των εποχών. Μια σπονδυλωτη εκδήλωση που εστίαζε με προσχοκή σε πολλαπλές εκφάνσεις του γυναικείου φύλου.
Κεντρική ομιλήτρια η Δήμαρχος Λήμνου, κα Ελεονώρα Γεώργα,  που αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα της γυναίκας και στις δυνάμεις που διαθέτει για δημιουργικότητα σε κάθε τομέα.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εισηγήσεις τους η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λήμνου,για την έμφυλη βία και τα αόρατα σημάδια κακοποίησης και η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας Λήμνου,  που αναφέρθηκε στην υγεία, την πρόληψη, τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε αποφάσεις υγείας, καθώς και στον καίριο ρόλο της αλλαγής συμπεριφοράς στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Επίσημη προσκεκλημένη μας που έδωσε κυριολεκτικά μαθήματα ζωής για την αγωνιστικότητα και τη γυναικεία δύναμη στη μάχη απέναντι στον καρκίνο μια Λημνιά προσκεκλημένη μας, μαχήτρια η ίδια και νικήτρια αυτής της μάχης.
Επίσης, με εισήγησή της συμμετείχε μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μούδρου, που μίλησε για τον πολυσχιδή ρόλο της μητέρας, συζύγου εργαζόμενης και για τη σημασία της εσωτερικής δύναμης και αγωνιστικότητας της γυναίκας.
Διαδικτυακή παρέμβαση για τη στήριξη της γυναίκας από την Unesco έκανε η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζομένων Σχολείων της Unesco, κ. Βέρα Δηλάρη, όπως επίσης, χαιρετισμό και σύντομη παρέμβαση έκανε βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα με τα οποία χαιρέτιζαν την εκδήλωσή μας και τοποθετούνταν για τη στάση και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών απέστειλαν και οι ευρωβουλευτές.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αναφέρθηκαν σε πολλές πτυχές της γυναικείας προσωπικότητες.
Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
«Η γυναίκα στην Ορθόδοξη Πίστη» με τον συντονισμό της Θεολόγου του ΓΕ.Λ. Μούδρου, κ. Αυγολούπη Μαρίας .
«Οι γυναίκες στην Πολιτική» με τον συντονισμό της φιλολόγου και Διευθύντριας του σχολείου, κ. Παπαπαναγιώτου Μαρίας .
«Γυναίκες Βιοεπιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» με τον συντονισμό της βιολόγου κ. Βαλαντή Ευταξίας-Κωνσταντίνας.
«Αθλητισμός και γυναίκα. Ιστορική αναδρομή του αθλητισμού μέσα στο χρόνο. Παρουσίαση σημαντικών Ελληνίδων γυναικών στο χώρο του αθλητισμού» με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, κκ. Λασκαρέλια Βασίλειου και Στεφάκη Παρασκευής .
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με θεατρικά αποσπάσματα και δρώμενα.
Παρουσιάστηκαν:
Αποσπάσματα από την «Τιμή και το Χρήμα» του Κ. Θεοτόκη. Τον συντονισμό είχε ο Φιλόλογος του ΓΕ.Λ. Μούδρου κ. Κουτσογιώτας Απόστολος.
«Βία κατά των γυναικών. Αναπαράσταση ιστοριών». Τις προσωπικές ιστορίες κακοποιημένων θυμάτων και νεκρών γυναικών ερμήνευσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Απόσπασμα από «Το κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν.
Τον συντονισμό των δύο τελευταίων δράσεων είχε η Φιλόλογος του σχολείου, κ. Ταραμάνη Λαζαρία .
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία του «Σημείου αναγνωρίσεως» της Κικής Δημουλά και ερμηνεία του τραγουδιού του Φοίβου Δεληβοριά και Πάνου Μουζουράκη «Εκείνη».
 
Θελήσαμε να τιμήσουμε με σεβασμό και δέος ως επίσημο μέλος του Δικτύου Σχολείων ASPnet της Unesco μια γιορτή που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908 και τιμά τους αγώνες, τις μάχες που έδωσαν οι γυναίκες κάθε εποχής για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων, τη μάχη για την υπόσταση και την αξιοπρέπεια τους.
Κλείνουμε με μια φράση που αποτυπώθηκε στην τιμητική πλακέτα που προσέφεραν οι μαθήτριές μας στη Δήμαρχο Λήμνου:
«Η γυναίκα που αγωνίζεται, δημιουργεί, προσφέρει και ελπίζει είναι δύναμη.»

Αποτελέσματα / επίδραση

Τεράστια απήχηση στην τοπική κοινωνία, καθολική συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών του σχολείου, κινητοποίηση φορέων για συμμετοχή, παρακολούθηση της εκδήλωσης και από άλλα σχολεία. Μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ. Συνεργασίες

Δήμο Λήμνου, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λήμνου και το ΚΕΠ Υγείας Λήμνου

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕ.Λ. ΜΟΥΔΡΟΥ

Εθνική Συντονίστρια Δικτύου ASPnet


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΑΡΑΜΑΝΗ ΛΑΖΑΡΙΑ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΤΕΦΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΒΑΛΑΝΤΗ ΕΥΤΑΞΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΑΥΓΟΛΟΥΠΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΜΕ

https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/71202-me-tin-ekdilosi-gennimeni-gynaika-to-gel-moydrou-timise-tin-pagkosmia-imera-tis-gynaikas.html

https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/71056-apo-to-ge-l-moydrou-gennimeni-gynaika.html

https://news-24.gr/to-gel-moudrou-gia-tin-imera-tis-gynaikas-gennimeni-gynaika/

https://limnoslive.gr/2024/03/limnos-to-gel-moudrou-tima-tis-gynaikes/


Στόχος δράσης

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ, ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ

Χρόνος δράσης

8 Mαρτίου 2024

Τόπος Δράσης

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

Δίκτυο

Δίκτυο σχολείων ASPnet

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας